Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında kendine yöneltilen soruları yanıtladı.
Savaş, Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda, ‘Sayın Genel Başkanımız adaysa onun yanında mücadele edip, kazanması için çalışacağız. Değilse, tabii ki her 40 yaşını geçmiş üniversite mezunu insanın aday olma hakkı var. Ben tıp doçentiyim, üç dönemdir belediye başkanıyım, üniversite yönetmiş ve tıp fakültesi kurmuş biriyim. Allah’a şükür geçmişim hem sahada hem de bürokraside parlak” dedi.
Sunucu Meliha Okur’un Başkan Savaş için ‘birleştirici gücün bir sembolü’ gibi göründüğünü söylemesi üzerine Savaş, “Her kesime eşit mesafede olmaya gayret ettim. Siyaset hizmet için bir araçtır, kavga aracı değildir. Her tarafı da tanıyınca; doğru insan vardır, yanlış insan vardır, iyi insan vardır, iyi olmayan insan vardır görüşüne hakim oluyorsunuz” açıklamasında bulundu.
Merak edilen soruları cevaplayan Savaş’ın konuşmasının satır başları şöyle:
“Türkiye dönülmez akşamın ufkunda. Altılı Masa’nın hem adaylık hem bundan sonraki hükümet programı hem de güçlendirilmiş parlamenter sistem konularında güzel çalışmaları var. Adayın seçim tarihi netleştikten sonra açıklanacağını düşünüyorum.”
SURİYE İLE BARIŞ ÇUBUĞU TÜTTÜRECEĞİMİZ ZAMAN YAKINDIR
“Biz Osmanlı döneminde Halep Sancağı’na bağlıydık. Yani biz her zaman bir arada yaşadık, akrabalıklar kurduk. Savaş başlamadan önce iki ülke ekonomide, sosyal hayatta ve turizmde birbirine müthiş bir katkı sağlıyordu. Antakya Uzunçarşı’da günde 750 bin dolarlık alışveriş olurdu. Şu anda 40 bin doları bulmuyor. Günde 250 TIR’la Basra Körfezi’ne kadar ihracat yapıyorduk. Yaş sebze meyve, hububat gibi birçok ürün gönderiyorduk. Bunları yapan bir şehir şu anda 25 günde bir 100 konteynerle yetiniyor. 12 yıldır barış çağrısı yapıyoruz. İnşallah her iki devlet arasında barış çubuğu tüttüreceğimiz zaman yakındır”
30 BİNE YAKIN SURİYELİ OY KULLANACAK
Savaş programın ilerleyen dakikaların Hatay’daki Suriyeliler hakkında resmi verilerle konuştu.
Başkan Lütfü Savaş, “Son verilere göre Suriyelilerin şehrimizde kurduğu bin 556 şirket var. 2019 seçimlerinde 13 bin Suriyeli oy kullanmıştı. 2 ay önce baktığımızda bu sayı 24 bini geçmişti. Sayın İçişleri Bakanımızın verdiği değer 120 bin civarındaydı, bunun yaklaşık 5’te 1’i Hatay’da. Muhtemelen seçime kadar 30 bini rahatlıkla bulacak. 30 bin az bir rakam değil. Bunlar sadece iktidarı tanıyorlar, onlar bizi getirdi onlara oy kullanırız gibi düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.
Savaş Suriyelilerin doğum oranları hakkında ise “Suriyelilerin doğum oranı bizimkinden fazla. Suriyelilerde hem çok eşlilik var hem de bir kadın ortalama 5,3 doğum yapıyor. Resmi sayılara baktığımız zaman bizim insanımız da ortalama 2,01 civarında doğum yapıyor. Yani her iki buçuk Türk kadını 1 tane Suriyeli kadına eş değer doğum yapıyor. Birleşmiş Milletler’in 2019 verilerine göre Hatay’ın Suriye sınırı dünyanın terörist çöplüğü. Bu çocuklar okula gidip eğitim almazsa sokağa düşer. Bugün peçete, yarın uyuşturucu satar. Sonra da bu terörist gruplarına katılırlar. Bu neslin psikolojisini iyileştirmek zorundayız. Herkesin elini taşın altına koyması lazım” dedi.
Savaş konuşmasının devamında şunları söyledi:
DEMOGRAFİK YAPININ DEĞİŞMESİ BİZİ KAYGILANDIRIYOR
“Bizden iki nesil öncesi bağımsızlık mücadelesi vermiş. Ben ve Hatay’daki insanlarımız o şartlar altında yapılan mücadelenin değerini çok iyi biliyoruz. Eskiden topla tüfekle yapılan savaşlar şimdi ekonomi ile demografik yapının değiştirilmesi ile yapılıyor. Hatay, Doğu Akdeniz’in kalesi durumda ve belediye başkanı olarak bizim çok daha stratejik çok daha öngörülebilir politikalarla geleceğe adım atmamız lazım. Bu milli bir politikayla olur. Bu da tüm siyasi partilerin birlikte uygulayacağı bir sistem olmalı. Demografik yapının değişmesi bizi kaygılandırıyor. Milli bir politika ile barışın sağlanması ve sığınmacıların huzur içinde ülkelerine gönderilmesi lazım.”
HATAY, VERDİĞİ VERGİLER KADAR YATIRIM PAYI ALAMIYOR
Savaş programın son bölümünde Hatay’ın genel bütçeden hak ettiği payı alamadığını vurguladı.
Lütfü Savaş, “Hatay’da 13 tane limanımız var, demir-çelik, filtre, çimento, enerji, yaş sebze meyve üretimimiz var. Vergiyi daha çok İskenderun, Payas ve Dörtyol ilçelerimiz veriyor. Hatay bu açıdan bütünüyle homojen gelişmemiştir. Biz geçen sene vergi sıralamasında 7.ydik bu sene 8.yiz. Geçen sene 25 milyar lira vergi verdik ama bize genel bütçeden yatırımlar için 670 milyon lira pay ayrıldı. Verdiğimiz verginin zekatı gibi yatırım yapılıyor” açıklamalarında bulundu.
HADO SEFERLERİNE BEYRUT VE İSRAİL’İ DE EKLEYECEĞİZ
Savaş, milli proje olarak nitelendirdiği Hatay Deniz Otobüsü hakkında ise, “Geçen yıl 19 Mayıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz otobüsü seferleri başlattık. Sadece Hatay’dan değil birçok ilden yaklaşık 26 bin kişi taşıdık. İnşallah bu sene Beyrut, belki İsrail’e de seferler düzenleyeceğiz. Aynı zamanda yük taşıma planlarımız da var. Akdeniz’de Türk bandralı gemiyle gezmek milli anlamda bizi çok mutlu eden bir olay” dedi.