Kırsalda çobanların sürülerinden elde ettikleri taze sütle yaptıkları, katkısız ve doğal bir peynir olarak bilinen Teleme kültürü Yayladağı Kızılgöl’de yaşatılmaya devam ediyor. Genellikle sabahın erken saatlerinde sağılan sütleri, geleneksel yöntem olan incir ile mayalanması ile teleme haline gelen bu muhteşem besin vücuda sağladığı faydalar ile biliniyor. Yaz mevsiminde keçiden sağılan süt henüz sıcak iken, incir meyvesinden alınan beyaz süt ile çalınırak (mayalandırılır) yapılan Teleme, yüksek miktarda protein içerir. Genellikle keçi sütü ile yapılan Teleme iyi bir enerji kaynağıdır. İçerdiği yağlar ve proteinler, uzun süreli tokluk hissi sağlar.
Yayladağı Kızılgöl’de besicilik işi ile uğraşan Mehmet Kaya Çoban aşı olarak da bilinen Telemeyi bizler için yaptı. Mehmet Kaya yapımı neredeyse saniyeler süren bu enerjik besin için yaptığı açıklamasında, “Yaz mevsiminde keçiden sağılan süt henüz sıcak iken, incir ağacının gövdesinden alınan beyaz süt ile çalınırak (mayalandırılır) yapılan Teleme , yüksek miktarda protein içerir. Protein, vücut dokularının onarılması ve kas kütlesinin korunması için gereklidir.
Peynir, kalsiyum açısından zengindir. Kalsiyum, kemik sağlığı ve dişlerin güçlenmesi için önemlidir.
Teleme gibi fermente süt ürünleri, bağırsak sağlığını destekleyen yararlı bakteriler olan probiyotikler içerebilir.
Teleme, özellikle B12 vitamini açısından zengindir. Bu vitamin, sinir sistemi sağlığı ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Eleme, iyi bir enerji kaynağıdır. İçerdiği yağlar ve proteinler, uzun süreli tokluk hissi sağlar.
Yüksek protein ve yağ içeriği sayesinde teleme, uzun süre tok tutar ve bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Bu işi büyüklerimizden öğrendik, şimdi biz de çocuklarımıza öğretiyoruz. Onlarda inşallah sonrakilere öğretecekler ve geçmişten günümüze gelen bu kültürü yaşatmak adına çabamızı sürdüreceğiz.
İşte böylesine faydalı bir besin olan Telemeyi tatmak isteyen herkesi Yayladağı Kızılgöl’de bulunan çiftliğimize bekliyoruz.” dedi.