Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Yargı eski itibarına kavuşmalı

Yayınlanma Tarihi : 03.09.2016 00:00 Bu haber 871 defa okundu

2016-2017 Adli Yıl açılış nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Yargı eski itibarına kavuşmalı

Antakya Savon Otelde gerçekleşen resepsiyona Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Hatay Cumhuriyet Başsavcı vekili Atalay Aygeç, Hatay Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Ahmet Turan Oral, İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Albay Turgay Aras, daire müdürleri, oda başkanları, hâkim, savcı ve Avukatlar katıldı.

Resepsiyonda açılış konuşması yapan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, “Bugün 01 Eylül 2016. 2016-2017 Adli Yılı’nın ilk günü.İki gün önce kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 94. yıldönümünde; barış içinde bir arada bir toplum yaratma fikriyle, bugünlerimizi, bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyorum. 

Bugün ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü. Savaşlar yıkımdır felakettir diyoruz. Ancak ne yazık ki Dünya’da ve Bölgemizde irili ufaklı ölçekte birçok savaş ve silahlı çatışmalarda mezhebi, dini ya da ırkı gerekçe gösterilerek insanlar canlarını yitiriyor.

Eşit yurttaşlık değerleri başta olmak üzere; sahip olduğumuz Cumhuriyet değerlerinin kıymetini bilerek, yine de umudumuz var ve yine inadına barış için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

LİYAKAT SİSTEMİNE SAHİP ÇIKILMALI

45 gün önce, 15 Temmuz 2016 gecesi, ülkemizde bir daha asla ve asla yaşamak istemeyeceğimiz bir darbe girişimine tanık olduk diyen Dönmez konuşmasının devamında, “Darbelerin Ülkemiz siyasi tarihine verdiği zararın farkındayız ve bilincindeyiz. Bu güne kadar darbeler; Ülkemizden, zenginliklerimizden çok şey alıp götürdü. Darbe girişimlerinde hedef tüm ülke demokrasisi ve hukukudur. Bunun bilinciyle milletimiz elbirliği ile darbeye karşı koymuştur. Sorunların çözümü hiçbir zaman darbe olamaz! Sandıkla gelen, sandıkla gider.

15 Temmuz hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz. Bu trajik olayı gerçekleştiren suç örgütünün devletimizin içine Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin zayıflatılması ve liyakat sisteminden sapılması sonucunda yerleşebildiğinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyoruz. Tekrarlanmasının önlenmesi için bu temellere ve liyakat sistemine sahip çıkılması zorunluluğunu ifade ediyoruz.

Bu süreçte canlarını yitiren yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara sağlık diliyoruz.

Ülkemize geçmiş olsun diyoruz” dedi.

MEMURİYETTEN ÇIKARILAN SAYISI 81 BİN KİŞİ OLDU

HSYK, bugün aldığı kararla FETÖ bağlantılı 543 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti diyen Dönmez konuşmasına şöyle devam etti, “FETÖ soruşturmasında ihraç edilen hakim-savcı sayısı 3 bin 390 oldu.Halen2.146 Hâkim ve Cumhuriyet savcısı tutuklu durumda.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre açığa alınan hem açığa alınan, hem de memuriyetten çıkartılanların toplamı 81 bin 494 kişi.

Önümüzdeki günler boyunca yargı camiasına çok iş düşmeye devam edecek.

Hem darbe sürecine dâhil olanların, hem FETÖ mensuplarının açığa çıkartılarak yargılanmaları, hem de bu işin sağlıklı olarak ve sulandırılmadan sonuçlandırılması için yapılan iş ve işlemlerde hukuk kurallarının çiğnenmemesi, bu durumun bir cadı avına dönüştürülmemesi, kurunun yanında yaşın yanmamasına azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Tek dileğimiz hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma ilkelerinin harfiyen işletilerek, bu vahim ve menfur darbe süreci ile ilgili hukuksal sürecin tamamlanmasıdır.

Çözülse de çözülmese de her Adli Yılda neredeyse benzer sorunları konuşur bu sorunlara çözüm ararız.”

AVUKATLIK KANUNU’NA İHTİYACIMIZ VAR

Dönmez konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı, “Hâkimiyle, savcısıyla, avukatıyla yargı itibar noktasında hiç bu kadar tartışılmamıştı. Bizler yargının artık bu tartışmanın odağında olmasını istemiyoruz. Yargının eski itibarına kavuşması için hepimizin elbirliğine ihtiyacı var. Siyasetin ilgisinden uzak, tarafsız, bağımsız bir yargı için zaman diyalog ve işbirliği zamanı. Biz avukatlar bu itibar noktasında işbirliğine el birliğine diyaloga hazırız.

Binlerce meslektaşımız; önümüzdeki Adli Yılda da yurdun dört bir yanında yurttaşlarımızın açtığı ya da yargılandığı yüz binlerce davada savunma yapacak, adalet dağıtacaklar. 

Katılımcı süreç işletilerek değişecek Avukatlık Kanunu’na ihtiyacımız var.

Yeni adli yılın; savunmaya saygı, yargımızda adalet, bağımsız, tarafsız ve daha uygar bir hukuk düzeninin esas alındığı bir yıl olmasını diler; yeni Adli Yılın meslektaşlarımıza, yargı camiamıza, ülkemize ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.”

ORAL: ADALET GÜÇLÜ OLURSA DEVLETTE GÜÇLÜ OLUR

Hatay Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral da konuşmasında, devletin 3 erkinden biri olan yargının, haksızlığa uğrayanların ve mağdur olanların ilk sığınacağı liman olduğunu söyledi.

Değişen ve gelişen toplum yapısının her zaman yargıya ve adalete ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Ahmet Turan Oral, "Adalet mülkün temelidir. Burada kastedilen devletin temelidir. Adalet güçlüyse devlet de güçlüdür. Tarihte de adaletle hükmeden toplumlar, daha uzun yaşamıştır. Bu toplumlardaki insanlar daha müreffeh bir hayat sürmüştür. O nedenle adaletin güçlü olması devletin de güçlü olmasını sağlar, bu da adalet dağıtan Hâkim, Savcıların ve Avukatların güçlü olmasıyla mümkündür” dedi.

AYGEÇ: BUNDAN SONRA HEPİMİZE AĞIR YÜK DÜŞMEKTEDİR

Hatay Cumhuriyet Başsavcı vekili Atalay Aygeç ise konuşmasında şu ifadelere değindi, “Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Yüce milletimizin var olduğundan günden bugüne kadar olduğu gibi bugünde yedi düvele karşı mücadelesine devam etmektedir. Bu coğrafyanın belki kaderi bu, dolayısıyla bu süreçte, her vatandaşımıza, her bireyimize her zamankinden daha fazla yükler düşmektedir. Elbette yargı camiası olarak bizler de üzerimize düşen ağır yükün farkındayız. Belki önce diyorduk uykumuzdan, sağlığımızdan, mesaimizden fedakârlık ettik. Ama artık onu demeye bile lüksümüz bile yok. Şuan evet fedakârlık edeceğiz. Nasıl ki insan düştüğü yerden çıkarsa, yargı da düştüğü yerden bazılarının düşürdüğü yerden Allah’ın izniyle alnının akıyla kalkacak, halkımızın ve milletimizin yargıya olan güvenini yeniden temin ve tesis edecektir. Buna olan inanç ve itimadımız da tamdır. Azmimiz ve kararlılığımız da tamdır. Bu noktada hiç kimsenin şüphesi olmayacaktır.”

MARDİNLİ: TÜM ADLİ ÇALIŞANLARA KOLAYLIKLAR DİLİYORUM

Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ise konuşmasında, “Birkaç gün önce 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladık. Gazi Mustafa KemalAtatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 15 Temmuz’da gerçekleşen menfur kalkışmayı da lanetliyorum. Bu kalkışmaya cüret edenlere karşı duran askeri güçlerimizin olduklarını da biliyorum. Aynı zamanda adli çalışanlarımızın da gayretli çalışmalar içerisinde olduklarını görüyorum. Yeni Adli Yıl vesilesiyle herkese kolaylıklar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

 

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol