Hatay Dernekleri Platformu Federasyonu ve Edebiyatçılar Derneği Hatay İl Temsilciliği iş birliği ile organize edilen Şair Bircan Çelik Söyleşi-Şiir ve Müzik Dinletisi Harbiye yolu üzeri DASYAD binasında gerçekleştirildi. Açış konuşmasını yapan Ali Kılıç; “Öncelikle tüm kadınların gününü kutluyorum. Ankara’dan kentimize gelen ve şiirle bizleri besleyecek şair Bircan Çelik’e teşekkür ediyorum. Böylesi özel bir günde konuk şaire ve gelen tüm konuklarımıza hoş geldiniz. Güzel yarınlar dileklerimle nice anlamlı etkinliklere.” Dedi.
Söyleşiyi yöneten şair Nebih Nafile; “Bu sefer, Hatay Dernekleri Platformu Federasyonu Derneği birlikteliğinde karşınıza çıktık. Şüphesiz amacımız şiiri, türküyü, öyküyü çoğaltmak. Dernek Başkanı, güzel insan Ali Kılıç dostuma teşekkür ediyorum. Şair Bircan Çelik kimdir, kısaca sizinle paylaşıp sözü kendisine bırakacağım. Bircan Çelik, 1 Temmuz Samsun’un Bafra ilçesinde doğdu. İlköğretim ve liseyi Samsun’un Alaçam ilçesinde bitirdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden 1979 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde ön lisans eğitimini tamamladı. El sanatları Tasarım ve Resim Bölümü’nde okudu. Bu alanda eğitimci olarak görev yaptı. Ankara ve İzmir’de resim sergileri açtı. Yağlı boya tabloları ödüle değer görüldü. Tutkularına Asılarak, Yıldız Evi Yanık Su, Geceyi Kırsam adlı üç şiir kitabı var ve Şiirin Mor Kanatları adında bir kitabı yayıma hazır durumdadır. Değerli misafirlerimiz, sizlerle bir arada olmaktan mutluyum. Yaşayan değerlerimizi evinde ziyaret etmeye devam ediyoruz. 10 Mart 2017 Cuma günü Kırıkhan’da yaşayan mümtaz kişilik Süleyman Tunca ziyaretimizde aramızda olmak isterseniz bizimle irtibata geçiniz lütfen. İyi dinlenceler diliyorum” dedi.
KADIN, ŞİİR İKTİDAR VE ŞİDDET
Konuk şair Bircan Çelik, “Dünya Kadınlar Günü” tarihçesini paylaştı. Şiirin güzelliğinden, estetiğinden bahsederken kitaplarından şiirleri okudu. “Eril bakış açısıyla: kadın çiçektir, kadın şiirdir, kadın aşktır gibi… Literatüre geçen ifadeler sistemin kurguladığı ve özünde kadını pasifize eden söylemlerdir. Derdi olan bir şeyler yazar; keza, şiirde buna çokça rastladığımız gibi, diğer edebiyat alanlarında da böyledir; eğer, kadın, yaşadığı coğrafyanın kültüründen mutlu olsaydı belki de yazma gereği duyumsamayacaktı ve sesini kimse duymayacaktı. Etki-tepki doğuran unsurlardan eylemsel varlığa dönüşüyor kadın dili.” Diyerek şiirlerinden örnekler sundu.
Hatay Dernekleri Platformu Federasyonu Başkanı Ali Kılıç ve Edebiyatçılar Derneği Hatay İl Temsilcisi Nebih Nafile ortaklığı ile hazırlanan ve ev sahipliğini kısa adı DASYAD Derneği Başkanı Edip Nurlu’nun üstlendiği “Dünya Kadınlar Günü” anma programına; Defne Kent Konseyi Genel Sekreteri Gül Taşdelen, Defne Belediyesi Temsilcisi Çağla Mengüllüoğlu, Akdeniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Sultanoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi kurucularından “Örnek, kıdemli Bilge Vatandaş” ödüllü Ömer Bayraktar, Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Necdet Çankaya, Diyabetle Yaşam Derneği Antakya Şubesi Başkanı Süleyman Nayman, Aşkın ve Yaşamın şairi Mahmut Çetin Zorba, yazar Orhan Yeniocak, şair Nurettin Bellur, ressam Ali Taş, ressam-kaligraf Atıf Soğuksu, araştırmacı yazar Duran Yaşar, müzik eğitimcisi Selahattin Şah ve çok sayıda misafir katıldı.
Şiir ve müziğin harmanlandığı söyleşide Ömer Bayraktar’dan da anlamlı şiirler geldi. Ayhan Kart-Nilay, Ferihan Esmer-Nurettin ikililerinden türküler dinlendi, katılan tüm misafirlere karanfil dağıtıldı ve şair Bircan Çelik’e Atıf Soğuksu ve dernek temsilcileri tarafından hazırlanan tabak ve plaket takdim edildikten sonra kitap imzaya geçildi.