Hatay Valisi Ercan Topaca, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen Teknoloji Transfer Ofisi Protokolü ve Teknopark Zirvesi’ne katıldı.
Düzenlenen etkinliğe Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, sanayici iş adamları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından kürsüye gelen Hatay Valisi Ercan Topaca, “Hep birlikte açılışını yapacağımız Teknoloji Transfer Ofisinin Üniversitemize ve sanayicilerimize hayırlar getirmesini, girişimcilerimizin önünü açmasını diliyorum” dedi.
ÜRETİMDEKİ BAŞARI SAYESİNDE KRİZİ ATLATIYORUZ
Ülkelerin esas hedeflerinin insanları refah içerisinde yaşatmak, içinde bulundukları ortamları daha da iyileştirmek, huzurunu arttırmak olduğunu vurgulayan Vali Topaca; “Refahı arttırmanın, sürdürülebilir kılmanın yolu üretimden geçiyor. Bu üretim sanayi üretiminin yanında bilgi üretimini de kapsar. Nitekim üretilmiş bilginin sanayiye aktarılması da bir üretimdir. Biz de ülke olarak son dönemde hakikaten üretim konusunda adımlarını sıklaştırmış, başarısını artırmış ve dünyada ağırlığını gittikçe daha fazla hissettiren bir ülke durumuna eriştik. Son dönemde yaşanan ekonomik krizlerin ülkemizi teğet geçmesinin atında yatan temel faktörün üretimdeki başarımız olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz de özellikle seksenli yıllardan sonra sanayi ve üretimin gelişmesiyle birlikte bu krizleri daha hafif düzeyde atlatabilen bir konuma geldi” dedi.
TEMEL HEDEF İNSANIMIZIN MUTLULUĞU
Temel hedefin insanımızın ihtiyaçlarının karşılanması, mutlu olması ve refahının artması olduğunu belirten Vali Topaca, “Bunu yaparken üniversiteye, sanayiciye, devleti yönetenler olarak bizlere farklı görevler düşüyor. Bizim işimiz sanayicinin, üniversitenin çalışma ortamını, yatırım ortamını, üretim ortamını hazırlamaktır. Bilgi üretme sahasında görev üstlenen üniversiteler de hem kendi alanlarında hem de bizim alanımızda bizlere yol göstermelidir. İskenderun da üretim iklimine sahip, çok ciddi bir üretim ve sanayi altyapısı olan bir ilçemizdir. Özellikle demir-çelik sektöründe Türkiye’deki üretimin neredeyse %35’ini tek başına karşılayan bir kentten bahsediyoruz. Bunun getirdiği avantajlar var. İnşallah bu avantaj ve desteklerle beraber İskenderun Teknik Üniversitesi’nin bu bölgeye ve çevresine verdiği fayda, yol göstericilik kısa sürede kendisini gösterecektir. Sanayicimiz üniversiteyle iş birliğine hazırdır. Zaten kendileri Ar-Ge çalışmalarını yapıyorlar. Bir de bunu akademik ve bilimsel çalışmalarla birleştirdikleri takdirde elindeki bilginin ne işe yaradığını çok daha somut olarak görecek ve hedeflerimize ulaşma yolunda hem kendisine, hem ilimize ve hem de ülkemize katkı sağlamış olacaktır.” dedi.
GEÇMİŞLE BAĞIMIZI KORUMALIYIZ
Hatay olarak müteşebbisi bol, üretken ve genç bir nüfusa sahip olduklarını ifade eden Vali Topaca bu zenginliğimizi doğru ve yerinde kullanarak, geçmişle olan bağlantılarımızı koruyarak ve hedefe odaklanarak fırsatların başarıya çevrilebileceğinin altını çizdi.
Vali Topaca, “Sadece kendine değil, son dönemde olduğu gibi çevresindeki milletlere ve insanlara da hizmet götüren, imkân götüren, onlara destek olan bir millet ve devlet olma özelliğimizi inşallah daha da pekiştireceğiz. Bu açacağımız teknoloji destek ofisinin ilimiz ve ülkemiz sanayisine yeni açılımlar getirmesini, yeni ufuklar açmasını diliyorum. Bir donanmanın nasıl amiral gemileri varsa kentlerin de amiral gemileri üniversitelerdir. Biz de il olarak Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi olarak iki amiral gemisine sahibiz. Bu iki üniversite sırt sırta verdiği zaman ve aralarında tatlı da bir rekabet olduğu sürece başaramayacağımız bir şey yoktur ve bu kent bu sayede önümüzdeki dönemlerde Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacaktır. Amanos Tüneli projesinin hayata geçmesiyle birlikte, Güneydoğu Anadolu’dan başlayarak İskenderun Körfezine kadar uzanan havzada güçler birleştiği takdirde büyük bir imkan ve sinerji doğacaktır diye düşünüyorum.” dedi.
DERELİ: BÜYÜK VİZYON ORTAYA KOYMALIYIZ
İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli bugün iki üniversite arasında teknoloji transferi ofisi ve teknopark konusunda işbirliğinin temelini atmak üzere toplandıklarını belirterek, “hem İskenderun olarak hem de İskenderun Teknik Üniversitesi olarak çok önemli bir misyon üstlendik. Bu misyonun altından kalkabilmek için büyük düşünmek gerektiğini ve büyük bir vizyon ortaya koymamız gerektiğini biliyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için de çok çalışmaya ihtiyacımız var. ‘Üniversite-sanayi-kamu-toplum’ işbirliğini, teknolojiyi ve inovasyonu önceleyerek “Teknoversite” vizyonu ile yola çıkan İskenderun Teknik Üniversitesi olarak bundan sonra bütün projeleri de bu şemsiye proje dediğimiz “Teknoversite projesinin altında yapmaya karar verdik. Biz istiyoruz ki teknolojiyi takip edelim, üretim ama aynı zamanda teknolojiyi yaşayalım. Dolayısıyla biz hem bu kampüste hem İskenderun’da Tekno-Şehir oluşturmak istiyoruz. Bunun için de herkesin işbirliğinden faydalanacağız” dedi.
COŞKUN: TEKNOLOJİ OFİSLERİ DEĞER KATACAK
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ise üniversitelerin medeniyetin geçmişten geleceğe taşınması konusunda son derece önemli entelektüel birer organ olduğunu belirterek, “Burada üretilen bilgi ve düşünce geçmişten getirilen değerlerle buluşturularak ülkelerin geleceğinin kurgulanmasında çok önemli rol oynarlar. Bu sebeple üniversiteler toplumdan izole bir şekilde sadece eğitim amaçlı düşünülemez. Günümüzde Ar-Ge ve inavasyon bir ekosistem olarak siyasiler başta olmak üzere iş adamları, üniversiteler herkesi içine alan yepyeni bir durumdur. Bu anlamda iş dünyasıyla, sanayisiyle, sosyal katmanlarla, kamu erkiyle her türlü karar verici kanaat önderleriyle iş birliği halinde yepyeni bir düzen ortaya çıkardık. Yenilenmeyen ürünlerle geleceğe gitmemiz mümkün değil. Çağın dünyasında artık mutlaka bilginin ticarileşmesi temeldir. Bu yüzden üniversitede üretilen bilgilerin, teknolojinin sahaya transfer noktasında da çeşitli enstrümanlar ortaya çıkardık. Bunlardan birisi teknoloji transfer ofisleridir. Bunlar ve buradan beslenecek yeni projeler hem şehre hem bölgeye hem Türkiye’ye yepyeni şeyler katacaktır.’’ şeklinde konuştu.
TOSYALI: İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ
İş adamı Fatih Tosyalı ise yaptığı konuşmada, bundan iki yıl önce Mustafa Kemal Üniversitesi ile İskenderun Sanayi Bölgesi’nde üniversite-sanayi işbirliği konulu çok güzel bir toplantı yaptıklarını belirterek, ‘’Bu toplantıda gördüğümüz en önemli şey artık üniversitemiz ile sanayi tesislerimiz arasında tüm duvarların ve tel örgülerin kalktığıdır. O toplantıdan sonra hocalarımız olsun üniversitemiz olsun çok güzel işbirliklerimiz oldu. O dönemde kurulması düşünülen teknoparkın yönetiminde bulunmamızı istediler. Biz İskenderun OSB’si olarak sadece yönetimde bulunmak değil ayrıca beş firmamız ile birlikte teknoparkın kurulumunda katkıda bulunmak istedik. Çünkü biz üniversite-sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz. Bunu teknoparkın kurulumunda gösterdiğimiz katkılarla gerçekleştirmiş durumdayız.’’ dedi.
Yapılan konuşmaların ardından İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) arasında teknoloji transferi ofisi ve teknopark konusunda işbirliği protokolü imzalandı ve teknoloji transfer ofisinin açılışı gerçekleştirildi.