CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremzedelerin yaşamakta olduğu konut ve kira yardımları sorununa dair yazılı bir basın açıklaması yaptı.
6 Şubat Depreminden sonra, sözü verilen konutlar için, 3 Şubat 2024’de 6 bin 572'si il ve ilçe merkezlerimizde, 703'ü de kırsalda olmak üzere 7 bin 275 hak sahibine, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan törenle konutları kuraları çekilmişti. Yapılan detaylı çalışmaların ardından deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayısı 390 bin olarak netleşmiş, bölge genelinde halen yapımı süren 40 bin konutun inşaatı devam etmektedir. Bu inşaatlar tamamlandıkça, diğer hak sahiplerine, takip eden dönemde de her ay 15-20 bin konut sözü verilmişti. Bunun sonucunda, Hatay’dan ayrılan yetkililer yıl sonu itibariyle de 200 bin konut sözü vermiş oldular. Bu sözlere rağmen depremzedelerin durumunda bir iyileşme olmadığına dikkat çeken Yıldırım Kara, “Aylardır yurttaşlarımıza verilen sözlere rağmen bugün Hatay’da yine büyük bir mağduriyet söz konusudur. Binlerce yurttaşımız bilindiği üzere hala konteynerlarda yaşam mücadelesi veriyor. Her gün, zor mevsim koşulları, hijyen sorunları ve daha birçok hayati tehlikeyle karşı karşıyalar. Yaşanan gelişmeler de yolunda gitmemektedir. Yurttaşlarımızdan konut kurasından ev sahibi olduklarını öğrenenler, henüz evlerine yerleşemedikleri gibi bu Nisan (her ayın 15’i) ayında aldıkları kira yardımının kesildiğini e-devlet’ten kontrol ettiklerinde fark ettiler.” dedi.
YILDIRIM KARA: DEPREMZEDELER AYLARDIR KONTEYNER KENTLERDE VE ÇADIRLARDA HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYOR
Aylardır konteyner kentlerden ve çadırlardan kurtulmayı ve konut sahibi bekleyen yurttaşların sorunlarına dikkat çeken Yıldırım Kara “Bize ulaşan birçok depremzede yurttaşımız, Şubat sonunda deprem kurasında kendilerine konut çıktığını öğreniyorlar ve anahtar teslimi için AFAD tarafından çağırıldıklarını belirtiyorlar. Sözkonusu daireleri görmeye giden yurttaşlarımız onlara gösterilen konutlarda yaşamanın mümkün olmadığını görüyorlar. Taşınmaz Tespit föylerine imzalarını atıyorlar, aradan geçen süreye rağmen hiçbir yetkiliden cevap alamayan yurttaşlarımız, kendi çabalarıyla oradan oraya giderek çözüm bulmaya cevap aramaya çalışıyorlar. Fakat nafile, henüz konutlarına yerleşemeyen depremzedelerimiz müteahhit ve AFAD’dan da cevap alamayınca bu sefer müşavir firma ile kendi çabalarıyla görüşmeye gidiyorlar. Söz konusu dairelerin tesliminin en az 2 aydan önce imkansız olduğunu öğreniyorlar.
Geçen 15 aya rağmen konteyner kentlerde yaşamlarını oldukça zor koşullarda sürdürmeye çalışan yurttaşlarımız Nisan ayı itibariyle ne kira yardımı ne de doğru düzgün bir barınma imkanına sahipler. AFAD’ın acilen kira yardımı hususunda mağdur olmuş yurttaşımızın sorunlarını dinlemesi, çözmesi ve onların mağduriyetinin katlanarak artmasına engel olması gerekmektedir. Hatay’da varolan onlarca sorun yurttaşımızın günlük hayatını halihazırda çekilmez kılmaktadır. Hataylılara yaşatılan bu mağduriyet sorunu çözülene kadar bu durumun takipçisi olacağım.” dedi.