Hatay Mahalli Haber
MENÜ

TÜBİTAK 1001 Projesi İle Depremin Alzheimer Hastalığı Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

Yayınlanma Tarihi : 14.01.2025 06:23 Bu haber 31 defa okundu

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Alzheimer hastalığı ve deprem ilişkisini araştıran bir projeye imza atıyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
TÜBİTAK 1001 Projesi İle Depremin Alzheimer Hastalığı Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, Alzheimer hastalığına deprem kaynaklı stresin etkilerini inceleyecek önemli bir çalışma başlattı. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Okan Tutuk'un liderliğindeki proje, "Deneysel Alzheimer Hastalığı Modelinde Deprem Kaynaklı Stresin İndüklediği Depresyon İlişkisinin Fizyopatolojik Açıdan İncelenmesi" başlığını taşıyor.TÜBİTAK 1001 Projesi İle Depremin Alzheimer Hastalığı Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor

"Deprem ve Alzheimer İlişkisi Mercek Altında"

Projede, "Kronik stresin hastalıkları nasıl tetiklediği" hipotezinden hareket edilerek, depremin Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisi araştırılacak. Dr. Okan Tutuk, “Çalışmamız, depremin Alzheimer hastalığını hızlandırıp hızlandırmadığını ya da hastalığa yakalanma riskini artırıp artırmadığını sorguluyor" dedi.

Yenilikçi Deprem Simülatörü ve Multidisipliner Yaklaşım

Projede, deprem kaynaklı stresin etkilerini analiz edebilmek için Dr. Tutuk tarafından geliştirilmiş bir deprem simülatörü kullanılıyor. Bu simülatör, literatürde bir ilk olarak öne çıkıyor ve farklı şiddetlerdeki depremleri gerçekçi bir şekilde taklit ediyor. Proje, alzheimerın fizyopatolojik süreçleri ile depresyon arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya yönelik biyokimyasal ve davranışsal testler içeriyor.

"Moral Evleri" Projesi: Depremzedeler İçin Sosyal Destek

Dr. Tutuk, projenin toplumsal faydasına değinerek, depreme maruz kalan bireyler için “Moral Evleri” gibi sosyal destek yapılarının kurulmasını öneriyor. "Alzheimer hastaları ve nörolojik hastalıkları olan bireylerin sosyal hayata katkı sağlayacak etkinliklerde bulunabileceği bu evler, hastalıkların seyrini yavaşlatmayı hedefliyor" dedi.

Projenin Süresi ve Bütçesi

Projenin süresi 21 ay olarak belirlenirken, toplamda 1 milyon 650 bin TL bütçe ayrılmış durumda. Projede 7 uzman yer alırken, 2 yüksek lisans öğrencisine de burs verilecek. Dr. Tutuk, "Projemiz sadece Alzheimer ve depresyon ilişkisini değil, deprem sonrası gelişebilecek diğer hastalıkları da incelemeyi amaçlıyor" dedi.

Yeni Bir Depresyon Modeli Geliştirilecek

Dr. Tutuk, çalışmalarıyla literatüre yeni bir depresyon modeli kazandırmayı amaçlıyor. "Depremin neden olduğu depresyonu analiz ederek, bu yeni modeli bilim dünyasına sunmayı planlıyoruz" diye belirtti.

Proje, hem bilimsel hem de toplumsal açıdan önemli bir adım atmayı hedefliyor ve Türkiye'nin deprem riski yüksek bölgelerinde yaşayan bireylerin sağlık süreçlerine katkı sağlayacak.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol