Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Rejim değişikliği ile karşı karşıyayız

Yayınlanma Tarihi : 18.12.2016 00:00 Bu haber 702 defa okundu

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, başkanlık sistemiyle hedeflenenin kuvvetler ayrılığı değil kuvvetler birliği olduğunu savunarak “Bu Anayasa değişikliğiyle; bir rejim değişikliğiyle karşı karşıyayız” dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Rejim değişikliği ile karşı karşıyayız

İskenderun Gazeteciler Cemiyetinde basın mensuplarına yapığı açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu ülkenin geleceğini yeniden şekillendirecek Yeni anayasa paketiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Uzun tartışmalardan sonra MHP AKP’nin anlaşması sonucu Meclise gelen anayasa değişiklik teklifi paketinin artık somutlaştığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, "Bir Hukukçu olarak söylüyorum ki bunun adı Başkanlık rejimi filan değildir. Dünya da ideale en yakın Başkanlık sistemi ABD’dedir. En önemli unsuru kuvvetler ayrılığıdır. Çok net bir şekilde ayrılmıştır, bağımsızdır. Ama bizim önümüze gelen Başkanlık modeli bunu içermiyor. Adının Cumhurbaşkanlığı olması bir şey ifade etmez. Hedeflenen, adı Başkanlık sistemi olmasına rağmen hedeflenen kuvvetler ayrılığı değil kuvvetler birliğidir. Anayasa değişikliğiyle bir rejim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Burada aslına bakarsanız fiilen yürürlükte olan sistem, rejim meşrulaştırılmak isteniyor” diye konuştu.

Dudu, Meclise getirilen Anayasa değişikliği paketi içerisinden çeşitli örnekler de vererek, şöyle konuştu: “Örneğin Cumhurbaşkanının veto yetkisi şu andaki Anayasa da veto sonrası kanun yeniden TBMM’ye gelir. Hiçbir değişikliğe uğramadan yeniden giderse Cumhurbaşkanı onaylamak zorunda kalır. Ancak yeni yasa teklifinde salt çoğunluk ¾ çoğunluğa indiriliyor. Artık, Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği bir kanunun yasalaşması ortadan kaldırılıyor. Ayrıca Yargının bağımsızlığı yanı sıra tarafsızlığı konusu göstermelik şekilde yeni teklife ekleniyor. Bu göstermeliktir. HSYK da eğitim gibi yaz-boz tahtasına çevrildi. 2010’da vesayeti yıktık diye kabul ettirdikleri kanunu bu paketle eski sisteme getiriyor. Hem de çok daha ağır bir vesayet sistemiyle. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını da etkisi altında tutmayı amaçladığı parlamento seçecek…”

Birçok konuda Cumhurbaşkanı’nın yetkili kılınacağına dikkat çeken CHP’li Dudu “Tamamen Cumhurbaşkanının Egemenliği altında bir Devlet mekanizması  hedefleniyor. Parlamentonun onaylaması gereken OHAL yetkisi de Cumhurbaşkanı’na veriliyor. Sürekli bir OHAL döneminin önü açılıyor. Cumhurbaşkanı’na Meclisi feshetme ve seçimleri yenileme yetkisi de veriliyor. Örneğin Cumhurbaşkanı görev süresinin dolmasına 6 kala seçimlerin yenilenmesine karar verirse seçimler yenilenecek ve Cumhurbaşkanının o güne kadar  yaptığı görev süresi de yok sayılacak, yeniden seçilmesinin önü açılacak. Çok komik. Meclis yürütmeyi denetlemeyecek.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sisteminin tıkandığı, terörün bitmesi için Başkanlık sistemi gerekli iddiasının gerçekle asla ilgisi olmadığını vurgulayan CHP’li Dudu “Türkiye de şu anda zaten her şey Cumhurbaşkanı’nın etkisi altındadır. Ne isterse yapıyor, Yargı da onun isteğini yapıyor. Bugüne kadar hiçbir yargı başkanı Cumhurbaşkanı ile gidip çay toplamadı. Bu konuda hukuksal çalışmalarımız devam ediyor. Rejim değişikliğini şikayet için başvurulacak bir  merci de yok.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol