Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Teknoloji Gelişse De ‘kalaycı' Her Devir Olacak

Yayınlanma Tarihi : 20.07.2023 10:27 Bu haber 176 defa okundu

Abdullah Kahraman 1984 yılından bugüne köy köy mahalle mahalle dolaşarak seyyar bir biçimde kalay yapan bir usta olarak çıktı karşımıza.

Paylaş Paylaş Paylaş
Teknoloji Gelişse De ‘kalaycı' Her Devir Olacak

Kalay konusunda sunduğu kusursuz hizmeti ile bilinen Abdullah Usta’yı bölgede herkes tanıyor. Deprem öncesi kendisinin belirlediği köylere giderek kalay yapan Abdullah Usta Asrın felaketi sonrası susmayan telefonları doğrultusunda gideceği köyleri mahalleleri ayarlıyor artık.

Altınkaya Mahallesinde 2 gündür kalay konusunda hünerlerini sergileyen ustamız gördüğü yoğun ilgi karşısında bir gün daha burada kalacağını söylerken çevre mahalleler olan Atatyurdu ve Kuruyer mahallesinden Bakır Kazan, Leğen, Tencere ve Cezveler geldiğini gözlemlediğimizde seyyar kalaycı ustamızın gördüğü ilgiye bizlerde şahit olduk.

Şenköy doğumlu Abdullah Kahraman Alüminyum eşyaların bakırın yerini alması birlikte son demini yaşayan bir mesleği olduğunu ifade ederek başladığı açıklamasında:” Kalaycılık mesleğini Sungur köyünde dönemin önemli kalaycı ustasından öğrendim.Buradan ustamı rahmet ile anıyorum.

Köylerde halen kullanılmaktan vazgeçilmeyen Bakır ürünlerin olması sebebi ile işinin her daim yoğun olduğunu söylemek istiyorum. 1984 yılından itibaren seyyar bir biçimde köy köy dolaşmaktayım.Teknolojinin geliştiği son dönemde ben halen uzun yıllardır kullandığım ocağım ile kalay işini icra etmekteyim.Sağlık anlamında da önem teşkil eden kalaycılık günümüzde ağırlıklı olarak bakır künefe tepsileri ve köylerde tuzlu yoğurt pişirilen bakır kazanlarda uygulanmaktadır.

BAKIR KAPLARI KALAY YAPMAK ZORUNLU

Bakır kapları kalay yapmak zorunlu bir işlemdir.İçerisine yemek konan bakır kaplar kalaylı olursa hiçbir sıkıntı yaşanmaz ama kalaysız olması durumunda yemekte bulunan asitler bakır ile tepkimeye girerek yemeklerin bozulmasına sebebiyet verebilir.Bu anlamda tüm bakır kap kacaklarımızda kalay zorunlu bir ihtiyaçtır. Eski dönemlerde çok kullanılan ama günümüzde alüminyum gereçlere yenik düşen bakır  tencere ve mutfak gereçlerinin  kalay kaplanması sağlık açısından büyük önem arz etmektedir

Bir önemli aşamada vardır ki kalay işlemi sonrasında uygulama yaptığımız ürünün suya batırılmasıdır. Gördüğüm bir çok usta bunu yapmıyor ama ben ilk günden itibaren yapıyorum ve de yapmaya devam edeceğim. İşimdeki başarı ve müşteri memnuniyetinin kaynağı da budur sanırım.

HERKESTE TELEFON NUMARAM VARDIR

Çevre köylerde herkes beni tanır ve herkeste telefon numaram vardır.Ya köylerine geldiğimde bana ulaşırlar veyahut ta bugün burada gördüğünüz gibi yakın köylerden yanıma gelerek ürünlerine kalay uygulaması yaptırırlar.Gelen yoğun talep üzerine buradan Okçular mahallesine geçeceğim ve ordan da başka mahallelere bu böyle devam edecek. Sağlığım el verdiği sürece Kalaycılık mesleğimi yapmaya köy köy dolaşmaya devam edeceğim.” dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol