Mübarek Ramazan ayı dolayısıyla Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nca iftar yemeği verildi.
Antakya Şehir Kulübünde gerçekleşen iftar yemeğine CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Birol Ertem, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, ATB Başkanı M. Ali Kuseyri, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ile ATSO üyeleri katıldı.
İftar yemeğinde konuşma yapan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Dünya Mülteci gününün her yıl 20 Haziran’da kutlanan ve mültecilerin durumunu insanlara anlatabilmek için var olduğunu söyledi.
“Yurtta ve Cihanda Sulh” gerçekleşseydi, belki bu konuda bu denli çalışmalara, toplantılara gerek kalmayacağını belirten Başkanı Çinçin, “ ABD, Irak’ı vurmasıydı yaklaşık 4 milyon mülteci, İsrail Filistin’i vurmasıydı 6 milyon mülteci, Afganistan savaşı olmasaydı 2 milyon mülteci, Sırbistan, Bosna-Hersek’i vurmasıyla 2 milyon mülteci, Ermenistan, Azerbaycan’ı vurmasaydı bir milyon Karabağ mültecisi olmayacaktı” ifadesinde bulundu.
SIĞINMACILARIN YÜZDE 54’Ü ÇOCUK VE GENÇ
Türkiye’deki artan Suriyeli nüfusu her geçen gün doğum yoluyla da artmakta olduğunu belirten Çinçin konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kayıtlı olan Suriyeli sığınmacıların yüzde 54’ü 18 yaş altındaki çocuk ve gençlerden oluşturmaktadır.
Suriyeli sığınmacıların en az 300 bininin çalıştığı tahmin edilmektedir. Bu sayının içinde “çocuk işçi” olarak nitelenebilecek yaşlarda olanların sayısı da oldukça yüksektir. Bu durum ülkemiz için dış politikalar prestij kayınsa neden olmaktadır. Türkiye’de en temel sorunların başında mesleksizlik ve vasıfsız gelmektedir. Bu bağlamda Suriyelilerin de içlerinde nitelikli işgücü olmakla birlikte, iş gücü bakımından genel anlamda niteliksizdir ve özellikle hizmet, tarım-hayvancılık, imalat sektörlerinden ihtiyaç duyulan işgücü açığının kapatacak potansiyeldedir.
Akademik çevrelerce en az 10 yıl daha ülkemizde yaşacak Suriyeli sığınmacılar, bölge-sektör analizleri yapıldıktan sonra ihtiyaç duyulan sektörlerde, yerel çalışanı mağdur etmeyecek” ifadelerini kullandı.
SURİYELİ İŞGÜCÜNÜ AVANTAJA ÇEVİRMELİYİZ
Bölgesel düzeyde işgücü ve işsizlik istatistikleri incelediğinde Suriyelilerin de etkilediği bir takım sonuçlar ortaya çıktığını belirten ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “TÜİK 2015 yılı verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı % 10,3 olarak gerçekleşti. Düzey 2’ye göre işsizlik oranının en yüksek olduğu 3. bölge % 16.4 ile TR 63 bölgesidir. DOĞAKA Hatay İli ekonomik görünüm raporu 2015’e göre işgücüne katılım oranı Türkiye’de 2015 yılında rekor seviye olan %51,3 iken, %42,8 işgücüne katılım oranı ile TR 63 bölgesi işgücüne katılım oranında en düşük 2. bölge konumuna gerilemiştir. 2015 İŞKUR verilerine göre Hatay’da 44.678 işsiz bulunmaktadır. Bunların % 83.8’i 18-45 yaş arasındadır. Hatay’a iş arayan kişilerin % 82.9’u lise ve altı mezunudur. Ülkemizdeki meslek sahibi olmayan gençlerimizle beraber, ülkemize gelen Suriyeli genç işgücünü avantaja çevirerek, sanayinin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan meslekî ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliğinin artırılması zorunlu bulunmaktadır. İş arama süreçlerinde desteklenecek, Sosyal faaliyetler vasıtası ile Suriyeli mültecilerin yerel halk ile dayanışma ve diyalog kurmasına aracılık edecek girişimlere acil ihtiyaç bulunmaktadır”
SAVAŞ: HATAY ESNAFI BÜYÜK SIKINTI ÇEKİYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise, Suriye’deki savaş ortamının son bulmasını temenni ederek, “5 yıldır hem Türkiye’ye hem diğer ülkelere mülteci olarak göç etmek zorunda kalan Suriyeliler çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Fakat Hatay esnafı, ve iş adamları da bu sıkıntılardan fazla sıkıntı çekiyor. Ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sıkıntı çekiyoruz. İş dünyası gün geçtikçe kan kaybediyor. Hatay’daki esnaf ve yatırımcı iş adamlarımız ciddi ekonomik sıkıntılar içinde. Hatay’ın teşvik kapsamına alınması gerektiğine inanıyoruz. Hatay, teşvikte 4’üncü seviyeden 6’ıncı seviyeye çıkarılması gerekir. Savaş öncesi Antakya’da uzun çarşıya günlük 750 bin doların üzerinde bir nakit girişi olurdu; şimdi 50 bin doları biler bulmuyor. Çözüm için herkesin kendi yurdunda yaşayabileceği ortamın sağlanması yönünde adımlar atılması gerekir. İnşallah en kısa sürede bu savaş ve vahşet ortamı son bulur ve Suriyeliler kendi ülkelerine döner” diye konuştu.