Hatay Mahalli Haber
MENÜ

'Sürdürülebilir Normale Doğru' Yaz Akademisi Kapılarını Açıyor

Yayınlanma Tarihi : 29.06.2024 07:54 Bu haber 32 defa okundu

Yeni katılımcılarını arayan ve tamamen ücretsiz olan “Sürdürülebilir Normale Doğru” yaz akademisi, Hatay ve İstanbul’daki üniversitelerde eğitim alan lisans öğrencilerini bekliyor. Son başvuru tarihi 30 Haziran olarak belirlenen program, üzerinden geçen bir yıldan sonra, deprem sonrası hayatların normale dönmesi için verilen çabalara destek olmayı amaçlıyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
'Sürdürülebilir Normale Doğru' Yaz Akademisi Kapılarını Açıyor

Üzerinden geçen bir yıldan sonra, deprem sonrası hayatların normale dönmesi için verilen çabalara destek olmak amacıyla İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı partnerliğinde “Sürdürülebilir Normale Doğru” yaz akademisinin ikincisi düzenleniyor.

Disiplinler Arası Kolektif Çalışmalar Yapılacak

22 Temmuz – 4 Ağustos 2024 tarihleri arasında İPA Kampüs’te düzenlenecek yaz akademisi, Hatay ve İstanbul’daki üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinde eğitim alan 2. 3 ve 4. sınıf lisans öğrencilerinin başvurularını bekliyor.

“Gündelik Hayatı Müştereklerle Yeniden Örmek: Müşterek Mutfak +” başlıklı atölyede, Hayriye Eşbah Tunçay, Tansel Korkmaz, İnci Olgun ve Defne Akşin Akyol yürütücülüğünde, disiplinler arası kolektif çalışmalar gerçekleştirecek. Katılımcılar, alanında uzman akademisyen ve meslek profesyonelleriyle bir araya gelerek mesleki donanımlarını artırma, farklı üniversitelerden öğrencilerle sosyalleşerek deneyimlerini paylaşma ve İstanbul’un kentsel ve mimari gelişimine odaklanan gezilere katılma olanağı bulacak.

6 Şubat Depremi kentleşme süreçlerimizin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gün ışığına çıkardı ve deprem sonrası hazırlık, bilgi, koordinasyon eksikliği ve belirsizliğin yarattığı iklim ikinci bir yıkım etkisi yarattı.

Depremin yıldönümünde, o günden bugüne yapılanlar pek çok mecrada uzmanlar tarafından yorumlandı, tartışıldı; deprem-sonrası yeniden-inşa için artçıların sonlanması, zeminin oturması ve yeni zemin haritalarının hazırlanmasını beklemek gerektiği vurgulandı. Bu süreçte yapılması gereken ise nitelikli geçici konut alanları oluşturmak ve araştırmaya vakit ayırmak.

Dayanıklı Kentler

Afet sonrasında ihtiyacı karşılayabilecek sayıda yeni konut inşa edilmesinin çok daha uzun bir zaman alacağını biliyoruz. Yine çok iyi biliyoruz ki Hatay’ın yeniden inşası sadece konut üretmeye de indirgenemez: Gerekli altyapılar (su ve kanalizasyon şebekeleri, elektrik ve iletişim şebekeleri, yollar, kaldırımlar, otoparklar), üretim alanları, idari ve sosyal donatılar, rekreasyon alanları vs. Bütün bunlara ek olarak kentlerimizi artık eski alışkanlıklarla inşa edemeyeceğimizi de biliyoruz, dayanıklı kentler inşa etmeliyiz: Bu da aslında her ölçekte tasarımın disiplinler-ötesi bir araştırmaya dönüşmesini gerektiriyor; farklı başlangıçlar, farklı öncelikler, farklı programlar, farklı malzemeler…

Her Mevsim Hataylılar için Zulme Dönüşüyor

Hataylıların katılımıyla, Hatay’ı layıkıyla (coğrafyasına uygun, havasına, suyuna, toprağına, bitki örtüsüne ve yaban hayatına, yaşam ve yerleşme kültürüne özenle ve saygıyla) inşa edeceksek zamana ihtiyacımız var. Oysa var olan belirsizlik ve dağınıklık iklimi, niteliksiz geçici barınma alanları, her geçen günü, her mevsimi Hataylılar için ayrı bir zulme dönüştürüyor.

Atölye katılımcıları, Hatay Planlama Merkezinin verilerinden faydalanarak konteyner yerleşimlerini haritalayıp, bunların içinden seçtikleri bir alana müşterek mutfak ve açık, kapalı oturma alanları tasarlayacak. Doğa tabanlı bir yaklaşımla açık mutfağın Hatay’ın zengin coğrafik unsurları ile bütünleşmesi için stratejiler geliştirilecek.

2024 yılında da programa katılım tamamen ücretsiz. Hatay’daki üniversitelerden programa katılacak 15 öğrencinin ulaşım ve konaklama masrafları sponsor firmaların desteğiyle karşılanacak. Başvurular 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Program Takvimi :

Son Başvuru Tarihi : 30 Haziran Pazar

Katılımcıların İlan Edilmesi : 5 Temmuz Cuma

Program Başlangıcı : 22 Temmuz Pazartesi

Final Sunumları : 3 Ağustos Cumartesi

Program Bitişi : 4 Ağustos Pazar

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol