Defne Belediyesi ile Özel Antakya Akademi Hastanesi’nin ortak düzenlediği “Sağlıklı Yaşam” paneli yoğun bir katılımla gerçekleşti. Akdeniz Defne Evi’nde gerçekleşen panele, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Defne Belediye Başkan Vekili Mustafa Kemal Kazar, Özel Antakya Akademi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Salih Vural, Yönetim Kurulu Üyeleri Uzman Dr. Mehmet Altınöz, Dr.Dt Mehmet Karasu, Op.Dr. Faruk İspir, Konuşmacılar Op.Dr Mehmet Kılıçlar, Uz.Dr. Nuh Baklacı, Op.Dr. İlker Zan, Defne Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
ŞENGÖK: “ ÖNCELİK, ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETİ OLMALIDIR”
Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, yaklaşık 8 ay önce Akdeniz Defne Evi’nin açılışında, bu tür bilinçlendirme toplantılarının önemini vurguladığını hatırlatarak: “Defne Belediyemize düzenlediği bu güzel organizasyondan ötürü teşekkür ediyorum. Sağlık, kaybedince anladığımız değerlerden bir tanesi. Maalesef tedaviye öncelik veren bir sistem üzerindeyiz. Önleyici sağlık hizmetlerinin birincil planda olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür panellerin önleyici hizmet kapsamında faydalı olacağını düşünüyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
KAZAR: “ SOSYAL BELEDİYECİLİKTE ÖRNEK BİR BELEDİYEYİZ”
Defne Belediye Başkan Vekili Mustafa Kemal Kazar, şehir dışında olması sebebiyle panele katılım gösteremeyen Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman’ın sevgi ve selamlarını ileterek, günümüz hastalıkları ile ilgili çok önemli bilgilendirmelerin yapıldığı panelin farkındalık yaratmasını temenni etti. Teknik belediyeciliğin yanı sıra kültürel, sosyal ve toplumsal sorunlarla ilgili farkındalık yaratma anlayışı ile çalışan Defne Belediyesi’nin, her geçen gün sayısını arttırdığı bu tür önemli panellerle örnek belediye olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini ifade eden Kazar: “Toplumun önceliklerinden olan ‘Sağlık’ konusunda oldukça gerekli ve önemli olduğunu düşündüğümüz panelimizde, günümüz hastalıkları “Obezite, Diyabet ve Varis” ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Akademi Hastanesi’nin değerli doktorları Sayın Mehmet Kılıçlar, Nuh Baklacı ve İlker Zan’a sunumlarından ötürü teşekkür ediyoruz.” sözlerine yer verdi.
BAKLACI: “ YAŞAMAK İÇİN BESLENİN”
Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uz. Dr. Nuh Baklacı, yaptığı sunumda Diyabet ve Obezite hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Diyabet’in hayati tehlike yaratan ve yaşam kalitesini bozan ömürlük bir kronik hastalık olduğuna dikkati çeken Baklacı: “Şeker, insan bedeni için ana enerji kaynağıdır. Şekerin kullanılabilmesi için insülin gereklidir. Vücutta üretilen insülinin yeterli ve etkili olması gerekir. Yeterli ve etkin olmayan insülin, şekerin damarlarda birikmesine neden olur ve bu durum uzun dönemde damarları tıkar. Tıkanan damarların olduğu organ ve dokularda hasarlar oluşur.” açıklamalarında bulundu.
KİMLER YÜKSEK RİSK TAŞIR?
Uz.Dr. Nuh Baklacı; ailesinde diyabet hastası olan, kilo fazlalığı ve hareketsiz bir yaşam tarzı olan, gebeliğinde anormal şeker yüksekliği saptanmış kadınlar, şeker kullanımını bozan ilaçlar kullananlar, polikistik over hastası kadınlar ve HIV Pozitif bireylerin yüksek risk taşıdıklarını ifade ederek; vücut ağırlığı kontrolü, sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, yeterli ve kaliteli uyku, sınırlı alkol tüketimi ve azaltılmış stres ile diyabetin önlenebileceği bilgisini verdi.
KILIÇLAR: “TÜRKİYE’DE KADINLARIN 1/3’Ü, ERKEKLERİN 1/5’İ ŞİŞMAN SINIFINDADIR”
Op. Dr Mehmet Kılıçlar, vücut ağırlığının normalden %20 fazla artmasının Obezite olarak kabul edildiğini belirterek: “Obezite halk sağlığını tehdit eden ve hızla artan bir sağlık problemidir.Obezite, birincil olarak önlenebilmeli, eğer hastalık haline gelmişse ikincil olarak tedavi edilmelidir. Obezite, genetik yatkınlık, fazla kalorili beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve hormonal bozuklukların sonucunda ortaya çıkmaktadır. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan, diyet, egzersiz ve medikal tedavi yöntemleri ile zayıflayamayan hastalarımıza obezite cerrahisi önerilmektedir.” ifadelerinde bulundu.
ZAN: “VARİS, YALNIZCA GÖRÜNTÜ BOZUKLUĞU DEMEK DEĞİLDİR!”
Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Op.Dr. İlker Zan, Varis Hastalığı ile ilgili önemli bilgiler aktardığı sunumunda: “Varis, görüntü bozukluğu gibi algılansa da aslında tedavisinin oldukça önemli olduğu bir damar hastalığıdır. Bacakta yorgunluk hissi, sebepsiz kaşıntılar, gece yatarken bacaklara aniden giren kramp, bacakta kapanmayan yaralar, sebepsiz morluklar, Varis belirtileridir. Varis’in tedavi edilmemesi, akciğere pıhtı akması ile ölümle sonuçlanabilmektedir. Ailesinde Varis hastası olan, ayakta uzun süre sabit duran veya sürekli oturan mesleklere sahip, sıcak iklimde yaşayan, sıcak su ile banyo yapan insanlarda Varis görülme oranı fazladır. Varis’in tedavisi günümüzde artık dikişsiz ve ağrısız yapılabilmektedir. Lazer, Radyofrekans, Köpük tedavisi yöntemleri kullanılmaktadır. Varis; Lazer ameliyatları hastaya kesik dahi atılmadan, ufak bir delikten damarlara geçerek içerden kapatma yöntemi ile çok kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.” açıklamalarında bulundu.