KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, "Kıbrıs adasında ciddi bir ekonomik kriz mevcut. Rumlar eski günlerini mumla arıyor. 2-3 yıl önce Yunanistan'a sattıkları 28 milyar euro değerindeki tahvil, temerrüde düşünce krize girdiler" dedi.
Hatay'da İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi'ni ziyaret eden Bakan Atun'a Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ve KKTC Fahri Konsolosu Gökhan Gökten eşlik etti.
DENİZCİLİK ALANINDAKİ ALIŞVERİŞİ GELİŞTİRMEK VE ARTTIRMAK İSTİYORUZ
Ziyarette, Ortadoğu'nun en ilgi çeken havzasının İskenderun Körfezi olduğunu kaydeden İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak, "Bildiğiniz gibi Türkiye haritasında İskenderun Körfezi önemli yer alıyor. Ülkemiz, körfezimiz son dönemler olumsuzluklar yaşamaktadır. Biz bu olumsuzlukların devam etmeyeceğini umuyoruz. Çünkü Ortadoğu'nun en ilgi çeken havzası İskenderun Körfezidir. İskenderunumuz da 25 tane liman ve iskelemiz vardır. Çok büyük potansiyel. Geçtiğimiz yıl buraya 4 bin 500 gemi geldi. KKTC'ye 50 bin tane geldi. KKTC ile İskenderun Körfezi arasındaki ilişkiye bakınca KKTC ekonomisi ile kıyaslayınca pek de az değil bu rakam. Biz yavru vatanımız Kıbrısımızı seviyoruz. Denizcilik alanındaki alışverişi geliştirmek ve arttırmak istiyoruz" dedi.
RUMLAR AB ÜYESİ OLARAK SİYASETEN RAHAT ANCAK EKONOMİK KRİZDELER
KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ise Kıbrıs adasında ciddi bir ekonomik kriz olduğunu belirterek, "KKTC'de şu anda yeni otellerin inşası sürdüğü gibi kapasite genişleten otellerimiz de mevcut. Eğitim alanında ise hızla büyüyoruz. 6-7 yıl öncesinde 30 bin olan öğrenci sayısı bugün 80 bini buldu. Hedefimiz 100 bini aşmak. Bu da ülkeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Ancak Kıbrıs adasında ciddi bir ekonomik kriz mevcut. Rumlar eski günlerini mumla arıyor. 2-3 yıl önce Yunanistan'a sattıkları 28 milyar euro değerindeki tahvil, temerrüde düşünce krize girdiler. Rumlar AB üyesi olarak siyaseten rahat ancak ekonomik krizdeler" diye konuştu.
Rum kesimi ile ikili görüşmelerin sürdüğünü, bazı gelişmelerin sağlandığını ancak ana konularda ilerleme olmadığını kaydeden Atun, şöyle devam etti:
"Burada toprak konusu önem taşıyor. Türk askerinin durumu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü de Rumlar tarafından masaya getiriliyor. Mülkiyette kimin öncelik hakkına sahip olması gerektiği tartışılıyor. İki hafta önce Türkiye için AB'ye girme konusunda başlıkların yeniden açılmasında Rumlar veto haklarını kullanıyorlar. Biz Kıbrıslı Türkler olarak Ada'da kalıcı, sürdürülebilir ve her iki toplumun haklarını veren çözüm isteriz. Bu hem siyasi hem ekonomik açıdan her iki topluma da büyük yarar sağlar. Anavatanımızın garantörlüğünden asla vazgeçmeyiz. Türk askeri bize emanettir, vazgeçmeyiz. Geri kalan her şeyi konuşuruz, tartışırız. Siyasi eşitlikten de vazgeçmeyiz. Siyasi ortaklık kurarken bir bölümü birinci bir bölümü ikinci sınıf vatandaş olamaz. AB kriterlerine göre dil, din, ırk farkı olmadan eşit olunmalıdır. Türkiye'den denizin altından KKTC'ye döşenen su boruları büyük fayda sağladı. Sadece yatırım miktarı 2 milyar TL'yi bulan bir proje. Yıllık 75 milyon metreküp su akacak. KKTC'nin 50 yıllık ihtiyacı giderilmiş oluyor. Gerekirse bu suyu Rumlara da satabiliriz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, karşılıklı hediye takdim etti.