Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Standardizasyon kaliteyi teşvik eder

Yayınlanma Tarihi : 03.11.2016 00:00 Bu haber 752 defa okundu

Gümrük Müşaviri / Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, haftalık yazısında, ‘TSE-TAREKS Uygulamalarının Dış Ticarete Etkileri’ konulu yazıyı ele aldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Standardizasyon kaliteyi teşvik eder

Çardak, basın açıkmasında. İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) 31 Ekim 2016 Pazartesi günü “Son Dönemlerde TSE-TAREKS Uygulamalarının Dış Ticarete Etkileri” konulu zirve toplantısı gerçekleştirdiğini bildirdi.

İnsanoğlunun yaratıldığı günden bu yana karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen tesis etme gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Çardak, şöyle devam etti:

Bu düzenleme sürecinin tabii bir sonucu olarak ortaya çıkmış olan ‘standart’ ve ‘standardizasyon’ olgusu insanlık tarihi kadar eskidir.

Yeryüzünde kıt olan iktisadi kaynakları optimum değerlendirme çabalarının bir ürünü olan ‘standardizasyon’ insanlık için bir lüks değil, bilakis ‘olmazsa olmaz’ mutlak bir gerekliliktir.

Standart sözcüğü, uluslararası kabul görmüş bir terim olarak ‘Standardizasyon’ kavramının doğmasına sebep olmuştur. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO)’nün yaptığı tanımlamaya göre, ‘standart’; üretimde, hizmette ve anlayışta, ölçme ve deneyde bir örnek sağlanmasıdır.

Standardizasyon ise; belirli bir faaliyetle ilgili olarak, ekonomik fayda sağlamak üzere, bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

Standardizasyonla satın alma işleminde direk etkisi bulunan ‘güven’ elde edilmiş olur. Standardizasyon, düzeni ve basitleştirmeyi sağlar. Belirli bir standardizasyona bağlanmış ürünler seri halde üretildiğinde üretim miktarı artar ve maliyetleri azaltır. Bu ürünlerin stoklanmasında daha az depo alanlarına ihtiyaç duyulur. Standardizasyon aslında toplumları kalite ve ekonomikliği arama çalışmaları sonucu olarak ortaya çıkan bir faaliyettir.

Kalite arayışı can ve mal güvenliğini korumayı amaçlarken, ekonomik arayışı da üreticilere, tüketicilere ve dolayısıyla ekonomilere olumlu faydalar sağlamaktır.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYE FAYDALARI

Standardizasyon, üretimin belirli bir palan ve programa göre yapılmasına olanak sağlar. Az maliyetli, kaliteli ve seri üretim yapılmasına olanak sağlar, üretim sürecindeki fire, kayıp ve atıkları en aza indirir, verimliliği ve kazancı artırır.

Standardizasyon depolama ve taşıma faaliyetlerine olumlu katkı sağlayarak, stokların azalmasına imkân tanır. Genel ve üretim maliyetlerini düşürür. Üretim sırasında can ve mal güvenliğini sağlar. Ürün ve hizmetleri karşılaştırma ve seçme kolaylığı sağlar.

Standardizasyon, tüketicilerin fiyat ve kalite yönünden aldanmalarını önler. Piyasada rekabeti ve dolayısıyla ucuzluğu sağlar. İş ve çalışma hayatındaki sorunların çözümüne katkıda bulunur. Tüketicinin bilinçlenmesini, can ve mal güvenliğini sağlar!

STANDARDİZASYONUN EKONOMİYE FAYDALARI

Standardizasyon, kaliteyi teşvik eder, kalite seviyesi düşük üretimle meydana gelecek emek, zaman ve hammadde israfını ortadan kaldırır.

Sanayi kuruluşlarını belirli hedeflere yöneltir. Üretimde kalitenin gelişmesine yardımcı olur.

Standardizasyon, ekonomide arz ve talebin dengelenmesinde yardımcı olur. İş hayatında yaşanan yanlış anlamaları ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırır. Yan sanayi dallarının kurulmasına ve gelişmesine yardımcı olur.

Standardizasyon rekabeti geliştirir, kötü malı piyasadan kaldırır. İhracatta ve ithalatta firmalara üstünlük sağlar.

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VE TSE’NİN ROLÜ

Sözünü etmiş olduğumuz üreticiye ve tüketiciye olan faydalar ile bunların doğrudan etkilediği ekonomiye olan faydalar, ülkelerin dış ticaret işlemleriyle de doğrudan orantılı bir etkileşim içinde bulunmaktadır. Yani kaliteli ve güvenilir ürünler üreterek ihracat değerimizi yükseltebilir, aynı şekilde bu ürünleri ithal ederek kaliteli ve güvenilir ürünler tüketebiliriz.

İşte TSE bu olay akışının tam merkezinde bulunan kurumlardan biri olarak, belgelendirme çalışmaları ile yaşayan ve sürekli gelişen prosesler ortaya çıkarmamıza imkân tanımaktadır.

Türkiye’de her türlü madde, mal, çalışma ve hizmet standartlarının hazırlanması görevi, 132 sayılı Kuruluş Kanunu ile TSE’ne verilmiştir.  TSE’nin yapmış olduğu belgelendirme çalışmalarından özellikle CE (Conformite Europeenne) ve ithal malı belgesi, ithal gümrük işlemlerine başlamadan önce yapılmakta olup, uygulamada yaşadığımız sorunların temelini oluşturmaktadır. Bu sorunların en önemlisi denetim sürecinde yaşanan vakit kayıplarıdır.

Vakit kayıpları, hizmet verdiğimiz firmalarımıza ekstra maliyetler çıkarmakla birlikte, ithal ürünlerin ekonomimize geç katılmasına da sebep olmaktadır.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol