Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), “Sağlıklı Yaşam ve Temiz Çevre” anlayışıyla yaptığı 8 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Antakya(Serinyol) Atıksu Arıtma Tesisi’ni gerçekleştirdiği açılışla Antakyalıların hizmetine sundu.
Proje maliyeti 8 milyon 600 bin TL olan tesisin açılışına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Servet Mullaoğlu, Hatay Muhtarlar Derneği ve Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Daire Başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
Hatay’daki kırsal kesimin yüzde 50’lerde olduğunu ve bu kırsal kesimin yol, kanalizasyon, içmesuyu, yağmursuyu şebekesi ve arıtma tesisi ihtiyacı demek olduğunu ifade eden Başkan Savaş, HATSU’nun 4 yılda 358 bin adet altyapı arızasına müdahale ettiğini sebebinin ise Hatay genelinde altyapının eskiliğinden kaynaklı olduğuna dikkat çekti.
ARITMA TESİSİ OVA TEMİZLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK
İçme suyu çalışmaları sırasında çıkarılan ve Eski Antakya Arkeoloji Müzesi önünde sergilenen paslı burulara işaret eden Başkan Savaş, “eğer o borulardan su içtiğinizi yıllar öncesinde bilseydiniz, hiç su içmezdiniz. Hemşehrilerimizin sağlığı için bu hatlar yenileniyor. Ovada buradaki atıksular bütün yaz mikrop üretiyordu. Şimdi bu tesisi yapıp bitirdik ve hizmete sunuyoruz” dedi.
ASİ NEHRİ’NİN TEMİZLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ
Ovayı yine temizleyecek membranlı atıksu arıtma tesisi yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş, yapılan tesisin Dünyada 5., Avrupa’da 2. ve Türkiye’de ise en büyük kapasiteye sahip tesis olacağının altını çizerek, “Bu çalışmalarla Asi Nehri’nin temizliğine katkı sağlayacağız. Asi Nehri’nde en yükseği 5 metre 30 cm, en düşüğü ise 2.5 metre seviyede su tutacağız. Kirli olmayacak ve kokmayacak” dedi.
Arıtma tesisinin yanı sıra önceden belde ve köy olan mahallelerin kanalizasyon hattını yaptıklarını aktaran Başkan Savaş, “Asi Nehri’nin temiz olması için nehir içine 1200’lük dev borularla kanal hattı döşedik. Asi Nehri’ne akan kanal sularını döşenen hatla buluşturacağız. Turunçlu’daki arıtma tesisinden 200 litre ve Küçükdalyan Narlıca Atıksu arıtma tesisinden 200 litre olmak üzere toplamda Asi Nehri’ne saniyede 400 litre su vereceğiz” dedi.
ASİ NEHRİ’NDE ÖZLENEN TABLO YAKIN
Asi Nehri’ni ışıklandıracaklarını ve mikropların üremesini azaltmak, suyun içindeki oksijen satürasyonunu(doygunluk) yükseltmek ve suyu havalandırmak için fıskiye yapacaklarını ifade eden Başkan Savaş, yapılan çalışmalarla bırakılan suyun kokmadan kalacağını ve Asi Nehri’ne özlenen tabloyu göreceklerini vurguladı.
Başkan Savaş, tesisin ovamıza, memleketimize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek emeği geçenlere ile açılışa katılım gösterenlere teşekkür etti.
TESİS 36 BİN KİŞİYE HİTAP EDECEK
Yapımı tamamlanan tesisle ilgili teknik detaylar ve HATSU’nun yaptığı yatırımlara yönelik bilgiler aktaran HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Tesisin Serinyol, Zülüflühan Mahallesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden gelen evsel atıksuları arıtacağını belirterek, 36 bin kişiye hitap edecek olan tesiste atık suların “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun yaklaşık yüzde 90 arıtım verimi ile arıtılarak Asi Nehrine açılan Çaputlu Deresi’ne deşarjı sağlanacağını bildirdi.
ÇAPARALİ HİZMETLERİ BİR BİR SIRALADI
Çaparali, Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi işletmeye alınmadan önce bahsi geçen noktaların atıksuları Çaputlu Deresi’ne direkt deşarj edildiğinden kirliliğe ve koku oluşumuna neden olmakta iken tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan çevre kirliliğini önlendiğinin altını çizdi. Kanalizasyon ile içmesuyu bakım onarım çalışmaları kapsamında Antakya’ya muhtelif çaplarda 70 km kanalizasyon, 134 km de içmesuyu şebeke hattı döşendiğini açıklayan Genel Müdür Çaparali, “Projeler Dairesi Başkanlığınca yapımı devam etmekte olan Antakya – Defne İçmesuyu şebeke inşaatı kapsamında 300 km muhtelif çaplarda düktil boru döşenmiştir. Antakya’ya 59 adet olmak üzere adet sondaj kuyusu açılmıştır” dedi.
1790 km İçmesuyu, 854 km Kanalizasyon ile Yağmursuyu
Hatay genelinde yapılan çalışmaları detaylandıran Genel Müdür Çaparali, il genelinde muhtelif çaplarda 1790 km içmesuyu şebeke hattı, 854 km kanalizasyon ile yağmursuyu hattı döşendiğini ve toplam 181 adet içmesuyu sondaj çalışması yapıldığını açıklayarak, 161 bin adet kanalizasyon, 157 bin adet ise içmesuyu arızasına müdahale ettiklerini aktardı.
Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ve İskenderun(Denizciler) Atıksu Arıtma tesisleri tamamlanarak işletmeye başlandığını ifade eden Çaparali,
aynı zamanda Küçükdalyan-Narlıca Membran Biyoreaktör Sistemli Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yapımına devam ettiklerini belirtti.
HATSU BÜYÜK BİR BORÇ İLE DOĞDU
İl Başkanı Mullaoğlu yaptığı konuşmada ise, HATSU’nun büyük bir borç ile doğduğunu ve zor şartlar altında önemli hizmetlere imza attığını ifade ederek, hizmet üretmeyelim diye gerçekten büyük engellemelerle ve zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.
Başkan Mullaoğlu, yaşanan tüm bu zorlu şartlara rağmen yapılan bu güzel hizmetlerden dolayı Başkan Savaş, Genel Müdür Çaparali ve emeği geçenlere teşekkür etti.
YAŞADIĞIMIZ ÇEVREYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Yapılan bu atık su arıtma tesisi ilimizdeki diğer atık su arıtma tesislerinin de tamamlanmasıyla ilimizin atık su arıtımı konusunda çok iyi bir noktaya geleceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, “Hepimiz bir çevre ortamında yaşamaktayız. Bu çevre kirliliğinin önemli bir tanesi de atık sudur. Bu atık suları arıtmadığımız taktirde gördüğünüz gibi etrafımız aynı zamanda bir amik ovası tarım bölgesi büyük bir çevre kirliliğine neden olmaktadır” dedi.
Atıksu arıtma tesislerinin çevre adına çok önemli olduğunu vurgulayan Ergin, “Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza HATSU yöneticilerine, çalışanlarına ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile belediye çalışanlarına çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
GÜLCÜ, “İLÇEMİZE VE İLİMİZE HAYIRLI OLACAK”
Muhtarlar Derneği Başkanı Gülcü yaptığı konuşmada ise, takriben 36 bin kişiye hizmet edecek olan arıtma tesisinin Antakya ilçemize ve ilimize güzel hayırlı olacağını ifade ederek, “çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza, HATSU Genel Müdürümüze ve çok kıymetli ekibine sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İyi ki böyle bir belediye başkanımız var ve genel müdürümüz var. Ben yapmış oldukları hizmetlerden dolayı sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol mensupları ve vatandaşlar kurdeleyi keserek Antakya’ya hizmet verecek olan Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirildi. Açılış sonrası protokol üyeleri, tesiste incelemede bulunarak teknik bilgiler aldı.