Antakya Verem Savaşı Derneği Başkanı Hasan Etiz, “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” ile ilgili basın açıklaması yayınladı.
Etiz, yayınladığı mesajda, şunları kaydetti:
“Robert Koch tarafından "Mycobacteriumtuberculosis" basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren 24 Mart günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tüberküloz Günü” olarak işlenmektedir. Verem hastalığı, M. Tuberculosis basilinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, hastaların özellikle öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları tüberküloz basillerinin sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşmaktadır. En çok akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda hastalık yapabilmekte, tedavi edilmediğinde ölümlere ve sakatlıklara yol açabilmektedir.6-9 aylık tedaviyle tam olarak iyileşmektedir. Tedavinin 20. gününde bulaşıcılık kaybolmaktadır. Tedavi düzenli yapılmazsa ilaçlara direnç gelişir ve hastanın tedavisi imkansız hale gelebilir.
Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya’da tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2015 Raporu’na göre dünya genelinde tüberküloz hasta sayıları ve ölüm oranları yavaşça azalmaktadır. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir. İlaçlara dirençli vaka sayıları artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün STOP TB STRATEJİSİ veremle mücadelede ülkelere ışık tutmaktadır. Ancak uluslararası ekonomik ve siyasi sistemler halk sağlığını yeterince önemsemediğinden yeterli para ayrılmamakta ve ulusal mücadele programları ciddiyetle uygulanmamaktadır. Fakirlik ve savaşlar verem sorununun çözümünü zorlaştırmaktadır. Türkiye genelinde 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı yaklaşık 21.000 iken, 2014 yılında vaka sayısı 13.378’e düşmüştür. Tüberküloz yeni vaka (insidans) hızı yüz binde 18, mortalite (ölüm) hızı yüz binde 0,62’dir. Ülkemiz DSÖ kriterlerine göre eliminasyon fazına girmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde tüberküloz kontrol programı tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir.
Ülkemizde Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesine alınan verem savaşı dispanserlerinde, göğüs hastalıkları hastanelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında verem teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem savaşı dernekleri olarak bizler de işbirliği içerisinde verem savaşına katkıda bulunmaktayız.”