Hatay Mahalli Haber
MENÜ

TERMİK SANTRAL HATAYIN SORUNU

Yayınlanma Tarihi : 26.03.2016 00:00 Bu haber 1011 defa okundu

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Kale Mahallesi’nde yapılması planlanan termik santralle ilgili olarak STK temsilcileri, dernekler, oda başkanları ve muhtarlarla istişare toplantısında bir araya geldi. Lion King otelde oldukça geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda, kurulması planlanan termik santralin insana ve doğaya vereceği zararlar konusunda halkı en iyi şekilde bilgilendirmek ve çalışmalar yürütmek amacıyla termik santral karşıtı platform oluşturuldu.

Paylaş Paylaş Paylaş
 TERMİK SANTRAL HATAYIN SORUNU

“Santralin kurulacağına hiç inancım yok”

İlçenin geleceğini turizm potansiyeli üzerine kurgularken, bütün beklentileri boşa çıkaracak ve kenti yaşanamaz hale getirecek olan bir termik santrale izin vermeyeceklerini ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Daha öncede ihtimal vermiyordum, baştan beri de santralin kurulacağına inancım yoktu ama bu coşkuyu, bu kalabalığı gördükten sonra artık Arsuz’da kesinlikle termik santral kurulamayacak. Bu toplantı  termik santralin kurulmasına dair yüzde 1 ihtimal varsa bile onu da ortadan kaldırmıştır” dedi.

“Arsuz, Türkiye’nin gözbebeği”

Türkiye'de aktif ve pasif olarak 37 adet termik santral kurulduğunu söyleyen Başkan Culha, “Bu santrallerin Türkiye'nin enerji üretimine katkısı yüzde 21'e tekabül ediyor. Ama, kurulan her yeri de yaşanmaz hale getiriyor. Bu sefer doğa harikası olan Kale’de kömüre dayalı bir termik santral kurulmak isteniyorBu termik santral, sadece Arsuz’un değil Hatay’ın bir bütün ortak sorunudur. Arsuz ve Samandağ dışında İskenderun’da, Payas’ta Erzin’de ve Dörtyol’da yapılan termik santrallerde bizim sorunumuzdur. Çünkü, bu santrallerin etkileşim alanı çok geniştir” dedi.

Ulla faciasını hatırlattı

'Çevre facia'sı olarak değerlendirilen ve İskenderun Körfezi’nde batan MV Ulla Gemisi’nin yükünün de termik santral külü olduğunu anımsatan Başkan Nazım Culha, “Deniz canlıları ve insanlar için olumsuz sonuçlarla gündeme gelen gemideki tozun, her gün 100 ton üretim yapacak iki üniteli termik santralin Arsuz'da havaya yayıldığını düşünmek bile istemiyoruz... Hep beraber, elbirliğiyle bu santralin kurulmasına karşı duracağız” dedi.

Kale Muhtarından net tavır

Daha sonra söz alan Kale Mahallesi Muhtarı Mehmet Keleş de, “Mahallemde bu termik santrale tamamen karşıyım” derken, verilecek olan mücadelede Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın her zaman yanında olduğunu ifade etti.

Platform oluşturuldu

Daha sonra söz alan Mustafa Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş ile Makine Mühendisi Sabahat Aslan, Hatay’da 16 adat termik santral yapılacağı söylentilerinin yavaş yavaş hayata geçtiğine dikkat çekerek, termik santral kurulmaması için bugüne kadar verdikleri mücadelelerle ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaşıp, çeşitli önerilerde bulundu. Katılımcıların termik santral yapılmaması ortak paydasında buluştuğu toplantıda aralarında Arsuz Belediyesi, Hatay Barosu Çevre ve Hukuk Komisyonu, İskenderun Çevre Koruma Derneği, TMMOB’un da bulunduğu 13 kurum – kuruluş ve dernekten birer temsilci ve Kale Mahallesi muhtarının da bulunduğu termik santral karşıtları platformu oluşturuldu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol