Yüzyılın felaketine neden olan depremler sonrası hayat pahalılığını her alanda hisseden vatandaşın bazısı, semt pazarındaki fiyatlar karşısında zorlanıyor. Tezgâhtaki sebze ve meyve fiyatlarından satıcı da alıcı da dertli.
Kilosu 100 liraya tezgaha koyduğu incirin fiyatından satıcı bile dert yandı.
SATIŞLARIMIZ NORMAL İNSANLARDA PARA YOK!
Esnaf ve vatandaşlar şunları söyledi:
“Satışlarımız bizden pazarcılardan yana da kötü, alacak olan müşterilerden yana da kötü… Vatandaşlar soruyor, insanlar evlerine bir şey götüremiyor. İncirin kilosu 100 lira olur mu? Her yere buradan gidiyor, burada yetişen bir meyve.
Satıcılarımız çok dertli ama biz müşteriler olarak daha dertliyiz. Ne zaman Perşembe pazarına gelsek dizlerimiz titriyor. Hayat pahalılığı o kadar fazla ki, kamu personeli olduğum halde zorlanıyorum. Aldığım ürünler 700 lira eskiden bu ürünleri 30 liraya alabiliyordum 5 sene öncesine kadar. 5 senede hayat bağlılığı % yaklaşık 1000…
Satışlarımız güzel gidiyor. 20 liraya verdiğimiz mandalina 15 liraya verdik. Müşterilerin poşetleri boş gitmeyecek. Depremden dolayı satışlarımız normal depremin etkisi gördük insanlar şu an ne yapacağını bilmiyor. Her şey çok pahalı alım gücü azalıyor, sayı ile alıyoruz artık.
PAHALLILIK VAR AMA MECBUR ALACAĞIZ
Pahalılık var ama mecbur alacağız, yapacak başka bir şey yok! Tabii fiyatlar bayağı uçmuş bir şekilde ama ne yapalım evimizin ihtiyacı almamız lazım, tabii zorluklar yaşıyoruz ama artık hayırlısı…
Marketlere göre pazar ucuz ama burada daha uygun bir fiyat olabilirdi çünkü burası pazar. Her şey daha uyguna alıyorduk poşetlerimiz doluyordu şu an daha az alıyoruz alım gücü düştü. İş yok, şu anda durdu gibi bir şey, satış yok. Şu anda fiyatlar yükseldi, her şeyin fiyatı yükselince satışlar da durma noktasına geldi, milletin alım gücü yok. Emekli insanlarız sıkıştıra sıkıştıra alıyoruz, aldığımız ürünler biraz pahalı…
HERŞEYİN FİYATI ÇOK YÜKSEK
Her şeyin fiyatı çok yüksek hesabını bile artık yapamıyoruz o dereceye geldik alım gücü çok fazla düştü. Satışlar çok kötü değil kötünün iyisi daha iyi olabilir ama şu an biraz deprem bölgesi olduğu için ürünler kısıtlı geliyor. Fazla ürün yok yok aldım müşteri de yok ama bunu iyi yapabilmek için biz pazarcılarında biraz mücadele etmesi gerekiyor. Aldığımız ürünün 10 lira değil de üzerine ekilir 3 lira koyarsak sürümden kazanabiliriz aslında ama bizim insanımız tutumlu olduğu için 10 liraya sattığımız ürünü 7,5 liraya satmak istiyoruz fakat 3 tane alabileceğini söylediği için biz onu satamıyoruz maalesef sürüm yapamıyoruz sürümden kazanamıyoruz. Bundan dolayı ister istemez fiyatlara biraz daha üstüne ekleme yapmak zorunda kalıyoruz. Pazarcıların birazcık daha istihdam kazanması için müşterilerinde bu duruma karşı biraz daha da duyarlı olmaları gerekiyor.
Her şeyin fiyatı uçmuş aynı market gibi her şey çok pahalı meyve sebze olsun bu durumda aile ne yapsın emekli maaş alanlar ne yapsın her şey pahalı alım gücü de kalmadı.”