Samandağ’da Belediye Başkanlığına geldiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmalarla fark yaratan Emrah Karaçay’ın talimatıyla gerçekleştirilen Kadın ve Çocuk Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.
Samandağ Belediyesi Kadın ve Çocuk Politikaları Çalıştayı Sonuç Bildirgesi şu ifadelere yer verildi:
"Samandağ Belediyesi, 5 yıllık stratejik plan hazırlama sürecinde kadın ve çocuklara yönelik politikanın tartışılıp derinleştirileceği, bu politikanın pratik adımlarının çıkarılacağı, kadın ve çocukların kendi sözlerini söylediği bir çalıştay düzenledi.
Çalıştay hazırlık koordinatörü Selda Özgür açılış konuşmasına kadınlar ve çocukların toplumun iki ayrı grubu, öznesi olduğunu ve doğalında yürütülecek tüm politikaların da böyle olması gerektiğini vurgulayarak başladı ve Samandağ özelinde kadınların yaşadığı sorunlar, çocuk hak ihlalleri, deprem bölgesinde öne çıkan özgün konular ve bu noktada yerel yönetimlere düşen sorumlulukların altını çizdi.
İkinci sözü alan Belediye Başkanı Emrah Karaçay, belediyenin bir kadın müdürlüğü açma hedefi olduğunu ve bu çalıştayın orayı besleyeceğini belirtti.
Samandağ Belediyesi yerel yönetim politikalarında Kadın ve Çocuk Çalıştayı 15 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Çalıştaya 31 kurum katılım gösterdi. 7 farklı masanın olduğu çalıştay oturumlarında şu başlıklar tartışıldı :
Toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele
Kentsel hizmetlerde toplumsal cinsiyet eşitliği
Kadının ekonomik ve sosyal güçlenmesi
Afet sonrası yeniden inşada kadın katılımcılığı ve temsiliyeti
Çocuk ve kent hakkı: Parklardan kreşlere çocuklar için yaşanabilir bir kent
Çocuk hak ihlalleri ve istismara karşı çocuk koruma ve güçlendirme
Çocuk masası
Çalıştayın esası, yerel yönetimin kadınlar ve çocuklara yönelik atacağı her adımda sırtını yaslayacağı politik perspektifin ayaklarını oluşturmaktı. Tüm bu masa başlıklarında, konunun öne çıkan sorunları ve bu sorunlara karşı yerel yönetimden talep edilen çözümler konuşuldu.
Çalıştayın öne çıkan ortak sorunların başında depremin yarattığı ağır yıkım, ekonomik krizin etkileri, ekolojik kriz ve krizlerin bu iki toplumsal gruba olan etkileri ile barınma, beslenme, işsizlik, eğitim, sağlık, ulaşım gibi konulardaki eksiklikler geliyordu. Her masadan öne çıkan bu ortaklıklar aslında yerel yönetimin kendi politikasının pratik adımlarını hangi yönlere atacağını da göstermiş oldu. Bu bağlamda öne çıkan bazı talepler şöyle idi:
-Kadın ve çocuklar üzerine çalışan ve kadın ve çocukları muhatap alan ayrı bir birim ya da müdürlüğünün kurulması
- Yerel eşitlik eylem planının oluşturulması
-Yerel yönetimlere kadın ve çocukların katılımını arttıran mekanizmaların kurulması
- İzleme ve veri toplama çalışmalarının düzenli olması ve toplumsal cinsiyet odaklı yapılması
-Kadınları ve çocukları güçlendiren düzenli eğitimlerin yapılması
-Belediye çalışanlarına toplumsal cinsiyet ve insan hakları eğitimlerinin verilmesi
-Kadın ve çocuk örgütleri ve STK ile iş birliğinin düzenli hale getirilmesi
- Yerel yönetimin çocuklara dair perspektifini belirleyecek Çocuk Koruma Politika Belgesi’nin hazırlanıp kabul edilmesi.