2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle taze meyve ihracatı değerde %45’lik payla 716 milyon dolar, taze sebze ihracatı değerde %30’luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde %24 lük payla 380 milyon dolar gerçekleşerek toplamda Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı 1,58 milyar dolara yükseldi.
Yaş meyve ve sebze sektörünün Ekim ayı ve Ocak-Ekim ayları ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, yılın onuncu ayı sonu itibariyle en çok ihracatın değerde %45 lik payla 716 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini, yaş sebze grubunda değerde %30 luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatının %24 lük pay ile 380 milyon dolar gerçekleştiğini belirtti.
Ekim ayında yaş meyve ve sebze ihracatı, 224 milyon dolar kaydedildi. Yaş meyve sebze sektörünün alt ürün grupları incelendiğinde ise; taze sebze ihracatı değerde %19 payla 42 milyon dolar, taze meyve ihracatı değerde %35 payla 78 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde %46 lık pay ile 104 milyon dolar gerçekleşerek Ekim ayı yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı yapan alt ürün grubu oldu.
Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip yaş meyve ve sebze sektörü için Ekim bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat Sin, Ekim ayında en çok ihraç edilen ürünün 43 milyon dolar ile limon olurken onu sırasıyla üzüm, mandarin, nar ve greyfurt ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi. Ekim ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde, Rusya Federasyonuna yapılan ihracat değerde %52 lik artış ile 73 milyon dolar gerçekleşerek, Rusya Federasyonu lider pazar konumunda yer aldı. Rusya Federasyonunu sırasıyla Irak, Ukrayna, Almanya ve Romanya takip etti.
2019 Ekim ayı sonu itibariyle en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünü 231 milyon dolar ile domates olurken, domatesi sırasıyla kiraz.vişne, limon, üzüm ve mandarin takip etti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler listesi incelendiğinde ise Rusya Federasyonu 486 milyon dolar kaydedilerek pazar liderliğini korudu. Rusya Federasyonunu sırasıyla Almanya, Irak, Romanya ve Ukrayna takip etti.
Narenciye sezonu devam ederken, Ekim ayı ihracatının yüzleri güldürdüğünü ifade eden başkan SİN, Ekim ayında Limon ihracatının %42’lik pay ve 43 milyon dolarla birinci sırada yer aldığını ve limonu, mandarin greyfurt ve portakal ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi.
AKİB’DEN İSPANYA ÇIKARMASI
Başkan Sin, Ekim ayında AKİB’in genel yaş meyve sebze ihracatına değerde %58 pay ve 129 milyon dolarlık katkısı ile diğer birlikler arasında liderliğini koruduğunu belirtti. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ise Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla değerde %45’lik, miktarda %52’lik pay ile toplamda 704 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Sin, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarına teşekkürlerini iletti.
Ekim ayında AKİB olarak önemli faaliyetler gerçekleştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Sin, “22-24 Ekim 2019 tarihlerinde ise İspanya’da gerçekleştirilen Fruit Attraction fuarına katılarak dünyanın dört bir yanından gelen sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuk. İspanya’da Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçılara tanıttık. Fuarda standımızı ziyaret eden Madrid Büyükelçimiz Cihad Erginay’a ve Madrid Ticaret Müşavirimiz Ahmet Altuğ Leblebicier’e vermiş oldukları destekler için yaş meyve ve sebze sektörümüz adına teşekkürlerimizi iletiyorum. Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimize ve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. İnanıyorum ki, özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır.” diyerek sözlerini bitirdi.