Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, düzensiz çadır ve çadır kentlerde yaşayan depremzedeleri ziyaret etti.
Savaş, başta kadın ve çocuklar olmak üzere depremden etkilenen tüm insanların olumsuz sağlık koşulları ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Türk Tabipler Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası(SES) temsilcileriyle birlikte Narlıca Mahallesindeki düzensiz çadırlar ve çadır kentte yaşayanları ziyaret eden Prof. Dr. Nazan Savaş depremin yaralarına, bir de yeni sağlık sorunlarının eklenmemesi için yoğun çaba içinde olduklarını belirtti. Mahalle aralarında düzensiz çadır kümelerindeki yoğun nüfusa ve yanlış yerleşmeye bağlı olarak olumsuz sağlık koşulları bulunduğunu ve sorunların çözüme kavuşması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nazan Savaş, “Ülkemizde yaşanan büyük depremlerin ardından yaralarımızı iyileştirmek ve yeniden sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenli bir kentin inşası için hepimiz var gücümüzle çalışıyoruz. Mevcut sorunların da giderilmesi adına ilgili STK’lar, akademisyenler ve devlet kurumlarıyla birlikte çalışmaya özen gösteriyoruz. Sağlıksız barınma ortamlarında önceliğimiz riskli grupların, kadın ve çocukların hijyenik ortamlarda bu zorlu süreci geçirmesidir, buna Suriyeli sığınmacılar da dahildir” dedi.
HBB GÖREVİNİN BAŞINDA
Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin şehirde sağlıklı yaşam için görevinin başında olduğunu da hatırlatan Savaş şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi ekipleri alanda çalışıyor. Onlarla birlikte Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu Narlıca Mahallesinde incelemeler yaptık. Buradaki düzensiz çadır kümelerinin içerisinde elektriği olmayan, şebeke suyunun bağlanmadığı ve su ihtiyacının depolardan karşılandığı kısımlar var. Suların sağlıklı hale getirilmesi konusunda HATSU yetkilileri ile görüştük, sağlıklı kullanım koşulları için çözümler üretilecek. HATSU ekiplerinden çadırkentlerdeki tuvaletlerin kanalizasyon bağlantıları ile ilgili zaman zaman yaşanan arızaların giderilmesi için de ayrıca destek istedik. Bu çadırlarda yaşayan çok sayıda kadın ve çocuklar var. Sağlıksız koşullarda yaşıyor ve yemek yiyorlar. Bu durumun bir an önce düzenlenmesi gerekiyor. Öte yandan genç yaşında çok sayıda çocuk sahibi olan Suriyeli kadınların çocuk sağlığı konusunda bilgilendirilmesi açısından AFAD ve yerel yönetimlerin daha kapsayıcı hizmetler sunması gerekiyor. Mevcut standartların iyileştirilmesi ve kişilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Savaş, AFAD’ın depremden etkilenen Suriyeli sığınmacıları da bir an önce düzenli ve sağlıklı geçici barınma yerlerine taşıması gerektiğine vurgu yaptı.
Nazan Savaş, çadır kent ziyaretinde kadınlarla teker teker sohbet edip ihtiyaçlarını sorarak bebeğini yıkayan bir anneye de yardım etti.