Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Vergi affının detayları belli oldu

Yayınlanma Tarihi : 09.08.2016 00:00 Bu haber 814 defa okundu

Vergi affının detaylarını Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Vergi affının detayları belli oldu

Ağbal, “Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarından trafik cezalarına kadar pek çok borcun yapılandırmasına ilişkin düzenleme vatandaşlarda büyük mutluluğa sebep oldu. Vergi affı ile birlikte vergi dairesine 50 liranın altında borcu olanların borcu silinecek.Her ne şekilde vergi dairesine bir borcunuz varsa ve bu borcun tutarı 50 liranın altındaysa, Maliye olarak bu borcu siliyoruz. Dolayısıyla vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak. Bu kapsamda yaklaşık 29 milyon dosya var. Bütün bu dosyaları da işlemden kaldırıyoruz" dedi.

BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALKACAK

Ağbal, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" hakkında bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda esnafa, işletmecilere, sanayicilere, gerek vergi dairelerine gerek Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan borçlarını yeniden yapılandırmak suretiyle önemli kolaylıklar getirdiklerini dile getiren Ağbal, yeniden yapılandırmayla vatandaşlara, kamuya olan borçlarını daha az tutarda ve kolay bir şekilde ödeme imkanı getirildiğini söyledi.

Ağbal, vatandaşların Gıda, Tarım ve Hayvancılığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne olan borçlarını da yapılandırdıklarını kaydetti. Ağbal, ayrıca TOBB, TESK, TÜRMOB, Türkiye Barolar Birliğinin aidatlarını da kanun çerçevesinde yapılandırmalarına imkan sağladıklarını bildirdi.

KARAYOLLARINDAN USULSÜZ GEÇİŞLER

Vergi dairelerine borcu olan 6,3 milyon mükelleften 3,9 milyon kişinin borcunun bin liranın altında olduğunu ifade eden Ağbal "Bu da şunu gösteriyor, bizim bu kanun kapsamında yapılandırdığımız alacaklar aslında büyük ölçüde bin liranın altındaki alacaklardan oluşuyor." dedi.

Söz konusu para cezalarının yanı sıra askerlik, seçim, nüfus para cezaları gibi cezalar da olduğunu bildiren Ağbal, Karayolları Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları için de kanun kapsamında ödeme imkanı oluştuğunu söyledi. Ağbal, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezalarının da taksitle ve çok daha düşük tutarda ödeme olanağı olacağını belirtti.

580 BİN ÖĞRENCİYE DÜZENLEME

Yüksek öğretim öğrencilerini ilgilendiren önemli düzenleme yaptıklarını da anlatan Ağbal, "Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alıp da bu öğrenim kredisini ödemeyip, vergi dairelerinin takip ettiği 580 bin öğrencimiz var. Bu 580 bin öğrencimizin yaklaşık 1,4 milyar lira öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Dolayısıyla bu öğrencilerimize de seslenmek istiyorum. Bu borçlarını da çok daha düşük tutarlarda ödeme imkanı geliyor." ifadelerini kullandı.

Ağbal, vatandaşların belediyelere borçlarının da yeniden yapılandırılacağına işaret ederek, bu kapsamda emlak, çevre temizlik, su, atık su, katı atık ücretleri bulunduğunu belirtti.

"EN FAZLA MTV BORCU VAR"

Yeniden yapılandırmaya ilişkin kanunun en geniş kapsamlı düzenlemesinin vergi alacaklarıyla ilgili olduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızın vergi dairelerine çok farklı vergi borçları var. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV borcu var. Bu kanun kapsamından eğer vatandaşlarımız yararlanırsa, yine bu vergi dairesine geçmişten gelen bir vergi cezası borcu varsa, yani bir vergi aslına bağlı olan vergi cezalarını tamamen kaldırıyoruz. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının da tahsilinden vazgeçiyoruz" şeklinde konuştu.

Ağbal, kanun kapsamında trafik para cezası borcu bulunan 4,2 milyon vatandaş olduğunu söyledi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol