Hatay'da, Türk Kızılay’ı Akdeniz Afet Yönetim Merkezi Müdürlüğünce yaptırılan 6 derslikli, 1 anasınıfı ve idari hizmet odalarından oluşan geçici eğitim merkezi törenle açıldı.
Hatay’ın Belen ilçesinde yapılan geçici eğitim merkezinin açılışına Hatay Valisi Ercan Topaca, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, İskenderun Kaymakamı Hacı Hasan Özyiğit, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve çok sayıda Belenli katıldı.
Açılışının yapılacağı geçici eğitim merkezinin 6 derslik, 1 anasınıfı ve idari hizmet odalarından müteşekkil olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, bu okulda 359, il genelindeki 139 geçici eğitim merkezinde ise toplamda 53.692 Suriyeli çocuğun eğitim aldığını vurguladı. Karahan: “Türkiye’de kamp dışında en çok öğrencisi olan il biziz. Biz zor olanı başardık ve şehirlere dağınık halde ikamet eden Suriyeli öğrencileri okullaştırdık.” dedi.
Selam konuşması yapmak üzere kürsüye çıkan Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın ise ilçedeki dört geçici eğitim merkezinde 1.300 öğrenci olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Çağ nüfusunun 2.200 olduğunu tahmin ediyoruz. Bu durumda ilk ve orta kısımlarda okullaşma oranı %70 civarında. İnşallah yapacağımız okullarla bu oranı arttırmayı hedefliyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki Suriyeli kardeşlerimizin hem sosyal açıdan entegrasyonu, hem toplum huzuruna katkı sağlamaları açısından bir eğitim faaliyetinden geçirilmeleri çok büyük önem arz ediyor. Biz de bütün çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.” diyerek okulun yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise burada bir güzellik, bir iyiliğin açılışı için bulunduklarını ifade ederek, geçici koruma kapsamında ülkemize gelen Suriyeli kardeşlerine ensar olduklarını vurguladı ve konuşmasında özetle şu sözlere yer verdi: “Biz Türk Halkı olarak onlara kucaklarımızı, kapılarımızı açtık. Elimizden geldiğince onlara yabancı bir memlekette olmadıklarını hissettirmeye gayret gösterdik. Bu noktada özellikle Türk Kızılay’ı da insani yardımın Suriye içerisine gönderilen lojistiği noktasında, Sayın Valilerimizin de kıymetli destekleriyle en önemli çözüm ortağı oldu. Bugüne kadar yardıma muhtaç yaklaşık 13 milyon insan bu yardımlarla ayakta durdu. Kızılay Kart uygulamasıyla, yaklaşık olarak 200 bin Suriyeli kardeşimize 350 milyon liralık nakit desteğimiz oldu. Tabi bu devam edecek. Bu yıl 140 milyon liralık bir destek vardı. Ayrıca Avrupa Birliğinin açıkladığı 3 milyar liralık paketin ilk etabında gönderilen 40 milyon Euro’ luk destekle birlikte 200 milyon liradan fazla olan destek paketimizden Suriyeli kardeşlerimizi yararlandıracağız. Bugün açılışını yapacağımız geçici eğitim merkezine de yine Kızılay’ımız, yarım milyon liralık bir katkı verdi. Buradaki ihtiyaç ortada, merakla bakan gözler ortada, kaymakamımızın ricası ortadayken onları kırmak olmaz. İnşallah ikincisini de buraya en kısa zamanda yapmak için kollarımızı sıvayacağız.
YAPTIĞIMIZ HER HİZMET NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE LAYIK
Bu topraklarda 350-400 bin çocuk okullaştırılabilmişse, herhangi bir sıkıntı oluşmadan toplumumuzla Suriyeli kardeşlerimiz arasında bu sistem oluşturulabilmişse; bu boyutuyla bile yapılan her şey, her türlü takdirin, teşekkürün ve ödülün üzerindedir diye düşünüyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Hatay Valisi Ercan Topaca ise ülkemizi korumak, savunmak ve yapılan saldırıları bertaraf etmek için cansiparane bir şekilde mücadele ederek hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anarak konuşmasına başladı ve şunları kaydetti: “Polisimiz, askerimiz, bu okulların, hastanelerin ve tüm hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerçekten de her türlü takdirin üzerinde olan insanüstü bir mücadele sergiliyorlar.
Bana göre bir toplum için en önemli hizmet eğitimdir. Bir ülke, bir devlet, ortaya koyduğu eğitimin kalitesi nispetinde gelişimini sergileyebilir ve sürdürebilir. Bizim Devletimiz de buradan hareketle gerek kendi çocuklarımız olsun, gerekse de ülkemizde geçici koruma kapsamında yaşayan çocuklar olsun, onların eğitimine büyük ölçüde önem veriyor. Nitekim ülkemizin geleceği bu çocuklara sahip çıkabilmemize bağlıdır.
Hatay’da 360 bin ana sınıfı, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan öğrencimiz var. Üniversiteyi dahil edersek yaklaşık 450 bin, buna Suriyeli çocukları da eklersek 550 bin öğrenci olur ki bu da dünyadaki bazı ülkelerin nüfusundan bile fazla. Biz Allah’a şükür bu çocuklarımızı kaliteli eğitimle buluşturmak için çabalıyoruz. Her yıl okullarımızı artırıyor ve yeniliyoruz. Okullarımıza konferans salonları ve atölyeler yapıyoruz. Daha önce her ilçede bir tane olan konferans salonu ve atölyeler, şimdi neredeyse her okulda yerine göre 150-200 kişilik olmak kaydıyla mevcut. Biz sadece kendi çocuklarımızı değil, misafir olarak evimizi, sokağımızı, mahallemizi, hatta ülkemizi paylaştığımız Suriyeli kardeşlerimizin de çocuklarını düşünüyor ve onları kendi çocuklarımızdan ayırmıyoruz. Onların da eğitimini kendimize dert ettik. Hatay’da yaklaşık olarak 100 bin civarında Suriyeli çocuk var. Bunun yaklaşık olarak 53 binini okullaştırdık. Hesabımıza göre yaklaşık 100 okul daha yaptığımız zaman tamamını okullaştırmış olacağız. Tabi bunların bir kısmı okullara gelmiyor. Biz onlara gideceğiz, okullara alacağız. İnsanın eğitime ihtiyacı var. Eğitemediğimiz her bir fert, toplum için, devlet için milletimiz için risk demek. Onun için misafir de olsa onları da bu ilim yuvalarından, bu edep merkezlerinden, çocuklarımızı en güzel şekilde geçirmek suretiyle geleceğe hazırlamak istiyoruz.” dedi.
EĞİTİMİN ORTAK HEDEFİ İYİ İNSAN YETİŞTİRMEK
İnsanın, hayatı devam ettiği sürece eğitime ihtiyaç duyduğunun altını çizen Topaca, Devletimizin de bu yönde, hayat boyu eğitimi desteklemek amacıyla yediden yetmişe herkese açık olan halk eğitim kursları ve STK’ların kurslarının olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “ Bunların hepsinin odağında iyi insan yetiştirmek var. Bugün açacağımız okul da bu amaca hizmet edecek. Kendi ülkelerinden ayrı kalan, gurbette olan insanların çocukları eğitimden mahrum olmasınlar, geleceğe güvenle bakabilsinler, emin adımlarla yürüyebilsinler diye bütün uğraşımız. Bu minvalde, Belen ilçemizde, şimdi açacağımız okulun yanına 12 derslikli prefabrik bir okulu da Eylül ayına kadar yapmak suretiyle Belen'deki Suriyeli çocukların eğitim sorununu ajandamızdan silmek istiyoruz.” dedi.
TÜRK KIZILAYI ULUSLAR ARASI BİR MARKAMIZ
Vali Topaca, “Türk Kızılay’ımız, şu anda dünyanın her tarafına yardımı, hizmeti ulaşan, gurur duyduğumuz teşkilatlarımızdan birisidir. Günümüzde de buna bütün dünya şahit oldu. Herkesin kaçtığı, yardım elini uzatmaktan imtina ettiği Suriyeli kardeşlerimize biz kucak açarak, Türkiye genelinde 3 milyon, Hatay’da ise 409 bin Suriyeliyi misafir ederek, ihtiyaçlarını sorunsuz bir şekilde karşılayarak onları ağırladık. Bu, her ulusun, ülkenin başarabileceği bir şey değildi. Sadece Hatay’da bile son beş yılda yapılan yardım 1 milyar 150 milyon lira civarındadır. Bu demek oluyor ki; 3 milyon Suriyeli Türkiye’ye, 409 bin Suriyeli de Hatay’a yük olmuyor.
Bizim Suriyeli kardeşlerimizden bazı ricalarımız da var. Şöyle ki; burada kaldıkları sürece, bizim toplumumuzun ve devletimizin kurallarına uymaları, çocuklarına sahip çıkmaları, onları mutlaka bu okullara göndermelerini istiyoruz. Bu şekilde sizler bizim işlerimizi kolaylaştırdığınız zaman, bizler de sizleri Allah rızası için onurla ve şerefle misafir etmeye devam edeceğiz. Bundan hiçbir beklentimiz de yok. Biz kardeş ve tarihdaşız.” dedi ve okulun yapımında emeği geçen, maddi manevi katkısı olan herkese teşekkür ederek Türk Kızılay’ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’a bir plaket takdim etti.
Yapılan konuşmaların ardından, Hatay Valisi Ercan Topaca ve Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık'ın okul bahçesine fidan dikmesinin akabinde Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu’nun yaptığı dualarla okulun açılış kurdelesi kesildi ve sınıflarda ilk derslerine giren Suriyeli çocuklara çanta, kitap ve kırtasiye malzemesi hediye edildi.