Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında, yönetim ve gelişme planlarında yer alan faaliyetler ve yapılaşmalar dışındaki faaliyetler ve yapılaşmalara izin verilemeyeceğini söyledi.
Dernek Başkanı Abdullah Öğünç, gazetemize yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yaban Hayatı Geliştirme Sahası: 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre; av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği, av hayvanlarının yerleştirildiği, yaşama ortamını iyileştirici tedbirlerin alındığı ve gerektiğinde özel avlanma plânı çerçevesinde avlanmanın yapılabildiği sahalardır.
Bu kapsamda bugüne kadar Türkiye’de toplamda 85 adet YHGS tahsis edilmiştir. Bunlardan 3 tanesi (Hatay Altınözü YHGS, Hatay Dağ ceylanı YHGS ve Hatay İskenderun Arsuz YHGS). Hatay Dağ ceylanı YHGS; 25.12.2019 tarihinde ilan edilmiş olup 12.514 hektarlık bir alana sahiptir. Bu YGHS’nın alanı büyük ölçüde Kırıkhan ve bir bölümü de Kumlu ilçesi sınırlarında kalmaktadır.
BU KONUDA YÖNETMELİK VAR, BUNUN DIŞINA ÇIKILAMAZ
Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile İlgili Yönetmeliğin 13. Maddesine göre: 'Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında, yönetim ve gelişme planlarında yer alan faaliyetler ve yapılaşmalar dışındaki faaliyetler ve yapılaşmalara izin verilemez, ekosistem bozulamaz. Bu alanların dışında da olsa bu sahalara olumsuz etki yapacak tesislere izin verilemez, varsa mevcut tesislerin atıkları arıtılmadan bırakılamaz. Bu sahalar içerisinde çöp depolama ve imha alanları oluşturulamaz, onaylanmış plânlarda belirtilen yapı ve tesisler dışında hiçbir yapı ve tesis kurulamaz, irtifak hakkı tesis edilemez. Bu sahalarda Bakanlıkça gerektiğinde ilave yasaklamalar getirilir ve Bakanlığın uygun görüşü alınmadan diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yasaklama getirilemez.'
NELER YAPILACAĞI NELER YAPILMAYACAĞI BELİRLENMİŞ
Hatay Dağ ceylanı YHGS için 2020 yılında bir yönetim planı hazırlanmış. Bu plan kapsamında alanda neler yapılabileceği ve neler yapılamayacağı belirlenmiş durumdadır. Yönetmelik gereği hiçbir belediyenin bu alanda Taş ocağı açma, sanayi tesisi kurma, yerleşim yeri açma, tarım alanı açma vb gerekçelerle birilerine ruhsat veya izin verme yetkisi bulunmamaktadır. Alan için tek yetkili merci TC Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Son günlerde alanda taş ocağı ruhsatı aldığı vb iddiaları ile alanda iş makineleri çalıştırmaya kalkan kişiler olduğu için ve Belediyelerden alanda çeşitli faaliyetlerde bulunmak gerekçesiyle çeşitli ruhsatlar almaya çalışanlar konusunda bize ulaşan duyumlar üzerine Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek istedik."