TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, sağlığa zararlı kimyasal kalıntılar içermeyen ürünleri, çevreyi kirletmeden gerçekleştiren ‘İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarıma’ desteklerin düşürüldüğünü bildirdi.
Sever, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (2019/46) ile uygulanmaya başlanan yeni destekleme uygulamaları ile bakanlık şimdi de üreticisini cezalandırarak üretimden vazgeçirmeye çalışmaktadır. Girdi kullanımının denetlendiği, İnsan sağlığı ve çevreyi koruyan üretim modellerinin kamu desteği olmadan sürdürülmesinin mümkün olmasını kimse beklememelidir. Sağlığa zararlı kimyasal kalıntılar içermeyen ürünleri, çevreyi kirletmeden gerçekleştiren ‘İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarıma’ destekler düşürüldü.
Söz konusu, Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ, 9 Kasım 2019 günü yayımlanmıştı. Yayımlanan Tebliğin ‘Desteklemelerden Yararlanamayacaklar’ başlıklı 24’üncü maddesi incelendiğinde üç yıl üst üste iyi tarım desteği alanlara 2019 yılı için destek ödenmeyeceği ve Organik tarımda ise 2017 ve 2018’de destek alanlar 2019’da destek alamayacağı söz konusu edilmiştir.
KISITLANAN DESTEKLER
Alınan yeni kararla, organik tarım desteği ödemelerinin bireysel ürün sertifikası ve grup sertifikasına göre yapılacak şöyle ki ;"Geçen yıl dekara 100 lira destek sağlanırken bu yıl bireysel ürün sertifikasına dekara 70 lira, üretici grubu sertifikasına göre dekara 35 lira ödeme yapılacak. Diğer kategorilerde de düşüş var. İkinci kategoride geçen yıl dekar başına 70 lira ödenirken bu yıl 60 lira ödenecek. Üçüncü kategoride ise 30 lira olan toplam destek bu yıl 15 liraya düşürüldü. Geçen yıl iyi tarım destekleri meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, örtü altı, çeltik, su ürünleri gibi ürün gruplarına göre verilirken, 2019 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçilere destek verilecektir."
‘UYGULAMA ESASLARINI BAKANLIK BELİRLEDİ’
‘İyi Tarım ve Organik Tarım’ desteklerinin tarımsal üretim açısından önemli olduğu ve devam etmesi ile uygar ülkelerde olduğu gibi tarımda kullanılan girdiler ve üretim süreci kontrol altına alınacaktır. Ayrıca “İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve Organik Tarım ile yapılan üretim; sağlığa zararlı kimyasal kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden gerçekleştirilen ve sertifikalandırılan, ekimden pazarlamaya kadar bütün üretimin aşamaları planlı ve kontrollü olarak yapılan bir üretim modelidir. Söz konusu üretim modelinin uygulama esasları Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan mevzuat kapsamında belirlenmiştir. Geçtiğimiz yıllarda Kontrollü Modeli uygulamaya alan bakanlık şimdi üreticisini cezalandırarak üretimden vazgeçirmeye çalışmaktadır. Bu ürünleri tüketen tüketici de bu cezadan nasibini alacaktır.
İYİ TARIM UYGULAMALARI
"İyi Tarım Uygulamaları” yapan üreticiler yıl boyunca yapılacak tüm iş ve işlemleri planlayarak, kayıt altına alarak, üretime katılan tüm unsurların analizle denetlenmesinin sağlayarak sürdürülebilir tarım yapmaktadırlar.
"Gıda zehirlenmelerinin tarım gündemine oturduğu ve özellikle de pestisit kalıntılarının tartışıldığı süreçte İyi Tarım ve Organik tarım yapan çiftçilere verilen desteğin çekilmeye çalışılmasına anlam veremiyoruz.
Güvenilir gıda üretiminde de İstihdamı Zorunlu Personel (Ziraat Mühendisi) bulundurma zorunluluğu ile güvenli gıda üretimi sağlanır. Girdi kullanımının denetlendiği, sağlığı ve çevreyi koruyan üretim modellerinin kamu desteği olmadan sürdürülebilir olmasını beklememek gerekir. Zira bu tip kontrollü üretim yöntemleri uygulanırken özellikle Organik Tarımda kimyasal uygulamalarının hiç kullandırılmaması neticesinde birim alandan elde edilen verimde düşüş olmakla birlikte ülkemizde Organik Pazarların azlığı, İyi Tarım ürününün pazarda özel bir fiyata ulaşamadığı, tüketicinin henüz bu ürünleri arama farkındalığını yakalayamamış olması ayrıca bu modelde sertifikalandırma ücretlerinin varlığı ve danışmanla çalışan üreticilere bu ücretlerinde yükletiliyor olması gibi sebeplerle ‘İyi Tarım’ teknikleri ile üretim yapmaya özendirilmiş çiftçiye destek verilmezse iyi tarım ve organik tarım tarihe karışacaktır."