Yaralı halde bulunarak Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma Ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından tedavileri tamamlanan 3 Şahin, bir Kızıl Şahin, bir Gökdoğan, bir adet Küçük Orman Kartalı doğal ortamlarına salındı.
MKÜ Rektörlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) arasında 14/07/2020 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kampüs yerleşkesinde hizmet veren “Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma Ve Rehabilitasyon Merkezi” Hatay ve çevre illerdeki yaralı yaban hayvanları için önemli bir faaliyet yürütüyor.
Merkez Koordinatörü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Merkezin Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ)’ nin özverili destek ve gayretleri Yaban Hayvanı Hastanesinin alt yapısı ve donanımı ile kurulduğunu belirtti. Altuğ, yaban hayvanlarına türe özgü ilk yardım, tedavi, yoğun bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilerek çok sayıda yaban hayvanının doğal yaşama kazandırıldığını sözlerine ekledi.
2020 yılında 275 yaban hayvanının tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını söyleyen Altuğ ve 147’sinin doğaya kazandırıldığını bir kısmının ise Hayvanat Bahçelerine gönderildiğini belirtti. Profesör Altuğ, 2021 yılının ilk 4 aylık sürecinde 73 adet yırtıcı kuş (Kerkenez, Atmaca, Kartal, Şahin, Doğan Baykuş..) 27 su kuşu (Leylek, Kara Leylek, Ördek, Balaban, Pelikan, Su çulluğu), 4 yırtıcı memeli (Tilki, Çakal), 8 memeli (Dağ ceylanı, Karaca, Kirpi, Yaban Tavşanı) olmak üzere toplam 107 hayvanın tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını ve bunlardan 35 adetinin doğaya tekrar gönderildiğini bildirdi.
Su kuşları ve yırtıcı kışlardaki yaralanma nedenlerinin çoğunlukla yasa dışı kaçak avcılık kaynaklı olduğunu söyleyen Altuğ, bu kapsamda kaçak avcılığın önüne geçilmesi gerektiğini, bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar av koruma ekipleri yoğun çaba sarf dile getirdi.