Gümrük Müşaviri / Araştırmacı Yazar Mehmet Çardak, ‘İşçilikte ucuzluk ve kölelik dönemi’ konu hakkında görüş bildirdi.
Çardak, yaptığı açıklamada, Türkiye’de işçilerin yüzde 80’inin açlık sınırının altında olduğuna dikkati çekti.
Üç işçiden birinin kayıt dışı çalıştığını belirten Çardak, şöyle devam etti:
Türkiye iş güvenliği, yaşam standardı, kazanç, sosyal güvence konularında dünyanın en kötü ülkeleri kategorisindedir.
Oysaki seçim öncesi hükümet, taşeron işçi uygulamasına son vereceğini vaat etmiştir. Ancak, hazırlanan ve Meclis’te kabul edilen ‘kiralık işçi’ yasası işçiler için tam kölelik düzeni anlamına gelmektedir. Önümüzdeki süreçte ucuz ve güvencesiz iş gücü daha da derinleşecektir. 13 milyon işçinin bulunduğu ülkemizde işçi hakları bir bir çiğnenirken taşeronlaşma her geçen gün artmaktadır.
İş güvenliği konusunda ders alınmadığı için her ay ortalama 120 işçi hayatını kaybetmektedir. Analar ağlamakta, kadınlar dul, çocuklar yetim kalmaktadır. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2016 yılının ilk üç ayında 415 işçi önlem alınmadığı için yaşamını yitirmiştir. İşçilerin yüzde 75’i asgari ücretle çalıştırılırken, yüzde 80’i açlık sınırının altında kalmıştır.
Kayıt dışı istihdam yüzde 32’nin üzerine çıkmıştır!
Suriyelilerin ülkeye gelmesiyle bir işçinin maliyeti 2 bin TL’den 500 TL’ye düşmüştür.
İşçi sendikalarının ‘kölelik büroları’ olarak nitelediği ve iş güvencesini ortadan kaldıracağı yönünde ortak paydada birleştiği kiralık işçi düzenlemesi tüm itirazlara rağmen hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.
Diğer taraftan, asgari ücretteki 300 liralık zam kayıt dışı istihdamın artmasına neden olurken Suriyeli işçi çalıştırma rekor seviyeye ulaşmıştır. İşverenler artan maliyetler nedeniyle işçi çıkarmaya giderken çok ucuza çalışan Suriyelileri işe almaya başlamıştır. Ocak 2016’dan itibaren bir işçinin işverene maliyeti 2 bin TL ve üzeri hesaplanırken ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler ‘vasıfsız’ sınıflandırmasıyla işverenlerin işçi maliyetini düşürmüştür. İşverenler 2 bin TL yerine Suriyelileri 500 TL ile bin TL arasında değişen maliyetlerle çalıştırmaya başlamıştır. Suriyeliler çaresizlikten çok düşük ücretle çalışmayı kabul ettikleri için, Türk işçilerin ücreti de düşmüştür.
Böylelikle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile yıllar öncesinden yasaklanmış olan kölelik; iktidardaki dinci ve mezhepçi anlayışların ve son yıllarda Meclis’te kabul edilen yasaların uygulamaya konulmasının sonucu olarak yeniden iş yaşamına yerleştirilmektedir. İşçilikte emek ucuzlaştırılmakta, işçiler köleleştirilmektedir.”