Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Taşra merkez sağlam zemine oturmalı

Yayınlanma Tarihi : 19.05.2016 00:00 Bu haber 715 defa okundu

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yerel bir kanalda yayınlanan Programın canlı yayın konuğu oldu. Programda Vali Topaca, “Valiler seçimle de gelebilir, atama ile de gelebilir ama hangi yöntemle gelirse gelsin taşra-merkez dengesini de çok sağlam bir zemine oturtmak gerekiyor. Belki ileriki aşamalarda ülkemizin şartları daha da iyileştiği zaman belediye ve valilik kurumunu birleştirmek suretiyle tek bir meclis veya yönetici kentlerin yönetiminde gündeme gelecek. Burada ideolojik kaygılar taşımaya gerek yok. Türkiye demokrasisi artık bu olgunluğa çoktan erişmiş bir demokrasidir’’ dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Taşra merkez sağlam zemine oturmalı

VALİLER SEÇİMLE DE GELEBİLİR, ATAMA İLE DE GELEBİLİR

Son günlerde başkanlık sistemine ilişkin medyada tartışılan konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Vali Topaca, ‘’İskenderun Teknik Üniversitesi’nde bir konferansa katıldım yerel kalkınma ve kamu yönetimleri ile ilgili. Ben eski Mahalli İdareler Genel Müdürüyüm. Bu konularda yazmış çizmiş bir insanım. Her sistemin avantajları vardır dezavantajları vardır. Türkiye parlamenter sistem ama cumhurbaşkanının yetkilerine baktığınız zaman kısmen yarı başkanlık sistemi zaten var. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden sonra biraz daha belirgin hale geldi ve tartışılmaya başlandı. Bu ortamda valilik nasıl bir seyir alacak onunla ilgili ben düşüncelerimi paylaşmıştım. Başkanlık sistemi gelirse valiliği de tartışacağız, bu şekilde mi devam edecek yoksa valiler de mi seçimle gelecek. Bunlar konuşulacak. Bunu ideolojik çerçevede değerlendirmeyi veya devletin sistemini kökten ortadan kaldıracak farklı bir yönetim şekli getirilecek gibi anlamlar yüklemeyi doğru bulmuyorum” dedi.

ÜSTÜ ÖRTÜLÜ BİR SAVAŞ İÇERİSİNDEYİZ

Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, programda gündem konularına değinerek yaptığı açıklamasında,

“Ülkemiz ve ilimiz bulunduğu coğrafya itibariyle çok hassas bir dönemden geçmektedir. Birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza, devletimize ve insanımıza sahip çıkmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde çok acı haberler de alıyoruz. Bugün Hakkâri Şemdinli’de 4 askerimiz daha şehit oldu. Öncelikle askerlerimize Allahtan rahmet, ailesine, silah arkadaşlarına ve sevenlerine sabırlar diliyoruz. Milletlimizin başı sağ olsun. Umut ediyoruz ki bundan sonra bu tür haberler almayalım. Ancak ülkemizi ve milletimizi savunmak anlamında üstü örtülü bir savaş içerisindeyiz. Terör olayları bir anda ortaya çıkan olaylar değildir, bunların sonlandırılması da kısa sürede olacak bir şey değildir. Ülkemiz de bu konuda son otuz yıldır çok ciddi mücadeleler veriyor. Bu yolda ciddi acılar yaşadık. Ancak son dönem içerisinde yapılan mücadelede hakikaten askerimizin ve polisimiz fedakarlığı takdire şayandır. Bu azimle, bu kararlılıkla, bu birliktelikle yapacağımız silahlı mücadelenin dışındaki çalışmalarla da bunun üstesinden geleceğiz. Başlamış olduğumuz bu kutlu yolculukta, medeniyet ve refah yolculuğunda mutlaka muvaffakiyetle sonuç alacağımızı düşünüyorum.’’ dedi.

HATAY TERÖRLE YATIP KALKAN, TERÖRLE YAŞAYAN BİR KENT DEĞİLDİR

Kentimizle ilgili çok farklı bir algı politikası yürütülmeye başlandığına değinen Vali Topaca,  ‘’Bu konuda çıkan haberlerin bir kısmının kasıtlı olduğunu sadece Hatay’la ilgili değil ülkemizle ilgili de çok abartılı haberlerin yapıldığını biliyoruz. Biz bir sınır iliyiz. Bu sınır dolayısı ile bazı etkilere açık olabilme ihtimali olan bir kentiz. Ancak Hatay’da son dönemde alınan tedbirlerle, vatandaşımız arasındaki birliği ve kardeşliği kuvvetlendirecek çalışmalarla önemli mesafeler kat ettik. Hatay terörle yatıp kalkan, terörle yaşayan bir kent değildir. Vatandaşlarımız şehrimizin her tarafını rahatça gezebiliyorlar. Bu kentte şu an itibariyle terörden bahsetmek insafsızlık olur. Aşağı yukarı her gün Amanos dağlarından gelebilecek risklere karşı o güzergâhlarda pusu faaliyetleri, arama ve yol kontrolleri yapılıyor. İlimizin her bölgesinde çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor. Bu tür tedbirlerin görünmeden alınması, kamuoyunu tedirgin etmeden alınması gerekmektedir. Biz de buna riayet ediyoruz. Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki şehrimiz emniyet içerisindedir.’’ dedi.

419.035 SURİYE UYRUKLU MİSAFİRİMİZ VAR

Kentimizde misafir edilen Suriyelilerin Türk kanun ve kurallarına uyup uymadıkları ile ilgili sorulan bir soru üzerine Topaca şunlara değindi: ‘’ Şu an itibariyle kayıtlı 419.035 Suriye uyruklu misafirimiz var. Bunun 18.683’ü ilimizde bulunan 6 tane kampta kalıyor.  Geri kalan yaklaşık 401 bin kişi kentimizde bütün ilçelerimizde az veya çok dağılmış vaziyette yaşıyorlar. Bunların bizim hukukumuza ve toplumsal hayata uyum sağlayıp sağlamadıklarını vatandaşlarımız çok net bir şekilde görüyor. Dışarıdan kentimize gelen insanlar Suriyelileri fark etmiyorlar. Belli ki bunlar bizim kentimize uyum sağlamışlar, bizim kentimiz de bunları kucaklamış. Biz hep söylüyoruz bu kent medeniyetler, hoşgörü, kardeşlik şehridir, inançların kaynaştığı bir kenttir. Bu kadar güzel sıfatları taşıyan bir kentte bu, sorun olsaydı biz bu sıfatları hak etmezdik. Bu insanlar ne yapıyor sorusunu da sormak lazım’’ ifadelerini kullandı.

NEREYİ KAZSANIZ TARİHİ ESER ÇIKIYOR

Hatay’ın ekonomik potansiyeli konusunda bu kente sadece bir sanayi veya tarımsal üretim kenti demenin haksızlık olacağını ifade eden Vali Topaca, turizm konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Hatay’ın dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Topaca, “Bir hazinenin üstünde oturuyoruz sanki. Nereyi kazsanız tarihi eser çıkıyor. Böyle bir kentin sadece sanayi kimliği ile ön plana çıkması bu kente haksızlıktır, bu tarihi varlıklara haksızlıktır. Devlet olarak biz turizm yatırımı yapacak olan insanların önünü açmak, onlara yol göstermek veya yurtdışından gelen insanların kendi ülkelerinde göremedikleri eserleri ortaya çıkararak onları tanımalarına vesile olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol