Antakya Orman İşletme Müdürlüğünce orman yangınlarına müdahale tatbikatı yapıldı.
Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde gerçekleşen tatbikat programına Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Orman Yangınlarıyla Mücadele Bölge Müdürü Muzaffer Ketmen, Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altıntaş, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Berber, HGC Başkanı Ahmet Yetişen, Fidanlık şefleri, orman işletme şefleri ile çok sayıda personel ile basın mensupları katıldı.
Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, “Haziran ayı ile birlikte orman yangınları açısından kritik günlerin başladığını, bu kritik dönem için kurum olarak aldıkları tedbirleri ve hazırlıkları paylaşmak ve basın mensubu çalışanları aracılığı ile ilimizde orman yangınları açısından hassasiyet ve farkındalık oluşturmak adına bu tatbikatı düzenlediklerini belirtti.
Hatay’ın içinde yer aldığı, Akdeniz orman kuşağında bulunan ormanlık alanların haziran ve kasım ayları arasında orman yangınları açısından 1.Derecede riskli alanlar olduğunu ifade eden Altındaş; Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak Hatay ili dâhilindeki olası orman yangınlarını hızlı ve etkin müdahale ile en az hasarla söndürmek adına her türlü hazırlık ve tedbirleri aldıklarını, Antakya ve Dörtyol Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı 8 yangın gözetleme kulesinden 24 saat ormanlar gözetlenmektedir. 30 yangın söndürme arozözü ve ekibi, 3 dozer, 3 greyder, Arsuz ve Dörtyol’da konuşlanmış 2 yangın söndürme helikopteri dâhil görevli 208 yangın söndürme işçisi, 25 teknik personel ile 7 gün 24 saat hazır beklediklerini söyledi.
YANGINLAR KONUSUNDA VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI
Orman yangınlarının yaklaşık %90’ının insan faktörlü meydana geldiğini bu yüzden meydana geliş nedeni açısından insan kaynaklı tek doğal afet olan orman yangınlarının çıkmaması adına ilimiz basın mensupları aracılığı ile orman yangınları konusunda çok duyarlı olan Hatay halkına orman yangınları ile ilgili kritik günlere girdiğimizi tekrar hatırlatmayı amaçladıklarını söyleyen Altındaş açıklamalarına şöyle devam etti, “2016 yılının yağış açısından çok zayıf geçtiğini, bu yüzden de çok zor bir yangın sezonunun kendilerini beklediğini ifade ederek tüm Hatay halkından;
-Piknik yapmak için bu iş için düzenlenmiş ve mesire yerlerini tercih etmelerini,
-Kritik günlerde yani sıcaklığın fazla, nemin düşük ve özellikle rüzgârın şiddetli olduğu havalarda ateş ile piknik yapmamalarını,
-Tarla ve bahçe temizliklerini yakarak gerçekleştirmemelerini, özellikle ormana yakın yerlerde anız yakılmamalarını
-Sigara ateşini söndürmeden atmamalarını, çoban ateşinin söndürülmeden bırakılmamasını
-Özellikle Orman köylülerimizin yakınlarında çıkan yangınları ücretsiz ALO 177/112 orman yangın ihbar hattına hemen bildirmelerini, imkânları ölçüsünde ekiplerimiz olay yerine gelene kadar yangının yayılmasını önlemeye çalışmalarını istiyoruz ve bekliyoruz” dedi.
YAZ SEZONUNU EN AZ HASARLA KAPATMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Hatay’ın orman yangınları açısından risk derecesi yüksek bir il olduğunu ve bu sebeple tüm Hataylılardan ilgi ve destek beklediklerini belirterek 2016 yılında en az sayıda ve hasarda bir yangın sezonu dileyen Orman Bölge Müdürü Altındaş basın mensuplarına ilgilerinden ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.
ÖLMEZ: ORMANLARIMIZI KORUYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Altındaş’ın ardından konuşan Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ise, “Orman varlığı bakımından önemli bir kent olan Hatay’ın yangınlar konusunda da hassas olması gerekiyor” dedi.
Ölmez açıklamalarına şöyle devam etti, “Hatay’ın %34’ü ormanlardan oluşuyor. Bu oran Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. Hava sıcaklıkları da göz önüne alındığında orman yangınları kaçınılmaz oluyor. Geçtiğimiz yıl yağışların da az olması yangın olasılığını artırıyor. Ancak tüm bu olumsuz duruma karşın Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları sayesinde orman yangınları oldukça azaldı. Çünkü yangına ilk müdahale başarılı olunca yangın büyümeden önleniyor. Personelin yanında 200 civarında orman köyü bulunuyor. Buradaki vatandaşlar da ormanlar konusunda oldukça hassaslar. Bizler de orman köylülerinin ekonomik seviyelerini arttırmak için 6000 dönümlük alanda zeytin ekerek bu bölgeleri sertifika ile köylülere dağıttık. Köylülerimiz buraları 49 yıllığına ekip biçecek ekonomik gelir elde edecekler. Bir kez daha can siperane çalışan orman personellerimize teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum. ”
Konuşmaların ardından tatbikat gerçekleştirildi. Gerçekleşen tatbikat gerçekleri aratmazken helikopterin tam isabet alarak yanan bölgeyi tek hamlede söndürmesi çevredekilerin takdirini topladı. Daha sonra basın mensupları helikopterle Antakya turu attı.