Ortak Akıl-Antakya Platformu yayımladığı duyuruda, Hatay’da yaşam koşullarının mümkün olan en kısa sürede iyileştirilmesi için atılan her adımı kıymetli olduğunu ve bunun için çaba gösteren herkese gönüllü şekilde destek sunulacağını açıkladı.
Ortak Akıl-Antakya Platformu, 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın olduğu şehirlerin başında gelen Hatay için bir duyuru yayımladı.
Platform yayımlanan duyuruda Hatay’da yaşam koşullarının mümkün olan en kısa sürede iyileştirilmesi için atılan her adımın kıymetli olduğu, Hatay halkı için çaba gösteren ve katkı koyan kişi ve kurumlara desteklerini gönüllü bir şekilde sunacaklarını belirtti.
ŞEHRİN BÜTÜNÜN KAPSAYICI BİR BAKIŞLA ELE ALINMASI GEREKLİDİR
Açıklamada, Hatay’daki 150 bin hak sahibinin konut ve işyeri inşasının çözülmesi gerektiğin vurgulandı, “Bu sorunun çözümü için geçtiğimiz yıllarda benzerleri defalarca denenmiş, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz sonuçlarına tanık olduğumuz yöntemlerin dışında farklı modeller denenmesi gerektiği de açıktır. Antakya 2 bin 300 yıllık köklü tarihe sahip katmanlı bir şehirdir. Bu tarihi miras sadece Asi Nehri’nin doğusunda kalan ve bugün Riskli Alan ilan edilen bölge ile sınırlı tutulamaz. Şehrin bütününün kapsayıcı bir bakışla ele alınması gereklidir” denildi.
Ayrıca açıklamada şehrin merkezinde Pilot Proje Alanı olarak adlandırılan bölge için geliştirilen ve 30 Nisan’da davetlilere tanıtılan mimari projelerin temin edilme sürecinin de sorunlu olduğu söylendi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Mimari projelerin somut başarı kriteri genel geçer beğenilerle değil, bizzat o mekanları sahiplenecek kişilerin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamasıyla ölçülür. Şayet bu alanın sahipleri belliyse program oluşturulurken onların taleplerini dikkate almak öncelikli görevlerden biri olmalıydı. Basına açık toplantılarda sıkça dile getirilen ‘1 anahtara karşı 1 anahtar’ sözü mimari programın tek kıstası olamaz.”
HATAY’IN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİRÇOK SORUNU VAR
Hatay’ın çözülmesi gereken birçok sorununun olduğu belirtilen duyuruda, “Geçici barınma koşullarının iyileştirilmesi, her yağmurun sele dönüşmesine neden olan altyapı sorunlarının çözümü, şehir şebekesinin yenilenmesi, yol ağının altyapıyla birlikte ihyası, sağlık ve eğitim tesislerinin yenilenmesi, sosyal bağların yeniden filizlenmesini sağlayacak spor ve kültür mekanlarının geliştirilmesi, şehrin iktisadi ve ticari canlanmasını sağlayacak desteklerin ve tedbirlerin alınması akla gelen ilk maddelerdir” denildi.