Hatay Mahalli Haber
MENÜ

ÜLKEDE ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU

Yayınlanma Tarihi : 14.04.2016 00:00 Bu haber 846 defa okundu

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu,  273 sıra sayılı torba Kanun Tasarısı'nın 14. maddesi üzerinde verilen önerge hakkında partisi grubu adına söz aldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
ÜLKEDE ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU

Milletvekili Ahrazoğlu, anılan maddeyle 4342 sayılı Mera Kanunu'na ek madde ilave edildiğini belirterek, “Bu ek maddeyle 2012'de Bakanlar Kurulu kararında belirtilen "İstanbul İli Avrupa Yakası Proje Alanları içerisinde yer alan mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının vasıfları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca bu Kanun hükümlerine bağlı kalmaksızın resen kaldırılır ve bu taşınmazlar Hazine adına tescil edilir." denilmektedir” dedi ve düzenlemenin Mera Kanunu'na ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Ahrazoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 45'inci maddesinin "Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması" başlığıyla devlete tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasının ve tahribinin önlenmesi görevini verdiğini belirterek, “Anayasa'nın bu hükmüne uygun olarak da 1998 yılında Mera Kanunu yürürlüğe girmiştir. Mera Kanunu'nun 14'üncü maddesinde ise tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamayacağından bahsedilmektedir. Tahsis amacı değişikliğinin ise sadece maden ve petrol arama ve işletme faaliyetleri ile turizm yatırımları için zaruri olan kamu yatırımlarını ve toprak muhafazası, gen kaynaklarının korunması, millî park ve muhafaza ormanı kurulması, doğal, tarihî ve kültürel varlıkların korunması, sel kontrolü, akarsular ve kaynakların düzenlenmesi için ihtiyaç duyulan yerlerde yapılabileceği hüküm altına alınmıştır” diyerek, Kanal İstanbul projesinin bu hükümlerin hiçbirisine uymadığını öne sürdü.

Mera Kanunu'nda 2014 yılında AKP tarafından tekrar değişiklik yapılarak mera, yaylak ve kışlakların tahsis amacının başka maksatlar için önünün açıldığını belirten Ahrazoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemizin yıllık kaba yem ihtiyacı 50 milyon tondur. Kaliteli kaba yem açığımız ise 14,5 milyon tondur. Türkiye, birçok tarım ürününde olduğu gibi 2012 yılında bir ilke imza atmış, eti ve samanı dahi yurt dışından ithal etmiştir. Ülkemiz çiftçisi ise bu durumdan mağdur olmuştur. Bu yapılan değişiklik emsal teşkil ederek Anadolu'daki birçok mera alanında çeşitli bahanelerle imara açılacak "kentsel dönüşüm" adı altında tarım alanları yok edilmeye çalışılacaktır.” 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol