Orontes 5. Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali ve Artantakya Online Sanat Fuarı 01 – 10 Aralık 2020 tarihleri arasında birlikte Online düzenlendi. ArtAntAkyA Online Çağdaş Sanat Fuarı’na ülkemizin yanı sıra 27 Ülkeden 147 sanatçı 38 galeride 763 eseri ile katılım sağladı.
Ansam Kültür Derneği tarafından düzenlenen festival ve Online sanat fuarın açılışı yine Online olarak düzenlendi. Açılışa onur konukları: Süleyman Saim Tekcan, Cahit Berkay, İbrahim Zaman, Aziz Sarvan, İnci Aral ve Vedat Köle ile dünyanın birçok ülkesinden sanatçı ve sanatseverler katılım sağladı. Sunuculuğunu KKTC’li sanatçı İpek Denizli nin yaptığı gecede ödül alan sanatçılar hepsi bir ağızdan söyler gibi, her ne kadar Antakya da olmak vardı deseler de, bu pandemi koşullarında kendi evimizde ekran karşısında bizi toplayıp hem sanat sohbeti yapmak hem de ödül almak bizleri çok mutlu etti, dediler. Festival koordinatörü ve Ansam kültür derneği başkanı Mehmet Oflazoğlu; aslında sizi Antakya da ağırlamak isterdik, Medeniyetin beşiği, hoşgörü şehri ve tarih kokan sokaklarında soluklanıp ünlü lezzetlerini tatmak vardı, Ama seneye sizi Antakya da ağırlamak farz oldu, dedi.
Sanat profesyonellerinin yanı sıra amatör sanatçıların ve sanatseverlerin de yoğun ilgi gösterdiği ArtAntAkyA Online Çağdaş Sanat Fuarı 10 Aralık ta son buldu. 38 galeride 27 ülkeden 147 sanatçının 763 eseri sergilendi. Türkiye ve dünya çağdaş sanatından örnekleri bir araya getiren fuar, sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Genel Koordinatörlüğünü Mehmet Oflazoğlu, Küratörlüğünü Nilgün Keskin Şener, Uluslararası Koordinatörlüğünü İpek Denizli tarafından yürütülen fuarın Art Direktörü Fatma Elvin Öztürk ve Etkinlik koordinatörü Birgül Özçelikçi Taşören üstlendi.
ArtAntAkyA Online Çağdaş Sanat Fuarı-ArtAntAkyA Online Contemporary Art Fair 2020 Ödülleri de sahiplerini buldu. Onur ödülü Basri Erdem, Genç Sanatçı ödülü Utku Öksüz ve Teşvik Ödülü Mert Başkaya ya verildi.
ArtAntAkyA kurucu başkanı Mehmet Oflazoğlu şunları söyledi: Günümüzün koşulları bize 20 sene sonra gelecek teknolojik yaşamı getirdi. Bu sürece dâhil olmak ve kendimizi hazırlamak adına ArtAntakya Online sanat fuarı düzenlemeye karar verdik. Türkiye de ilk olan ArtAntakya Online sanat fuarı yoğun ilgi ile karşılandı. Online olmanın özelliği ile tüm Dünyadan katılım ve zamanda izleyici oldu. “Artantakya Online sanat Fuarı, kulvarında kendini farklı kılarak, tüm dünyaya yeni mesajlar verecek yeniliklerle başladı. Online sistemle, sanal dünyada sanat fuarımız ve devamında sanat pazarı oluşturmak için çalışmalarımızı sürüyor. Ülkemizin ve Dünya’nın sanat eserlerini ve kültür altyapısını tanıtmak ve ulaşılabilirliğini sağlamayı önemsiyoruz. Oturduğunuz yerden istediğiniz sanat eserine sahip olabileceksiniz.
Orontes 5. Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali ve ArtAntAkyA’nın onur konuğu; Süleyman Saim Tekcan, Trabzon'da doğmuş Türk ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı, Özel müze kurucusu ve öğretim üyesi. 1961 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü 1963'te bitirdi. 1975 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim kadrosuna girdi. 1985’te profesör oldu ve aynı yıl Grafik Sanat Dalı Başkanlığı görevine atandı. Kurucusu olduğu İMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi 2004 yılından bu yana Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Cahit Berkay, Isparta'da doğdu. Müzik hayatına, 1962 yılında Siyah İnciler grubunda başladı. 1964'te Selçuk Alagöz'ün grubunda profesyonel oldu. Moğolları kuran ilk kadroda yer aldı.
Moğollar dışında yıllardır film müzikleri yapıyor. 1978'de"Fırat’ın Cinleri", 1982'de"Kırık Bir Aşk Hikâyesi", 1991'de"Gizli Yüz" 2001’de de “Melekler Evi” film müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı. 200'den fazla uzun metrajlı filmin müziği ve birçok dizi müziği dağarcığında yer almaktadır.
1997'de Cahit Berkay filim müzikleri albümleri serisinin birincisini yaptı. Film müzikleri volüm 2, 1998'de, volüm 3 ise 2001'de çıktı. 2007 yılında Grup Zan ile birlikte “Toprak” isimli albümünü yayınladı. Moğollar ile yaptığı olağan sahne ve albüm çalışmalarının yanı sıra, 2012 yılında “arda kalan” isimli albümünü yayınladı.
İbrahim Zaman, Adapazarı’nda doğdu. Işığın Efendisi, Kariyerinde 150’den fazla ödüle sahip, Fotoğraf Dergisi’nde 25 yıl köşe yazarlığı yapmış (Fotoğrafta Pratik Öneriler), Adıyla fotoğraf yarışması düzenlenen, kitapları, üniversitede verdiği dersleri, sanat platformları, jüri üyelikleri ile 60 yıllık fotoğraf sanatı geçmişine sahip zamansız bir usta.
Fotoğrafta IŞIK, İbrahim Zamanın olmazsa olmazıdır. Bu yüzden yakın çevresi ona Işığın Efendisi lakabını takmıştır. Halen Uluslararası ve Ulusal yarışmalarda jüri üyeliği yapmaktadır. İbrahim zaman, İfsak, Bufsad, Gifsad, Sagüsad, Fotogen Ve Sille Sanat Sarayı, Basaf, Kufsad, Gezginler Derneği Onursal Üyelikleri Vardır. Sosyal Sorumluluk Olarak, Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Ve Yirmibirinci Yüz Yıl Eğitim Ve Kültür Vakfı(Yeküv) Kurucu Ve Mütevelli Kurulu Üyesidir.
Aziz Sarvan, İstanbul’da doğdu. Aslen İstanbulludur. Üsküdar Lisesi Mezunudur. Türk; tiyatro, televizyon, sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı. İBB Şehir Tiyatroları oyuncusudur. Şehir tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Galatasaray Üniversitesi’nde Atölye çalışması yaptırdı. Oyunlar Sahneye Koydu. Ödüllü oyuncu olan Sarvan, 1998-2002 İstanbul Gösteri Sanatları Merkezi’nde Oyunculuk Eğitimi vermekte ve atölye çalışmaları yaptırmakta.
İnci Aral, Denizli'de doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi. Yazmaya 1976’da başladı. Dergilerde yayımlanan ilk öyküleriyle edebiyat dünyasına girdi. Eserlerinde, bireylerin ekonomik, kültürel olgu ve değişimlerin etkisiyle biçimlenen ruh hallerini, toplumsal savrulma ve çözülmeleri, iletişimsizliği, aşkın imkânsızlığını anlatıyor ve sancılı varoluş durumlarını irdeliyor. Öykü ve Romanları; Fransa, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Hindistan, Çin, Mısır, Makedonya, Lübnan ve Moğolistan gibi ülkelerde yayımlandı.
Vedat Köle, Kocaeli de doğdu. 1974 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okuluna başladı. Dekoratif Resim bölümünden 1980 yılında mezun oldu. Paşabahçe Mağazalar Dekoratörü olarak çalıştı. 1983 yılında İş Bankası Parmakkapı Sanat Galerisinde ilk kişisel sergisini açtı. 2014 yılında Görsel Sanatlar Vakfı Mütevelli üyesi oldu ve aynı yıl Görsav Başkanlığını yaptı. Bu dönemde birçok Sanatsal etkinlik düzenledi. Halen Orontes gibi sanatsal kurum ve festivallere sanat danışmanlığı yapmaktadır.