Muhasebeciler haftası nedeniyle Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca kokteyl düzenlendi.
Büyük Antakya Otelinde gerçekleşen kokteyle Hatay Vergi Dairesi Başkanı Nazmi Erol, SGK Hatay İl Müdürü Hamit Bal, Hatay İşkur İl Müdürü Ziya Yüksel, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı A. Kadir Teksöz ile oda başkanları ve muhasebeciler katıldı.
KIRIK: KURUMLARIN SAĞLIKLI HİZMET ÜRETMELERİNDE MESLEKTAŞLARIMIZIN KATKISI AZIMSANMAYACAK DÜZEYDEDİR
Kokteylde konuşma yapan Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Tahsin Kırık, “Meslektaşlarımızın, stajyerlerimizin ve çalışanlarımızın “1-7 Mart Muhasebe Haftası”nı mesleki sorunlarımızın ortadan kalkacağı bir yıl olması dileğiyle kutluyoruz” dedi.
Başkan Kırık, “Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluşa vergi ve sosyal güvenlik bildirimleri ile ilgili verileri hazırlamak ve göndermek meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, BDDK, SPK, EPDK ve Hazine Müsteşarlığı gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızdan hizmet almaktadırlar. Bu kurumların sağlıklı hizmet üretmelerinde meslektaşlarımızın katkısı azımsanmayacak düzeydedir” dedi.
Bu hizmetlerin sağlıklı ve dünya standartlarında sunulabilmesi için meslektaşlarımıza yönelik sürekli olarak eğitim çalışmaları yapmakta olduklarını hatırlatan Başkan Kırık, “İşletmelerin muhasebe sistemlerini kuran ve denetim faaliyetlerini gerçekleştiren, vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının daha üretken olmasına yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği, önemli sorunlar içerisinde bulunmaktadır. Mesleğimizi yürütürken yaşadığımız sorunlar, hizmet sunumunda çeşitli aksaklıklara yol açmaktadır. Bu aksaklıkların giderilmesi ve mesleki sorunlarımızın çözülebilmesi için ilgili kurumlardan diyalog ve işbirliği içinde olmayı diliyor ve talep ediyoruz” dedi.
SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ Yıllardır, mesleki çıkarlarımız ve meslektaşlarımızın haklarının savunmanın yanı sıra, ülke ve toplum çıkarlarını gözetmeyi de bir görev saymakta olduğunu belirten Başkan Tahsin Kırık, “Talep ve beklentilerimiz kamu maliyesi ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi ve insanlarımızın yaşam kalitesinin yükselmesi içindir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünün takipçisi olacağız. Öncelikli tercihimiz bunların diyalog ve uzlaşma ile çözülmesi olacaktır” açıklamasında bulundu.
YOLSUZLUĞUN VE KARANLIK İŞLERİN PANZEHİRİ DENETİMDİR
Türk Ticaret Kanunu yapılan değişikliklerle amaç ve ruhundan uzaklaştırıldığına dikkat çeken Başkan Kırık, Bağımsız denetim, ülkemizde muhasebe mesleği içinde oluşmuş köklü geleneklere sahiptir. Bağımsız denetim Türkiye’de de, dünyada olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir parçası ve uzmanlık alanıdır. İlke olarak, denetimsiz işletme düşünülemez. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde yolsuzluklar yaşanır. Yolsuzluğun ve karanlık işlerin panzehiri denetimdir. Bu nedenle en kısa zamanda tüm sermaye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılmalıdır.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanması gereken ‘Anonim Şirketler ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Üst Kuruluşlarının Denetlenmesine Dair Yönetmelik’ bir an önce yayınlanmalıdır” ifadesinde bulundu. MEVZUAT VE UYGULAMALARDAN KAYNAKLANAN SORUNLARIMIZ GİDERİLMELİDİR
Başkan Kırık, “Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır.
Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede
TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır. TÜRMOB tarafından hazırlanan 'Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi' Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte nihai şekli verilerek her iki kurum tarafından ortak yayın olarak bastırılmalıdır” dedi.