Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Vatandaş artık uyanmalı!

Yayınlanma Tarihi : 07.03.2016 00:00 Bu haber 1007 defa okundu

CHP Hatay Milletvekili Dudu, yöneltmiş olduğu soruları, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak adına Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin tarafından verilen yanıtları “Gayri ciddi ve rezalet” şeklinde yorumladı..

Paylaş Paylaş Paylaş
Vatandaş artık uyanmalı!

 

Vatandaş artık uyanmalı!

 

CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mevlüt Dudu, gerçekleştirilen Dışişleri Komisyonu Toplantısı’nda, elektrik kesintisi ve faturalarına yönelik sorulara Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak adına Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin tarafından verilen yanıtları “Gayri ciddi ve rezalet” şeklinde yorumladı.

Aytekin tarafından verilen yanıtta; son dönemde vatandaşı canından bezdiren, Hatay başta olmak üzere birçok kentte 3 güne varan elektrik kesintilerini önlemeye dönük hiçbir tedbire yer verilmezken, tüm sorumluluk vatandaşa yüklendi. Yanıtta, 12 saatten uzun süren elektrik kesintilerinde dağıtım şirketlerinin elektrik abonelerine tazminat ödemek zorunda olduğu belirtilerek, vatandaş dağıtım şirketlerinin insafına terkedildi! Bir diğer öneride de vatandaşa “jeneratör” alması yönündeki ciddiyetsiz yaklaşım oldu.

Aynı yanıtta, vatandaşın cebini yakan elektrik faturası zammı asgari ücrette gerçekleşen artışa da bağlandı! Buna göre, asgari ücretteki artıştan dolayı dağıtım şirketlerinin işletme gideri arttı! Dudu, “Kendi vatandaşına değil, dağıtım şirketinin çıkarına hareket eden bir hükümetle karşı karşıyayız. Asgari ücret zammına dönük seçim vaadini bizden çaldılar, ama bizden farklı olarak kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar” diye tepki gösterdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun gerçekleşen toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na şu soruları yöneltildi:

“Son dönemde ülkemizde yaşanan elektrik kesintilerinin sebepleri nelerdir? Son dönemde elektrik faturalarındaki artışın sebepleri nelerdir? Dağıtım bedeli nasıl belirlenmektedir? EPDK, elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedeline ilişkin fiyatlama politikası ve mekanizması nasıldır?”

ENERJİ BAKANLIĞI, AYDINLATMIYOR, KARARTIYOR!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak adına bu sorulara Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, yazılı yanıt verdi. Yanıtları “Enerji Bakanlığı ciddiyetinden uzak, vatandaşı dağıtım şirketlerinin insafına terk eden, gerçekleri karartan bir zihniyetin” tezahürü olarak niteleyen CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, şu anda elektrik sistemini yönetemiyor, vatandaşı karanlığa mahkûm ediyor. Bakanlık, ülkeyi aydınlatıp, ışıldatacağına hem gerçekleri hem vatandaşı karartıyor! diye tepki gösterdi.

DAĞITIM ŞİRKETİ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin tarafından 24 Şubat 2016 tarihinde verilen yanıtta; elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine yönelik sürecin 2013 yılında tamamlandığı anımsatıldı. Bu süreçteki aksaklıkların EPDK tarafından takip edildiği ve 2012 tarihinde “Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği”nin çıkarıldığı belirtildi.

Bu yönetmeliğe göre, bildirimli veya bildirimsiz elektrik kesintisi süresinin 12 saatten uzun olmamasının hükme bağlandığı belirtilerek, “Günlük kesinti süresinin 12 saatten uzun olması halinde elektrik dağıtım şirketleri, kesintiden etkilenen mesken abonelerine ve diğer abonelere yönetmelikte yer alan ticari kalite tablosunda belirtilen tazminat tutarını ödemek zorundadır” denildi.

BAKANLIK VAAT VERMEDİ, BEKLENTİ PAYLAŞTI

Yanıtta, “Elektrik hatlarına yatırım ve bakım yapıldıkça, vatandaş elektrik dağıtım şirketlerine kesinti nedeniyle tazminat almak için başvurdukça, elektrik dağıtım şirketlerinin performansına göre gelir tavanı uygulandıkça, ilerleyen zamanda vatandaşın yeterli, kaliteli ve sürekli elektrik enerjisi alması konusunda büyük gelişme yaşanması beklenmektedir” denildi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ KAYNAĞI ELEKTRİK FATURALARINA YAPILAN ZAMMIŞ!

Yanıtta,  elektriğe 1 Ocak 2016 tarihinde yüzde 6.8 oranında yapıldığı açıklandı. Ancak bu yüzde  6.8’lik oranın içinde “vergi ve fonların” kapsam dışı tutulması dikkat çekti. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, bu oyunu “İyi sihirbazlık yapamamışlar. Fatura oyunu ellerinde patladı” şeklinde yorumladı.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, verilen yanıtı “skandal” olarak niteleyerek, “Vatandaşın mahkemeye gitmesini engellemek ve dağıtım şirketlerinin çıkarını korumak için yapılan oyun, alenen yazılı açıklama ile deşifre edilmiştir. Bu hükümet kendi vatandaşını kandırmakta ve asgari ücrette yaptığı iyileştirmeyi elektrik faturası üzerinden vatandaşın cebinden geri almaktadır. Vatandaş artık uyanmalı ve bu hükümete gerekli dersi vermelidir” değerlendirmesini yaptı. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol