Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Ortak Akıl-Antakya Platformu Cuma Toplanıyor

Yayınlanma Tarihi : 05.04.2023 23:34 Bu haber 594 defa okundu

Ortak Platformu Antakya Ziyareti öncesi yazılı açıklama yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Ortak Akıl-Antakya Platformu Cuma Toplanıyor

Ortak Akıl-Antakya Platformu neden kuruldu?Ortak Akıl-Antakya Platformu Cuma Toplanıyor

6 ve 20 Şubat 2023 tarihli depremlerin neden olduğu yıkımın ilk şoku etkisini yavaş yavaş yitirirken afet bölgelerinde şehirlerimizin nasıl yeniden ayağa kaldırılacağı sorusunun gölgesi hepimizin üzerine düşmüş görünüyor. Bu “hepimiz”in içinde sadece uzmanlar değil, başta yakınlarını, sevdiklerini ve şehirlerini kaybetmiş ve geleceğe endişe ile bakan bölge insanları olmak üzere bütün yurttaşların hepsi var.Ortak Akıl-Antakya Platformu Cuma Toplanıyor

Peki ama nasıl olacak? Şehirlerimizin yeniden “ayağa kaldırılması” derken kastedilenin sadece bir imar sorunu olmadığını, hepimizin birlikte ürettiği bir sonuç olduğunu düşünürsek çözümün ancak hepimizin elini taşın altına koyduğu bir platformda karşılıklı temas ile mümkün olabileceğini biliyoruz.

İşte tam da bu bağlamda şehirlerimizin yeniden ayağa kaldırılması problemine kafa yoran bir gönüllüler grubu Ortak Akıl-Antakya adıyla bir araya geldi. Sivil ve bağımsız bir platform olarak kurulan Ortak Akıl-Antakya’nın ana odağı depremlerde büyük hasar alan Antakya olacak.

Platform kimlerden oluşuyor?

Ortak Akıl-Antakya Platformu Prof. Dr. İlhan Tekeli, Bekir Ağırdır ve Yiğit Gülöksüz’den oluşan bir Danışma Kurulu önderliğinde, Kentsel Planlama alanında, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Osman Balaban ve Prof. Dr. Tamer Gök; Mimari alanda Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu; Koruma ve Restorasyon alanında Prof. Dr. Can Binan ve Dr. Gülsün Tanyeli; Arkeoloji alanında Kenan Yurttagül; Hukuk alanında Prof. Dr. Adem Sözüer ve Ömür Yarsuvat; Yer Bilim ve Deprem Uzmanlığı alanında Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Alper İlki; Ekonomi alanında Cevdet Akçay ve Tayfun Bayazıt; Kültür ve Sanat alanında Rabia – Ali Güreli, Görgün Taner ve Mert Fırat; İletişim alanında Fatih Altaylı ve Levent Erden; Eğitim alanında Prof. Dr. Selçuk Şirin; Sağlık alanında Prof. Dr. Gazi Huri; İklim Bilim alanında Prof. Dr. Levent Kurnaz; Turizm alanında Sabiha Asfuroğlu gibi kendi alanında yetkin meslek insanları ile Namık Tan ve Mithat Rende gibi Diplomatlar, İbrahim Seyfittinoğlu, Rahel Butros ve Talat Yeşiloğlu gibi önde gelen Antakyalı iş insanlarından oluşuyor.

Platform’un Bölgeyi Ziyareti

Emre Arolat, Murat Tabanlıoğlu, Ece Ceylan Baba, Eda Yazkurt Pelenk, Şerif Süveydan, Gazi Huri ve İbrahim Seyfittinoğlu, Platform’un temsilcileri olarak 7 Nisan Cuma günü Antakya, Samandağ ve Arsuz’u içeren bir dizi ziyaret gerçekleştirerek depremin ardından yürütülen çalışmaları yerinde incelemek ve yerel idare yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve iş insanları ile görüşmek amacıyla bölgeye geliyor. Gezi kapsamında önce Arsuz ve Samandağ, ardından Antakya ziyaret edilecek. Bölgede yapılacak incelemelerin ardından Platform’un temsilcileri saat 17:00’da Antakya Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda yerel katılımcılar ile bir araya gelecek. Toplantının başında Ortak Akıl-Antakya Platformu’nun kimlerden oluştuğu, kentin yeniden ayağa kaldırılması çalışmaları için nasıl bir yol haritası önerildiği, yapılacak çalışmanın deprem dirençli kentler inşa etme yolunda nasıl bir model ortaya koymayı hedeflediği konularında kısa bir sunuş yapılması planlanıyor. Toplantının asıl amacı ise yerel katılımcıların kentin yeniden canlandırılması için görüşlerini ve önerilerini paylaşmasını sağlamak olacak.

Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerin Platform tarafından yürütülecek çalışmalarda yerel aktörlerin aktif katılımını sağlayacak kapsayıcı bir sürecin inşa edilmesi için önemli bir adım olması hedefleniyor. Bu bakımdan sözü olan yerel aktörlerin toplantıya katılımının beklendiği Platform’un temsilcileri tarafından önemle vurgulandı.

7 Nisan 2023 tarihinde Antakya Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda yapılacak toplantı saat 17:00’da başlayacak.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol