Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bu yıl 22’ncisi düzenlenen 2018 EMİTT 22. Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı konferans alanında 26 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen ‘Şehirlerin Pazarlamasında Gastronomik Marka Kentler Yaratılması’ konulu panele konuk oldu.
Başkan Savaş, ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği ve Hatay halkının yakından takip ettiği dünyanın en büyük 5 fuarlarından biri olarak gösterilen EMİTT’te, Hatay’ın turizm pastasından payını alması için kentin kültürünü, tarihi dokusunu ve damak çatlatan lezzetlerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde tanıtmaya devam ediyor.
Moderatörlüğünü Gastronomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’nin üstelendiği panele Başkan Savaş’ın yanı sıra, Teofarma Organik Tarım Genel Müdürü Elif Ovalı, Gastronomi Turizmi Marka Kentler Komite Başkanı Özgür Ildır Öksüz, Gaziantep Belediyesi Başkan Danışmanı Ragıp Güzelbey, Gastronomi Turizmi Derneği Etkinlik Komite Üyesi Seda Mızraklı ve Gastronomi Turizmi Derneği Avukatı Yusuf Bardak ve çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.
“HATAY, ZENGİNLİKLERİMİZİN FARKINDA OLARAK GELECEĞE UMUTLA BAKTI”
Konuşmalarını gerçekleştiren Başkan Savaş, “Hatay, Ortadoğu’nun komşuluğunda olan Anadolu ile iç içe yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş; Hac ve İpek yollarının geçtiği ilk olimpiyatların yapıldığı ve birçok ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir. Bu kadar tarih, kültür ve medeniyet birikimi olan bir şehrin yerleşik hayatı 40 bin yıl öncesine kadar gidebiliyor. Bu şehirde birçok medeniyetin birikimi olan bir iklim var. Hatay Ortadoğu, Asya ve Avrupa’daki bitki örtüsünün en zengin olduğu coğrafya. Yeraltı, tarihi, turizm ve sanayi zenginlikleri var ve 7 ilçesi doğuya, 7 ilçesi de Akdeniz’e komşuluk yapıyor. Hem bitki örtümüz hem de 600’e aşkın yemek çeşitliliğimizle tüm dünyayla etkili bir biçimde rekabet edebileceğimizi düşündük. 2017’nin Ocak ayında Duesseldorf’ta Çin ve Avusturalya ile yarışarak 2021 Botanik EXPO’sunu Hatay’a getirdik. Bu güzel haberin 9 ay sonrasında ikinci bir güzel haberle 26’ncı Gastronomi Şehri ilan edildik. Biz bu iki altın bilezikle çocuklarımızın geleceğini hazırlamak için bir eylem planı yapmak zorundayız. Hatay, 6 buçuk yıldır savaşın gölgesinde ama yılmadan yorulmadan zenginliklerinin farkında olarak geleceğe umutla baktı” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SAVAŞ: HADO İLE AKDENİZ BÖLGESİNE GELEN TURİSTLERİ BÖLGEMİZE ÇEKMEK İSTİYORUZ
Tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa ile Mozaik Yolu projesini yürüttüklerinin altını çizen Başkan Savaş, “ EXPO 2021 için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Gastronomi alanında da şehrimizde Tüm Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (TAŞPAKON) iş birliği ile yemek yarışmaları düzenliyoruz. Amacımız Hatay’ın farkındalığını tüm dünya ile paylaşmak. Son 1 haftadır gerçekleştirilen Afrin harekâtı bizim yükselişimizi olumsuz olarak etkilese de bizim önceliğimiz ülke sınırlarımızın güvenliği. Biz şu anda Gaziantep ile birlikte dünyadaki 26 gastronomi şehri arasında yer alan Lübnan’nın Zahle şehrine giden turistlere kentimizi gezdirmek istiyoruz. Lübnan’a çok sayıda turist gidiyor. Biz o turistlerin Hatay ve Gaziantep’e de gelmelerini istiyoruz. Bu sebeple Hatay’da deniz otobüsü ile hızlı seyahat imkânı sağlanacak aynı zamanda lojistik sektörüne de destek olacak bir yapılandırmaya gidiyoruz. İnşallah yazdan önce İskenderun’dan Mersin, Gazimağusa ve Beyrut’a kadar uzanan bir güzergâhta deniz otobüsü (HADO) seferlerini gerçekleştireceğiz. Bu proje ile lojistik sektörüne destek olmanın yanı sıra Akdeniz Bölgesi’ne gelen zengin turistleri de bölgemize çekmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Başkan Savaş’ın konuşmasının sonunda panel moderatörü Boztepe, Gastronomi Turizm Derneği olarak değerli basın mensupları ile birlikte Hatay’da bir gastronomi paneli düzenlemek istediklerini dile getirdi. Başkan Savaş da bu teklifi memnuniyetle kabul edeceğini ifade etti. Panelin ikinci oturumunda moderatörün sorduğu ‘Gastronomi alanında seyahat acentalarını ve turistleri bekliyor muyuz?’ sorusuna cevap veren Başkan Savaş, “Marka olması için işin bir tohumunun olması lazım. Bence şehirlerin tohumu kimliği. O kimliği iyi içselleştirirseniz marka oluşturma şansınız çok daha fazla olur. Bizim gibi özelliği ve kimliği olan şehirler, marka kent olabilmek için sadece turist beklemez şehrin altyapısını da hazırlar. Örneğin; Asi Nehri’ni rehabilite edebilirisiniz, tarihi dokuyu restore edebilirisiniz, trafik akışını daha iyi düzenleyebilirsiniz ve kenti başka boyutlara taşıyabilirsiniz. Her şeyin başının kimliğiniz olduğunu bilmek ve onu toplumla paylaşabilmek sizi marka kent yapacaktır” dedi ve ‘Hatay’ın lezzetleri Hatay’da tadılır’ diyerek tüm katılımcıları Hatay’a davet etti. Panelin ardından Başkan Savaş’a teşekkür plaketi takdim edildi.