MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve MÜSİAD 2. Dönem Genel Başkanı Ali Bayramoğlu Amerika’ya yapılacak olan Türk Organize Sanayi Bölgesi için işadamlarına yatırım çağrısı yaptı.
MÜSİAD Hatay Şubesi’nin ev sahipliğinde Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve MÜSİAD 2. Dönem Genel Başkanı Ali Bayramoğlu’nun katılımıyla İskenderun’da Amerika’da kurulacak ilk Türk Organize Sanayii Sitesi ve Finansman İmkânları paneli düzenlendi. İskenderun ticaret ve Sanayi Odasın ’da yapılan panele Hataylı işadamları oda temsilcileri ile MÜSİAD Hatay üyeleri ve davetliler katıldı.
MÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve MÜSİAD 2. Dönem Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Amerika’da altı eyalet üzerinde Türk Organize Sanayi Bölgesi kurma çabası içerisinde olduklarını ciddi ve çok önemli pazarlık aşamasında olduklarını ağırlıklı Teksas üzerinde durduklarını söyledi.
Amerika’nın toplam dış ticaretinin 4 trilyon dolar olduğunu Türkiye’nin ise ABD’ye 20 milyar dolarla binde 5 olduğunu bunu artırmak için oralara gitmek gerektiğinin altını çizen Bayramoğlu, “Amerika sadece ülke olarak Dünyanın gayri safi hasılasının 1/4 ini yapıyor, yani bütün Dünyanın sadece %25 ini Amerika tüketiyor. Bunun yanında Amerika Birleşik Devletleri haricindeki diğer Amerika kıtasındaki ülkeleri de katarsanız o %2’lik olan toplam gayri safi hasılaya bir %9 da oradan geliyor ve %34 ünü Amerika Birleşik Devletleri oluşturuyor. Çin, Uzak doğu, Hindistan, Japonya kısmı yaklaşık 1/3 ini oluşturuyor, geriye kalan 1/3 de Avrupa ve diğer ülkeler” dedi.
Dünyanın 1/4 gayri safi hasılasını oluşturan ve dış ticaret hacmi 4 trilyon dolar olan Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin ne kadar iş yaptığını da değerlendiren Bayramoğlu “10 milyar dolar ithalatımız 10 milyar dolar ihracatımız var toplamda. Genel itibari ile baktığımızda 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz var. Yani büyüyebilmenin yolu ilk önce oralara doğru gitmekten geçiyor. Teksas eyaletinin yıllık gayri safi hasılası 1.7 trilyon dolar Türkiye’nin yaklaşık 2.5 katı. Californiya’nın dış ticaret hacmi 4 tane Türkiye demek. Eyaletten bahsediyoruz arkadaşlar güçleri birleştirmek ve oralarda yer almamız lazım” diye konuştu.
Ülkenin dışa bağımlılığını ve döviz riskini ortadan kaldırmak, spekülasyonları vesaireleri engellemek gayesiyle ekonomik olarak büyümek için ellerindeki var olan bütün güçleri kullanmak zorunda olduklarının altını çizen Bayramoğlu “Biz işadamlarımıza yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bir genel organize sanayi ama içerisinde iktisat organize sanayi olarak organize edilmiş bir yatarım. Amerika’nın özellikle hem istihdam hem pazar payı genişlemesi hem Orta Amerika hem Güney Amerika verilerini lojistik imkanlarını nazari itibar alarak şu anda üzerinde çalıştığımız 6 tane eyaletle görüşme yapıyoruz. En ağırlık Teksas, ondan sonra Florida ağırlıklı gözüküyor. Amerikalılarla pazarlık yapıyoruz eyaletlerle, nasıl pazarlık yapıyoruz biliyor musunuz? Yeri vereceksiniz, alt yapıyı yapacaksınız, yolu, elektriği, suyu, kanalizasyonu bitireceksiniz. Bizim size verdiğimiz istatistiklere göre binaları da yapacaksınız biz onların içerisine yatırıma gelirken leasing firmalarıyla da bizleri yan yana oturtacaksınız, bütün yatırımları siz yapacaksınız, bizden bir kuruş para da ödemeyeceğiz. 3 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli de kredilendirme yapacaksınız, dedik. Yani işadamını çağırdığımızda siz cebinizden para getirin demiyoruz” şeklinde konuştu.
BÖYLE BİR SANAYİCİLİK YOK
Bayramoğlu, Türkiye’de sanayicinin yatırım yapmak için projeden önce para bulma konusunda harekete geçtiğini asıl önemli olanın proje olduğunu sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: "Organize sanayiye yatırım yaparken git arsaya şu kadar para, duvara şu kadar para, üst yapıya bu kadar para, üst yapıya işletme parası, bitti. Sonra git bankaya %30 faizle para al sanayicilik yapacağım nasıl yapacaksınız böyle bir sanayicilik yok ki. Bu gün Türkiye’de bankaya gitseniz yatırım için kredi isteseniz ne diyor size banka ilk önce ne kadar istiyorsun? İlk önce ne projesi yapacaksın diye sormuyor dikkat edin teminatın ne diye başlıyor 1 milyon lira istiyorsun 5 milyon liralık ipotek ver diyor. Niye vereyim sana 5 milyonluk ipotek bütün malını mülkünü kilitliyor peki onu da kabul ettik, peki ben bu parayı döviz alırsam yüzde kaçla veriyorsun senin için gözün kaşın iyi bir şeye benziyorsun %12 yıllığı döviz bazında. Bu biraz fazla Türk lirasından alırsak yüzde kaç %30 onuda kabul ettik altı ay bir senede duvarını bitiremezsin ne zaman üretime geçip de ödeyeceğim. Bu kafa yapısı bizi kilitleyen bir yapı Niye gelişmemiş ülkelerde faizler çok yüksektir de gelişmiş ülkelerde faizler düşük hem de uzun vadededir. Yatırımın en önemli enstrümanı finansman değildir. Birincisi projedir ikincisi o işi yapacak kişi veya gruptur para ondan sonra gelir.”