Aile-Ergen-Çocuk Danışmanı Mehmet Oral, Özel Boğaziçi Kolejinde “Sınav Kaygısı ve Motivasyon” çalışmasını gerçekleştirdi.
Oral, sunum öncesi davetleri için Soner Dersuniyeli ve Hıdır Uzun’a ve katılım gösteren eğitimci ve öğrencilere teşekkür etti.
Sunumuna ‘Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları’ ile başlayan Mehmet Oral, “Kaygı kaynağı belirsiz korku ve tedirginlik durumudur ve var oluşumuzdaki en temel duygulardan biridir. Sınav öncesinde yaşanan, stresin doğurduğu karmaşık, fizyolojik ve duygusal tepkilerdir. Sınav kaygısı, kaygının özel bir türüdür ve “öteki”lerin bireyi değerlendirme ortamlarında belirginleşir. Lise ve Üniversite sınavı da bu ortamlardan biridir.
Sınav kaygısının nedenleri ise zamanı iyi kullanamama, sonuçları tahmin etme, sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme, daha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi, gerçekçi olmayan düşünce biçimleri, aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması, kendine güvensizlik ve karamsarlık.
Sınav kaygısının etkileri de; çabuk üzülür, çabuk heyecanlanır. Hep gergin ve tedirgindir. Duygusal ve içlidir. Her şeyi büyütür, küçük şeyleri kendine dert eder. Sınavlarda heyecanlanır, sararır, solar, terler. Tırnaklarını yiyebilir, elleriyle oynar, kız öğrenciler saçlarıyla oynar. Uykuları düzensizidir. Eleştiriye hazırlıksızdır. Beğenilmek ister.
Sınav kaygısının belirtileri: Kalp atışlarında hızlanma, hızlı nefes alıp-verme, gerginlik ve/veya sinirlilik hali, terleme ve/veya titreme, dilin damağın kuruması, mide şikayetleri, bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık) gibi” diye konuştu.
Oral, sunum sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.