Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Sevginin barışın kardeşliğin hoşgörünün Kalesi Antakya

Yayınlanma Tarihi : 02.01.2017 00:00 Bu haber 1101 defa okundu

29 yıldır Antakya'da yaşayan, içimizden biri Antakya Katolik Kilisesi Başrahibi Domenico Bertogli ile barış kardeşlik ve hoşgörü üzerine söyleşide bulunduk.

Paylaş Paylaş Paylaş
Sevginin barışın kardeşliğin hoşgörünün Kalesi Antakya

ANTAKYA DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLECEK BİR ŞEHİR

İtalyan asıllı ancak uzun yıllardır Antakya'da yaşayan Başrahip Bertogli, Hatay'ın sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olduğuna işaret ederek, "Antakya'da insanlar birbirlerine Hıristiyan, Müslüman, Alevi, Sünni diye bakmıyor. Bu şehirde her şeyden önce insanlar birbirlerine farklılıklarla değil, sevgiyle, saygıyla bakıyorlar. Diğer bir değişle farklılıkları zenginlik olarak gören, bunu da içselleştiren bir toplumda yaşıyoruz. Böylesine özel bir şehre dünyanın örnek bir gözle bakması gerekiyor." diye konuştu.

HEPİMİZ TEK BİR ALLAH'A İNANIYORUZ VE ONUN YOLUNDA YÜRÜYORUZ

Allahın insanlardan birbirlerini sevmesini istediğini belirten Antakya Katolik Kilisesi Başrahibi Domenico Bertogli, "İnsanlardan savaş değil, birbirlerine sevgi, barış, hoşgörü ve merhamet göstermelerini istiyor. Sonuçta hepimiz tek bir Allah'a inanıyoruz ve onun yolunda yürüyoruz. Bizler tüm insanlığın kardeş olduğuna inanıyoruz." dedi.

ÇOK ÖZEL BİR ŞEHİR

Antakya'nın Hıristiyanlık tarihi açısından çök önemli bir yere sahip olduğunu, Kudüs ve Roma'dan sonra haç merkezi konumunda olan Antakya'ya Ortadoğu'da yaşanan sıkıntı öncesi çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiğini anlatan Başrahip Bertogli, "Beş yıl öncesine kadar hemen her gün şehrimize bir çok gruplar ve turist kafileleri geliyordu. Ancak kamuoyunda olan yanlış algı neticesinde hemen her sektörde olduğu gibi inanç turizmi konusunda Antakya'nın büyük darbe aldığını ifade etmek isterim. Antakya'da bir savaş yok, bir çatışma yok ancak insanlar tedirgin. Bu tedirginliğin önüne geçmek için yanlış algıyı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Antakya çok özel bir şehir." şeklinde konuştu.

TURİZM ŞİRKETLERİ HATAY'A GELMEK İSTEYENLERİN SİGORTA BEDELLERİNİ ÖDEMİYOR

Söyleşimizde çok çarpıcı bilgiler veren Antakya Katolik Kilisesi Başrahibi Domenico Bertogli, "Turizm firmaları Hatay'a gelmek isteyen turist kafileleri için hayat sigortalarını ödemiyor, böyle olunca da bir çok kafilenin ilimize gelişi önlenmiş oluyor. Gelen kişilerde bireysel olarak Hatay'ı ziyaret edip,  bu şehirde bir sıkıntı olmadığını kendi gözleriyle görüyorlar. Ortadoğu'da yaşanan savaşın sona ermesini diliyorum" görüşünü dile getirdi.

ANTAKYA'YI ÇOK SEVİYORUM

Antakya'yı çok sevdiğini söyleyen Katolik Kilisesi Başrahibi Domenico Bertogli, "Antakya'da 29 yıldır yaşıyorum, bu şehri çok seviyorum. Bu şehirdeki sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, barışı dünyanın farklı bir yerinde göremezsiniz, şu an dünyanın bu barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamına ihtiyacı var, Hatay dünyaya örnek bir şehir bu nedenle Antakya'yı çok seviyorum. Başta ben ve Katolik cemaati için bir tehdit söz konusu değil. Bilindiği üzere şehrimizi en güzel şekilde temsil eden ve dünyayı gezen bir Medeniyetler Koromuz var. Bu koro içerisinde üç semavi din, altı mezhepten insanlar. Bu kardeşliği, bu birlikteliği hiç bir yerde göremezsiniz. İyi günümüz beraber, kötü günümüz beraber." diye konuştu.

HATAY'IN TANITIM EKSİKLİĞİ VAR

Katolik Kilisesi Başrahibi Domenico Bertogli, Hatay'ın tanıtım eksikliğinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Antakya sadece künefe demek değil, Antakya sevgi demek, Antakya barış demek, Antakya kardeşlik, Antakya hoşgörü demek. Antakya farklılıklarını bir  zenginlik olarak gören bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, yapmaya devam eden bir şehir. Tarihte Doğu'nun Kraliçesi olarak geçen Antakya, zaman içerisinde sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün başkenti haline geldi. Dünyanın bu güzelliğe ihtiyacı var. Dünyanın hiç bir yerinde yüz metrelik bir alan içerisinde cami, kilise ve havrayı bir arada bulamazsınız. Ezan seninin çan sesine, çan sesinin hazzan sesine karıştığı başka bir şehir yok.

Biz de Katolik Kilisesi olarak şehrin tanıtımına katkı vermek üzere hazırlattığımız kitaplar ile, broşürler ile destek vermeye çalışıyoruz. Farklı dillerde hazırlanan tanıtım kitapları ve kitapçıkları gerek Türkiye içinde gerekse yurt dışında dağıtımı yapılarak şehrimizin tanıtımına katkı vermeye çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol