Samandağ Belediyesi, ipekböcekçiliğini tanıtmak ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir yeniliğe daha imza atıyor.
Samandağ Belediyesi Kadın Danışma merkezi kurucusu Hülya Nehir’in girişimleriyle başlatılan İpekböcekçiliği üretim projesi kapsamında çalışmalar sürüyor.
Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleri yeniden canlandırmak için Samandağ Belediyesi’nin başlattığı sosyal projeler kapsamında, İpekböcekçiliği üretim projesi çerçevesinde koza evinin yapımı tamamlandı.
Kozaevinin çevresi temizlenerek ipekböcekleri yerleştirildi. İpekböcekçiliği üretim projesinin kısa bir zamanda ilk ürünlerini vereceği ve kadınlara yönelik istihdam sağlayacağı ifade edildi.
İPEK BÖCEKCİLİĞİ GİZLİ İŞSİZLİĞİ ÖNLÜYOR
İpekböcekçiliği 35-40 gün süren üretim aşamasında yaşlı, çocuk, genç herkesin emeğinin değerlendirildiği bir üretim biçimi olması ve kısa sürede yüksek gelir bırakması nedeniyle gizli işsizliği önleyen bir üretim kolu olarak biliniyor.
İpek böceği
Kelebek yumurtalarını dut yaprakları üzerine bırakır, yumurtladıktan üç dört gün sonra ölür. Baharda taze dut yaprakları üzerindeki yumurtalardan larva halinde çıkan tırtıllar sık tüylü ve siyahtır. Büyük bir iştahla devamlı dut yaprağı yerler ve dört beş defa gömlek değiştirerek bir birbuçuk ayda 7 veya 8 santime ulaşırlar. Büyüdükçe renkleri açılır ve tüyleri kaybolur. İyice büyüyüp de hücrelerine yerleşince üst dudağındaki delikten iplik halinde zamk gibi bir sıvı çıkararak kozasını yapmaya başlar. Tırtıl önce kozanın dış kısmını sonra kendi vücudunun etrafını örmeye devam eder ve görünmez olur. Eğer kendi haline bıraklırsa iki üç hafta içinde kelebek haline gelerek ördüğü kozayı parçalar ve dışarı çıkar. Bu yüzden kozayı parçalamadan kozalar sıcak suya atılır veya sıcak su buharına tutularak tırtıl öldürülür. Böylece ipek kozaları elde edilir. Bu kozalardan da tel şeklindeki ipek lifleri çıkarılıp ham ipek üretilir.