Hatay SMMM Odası Başkanı Tahsin Kırık, Akdeniz Oda Başkanları platform toplantısında, yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin, yüksek enflasyon ve küçülmeyi bir arada yaşadığına dikkati çekti.
Başkan Kırık, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“Özetlemek gerekirse ekonomik bir çöküş yaşamaktayız. Bu çöküşten en fazla etkilenen gruplardan biri de meslek camiamızdır. Mükellefler ya iş yerlerini kapatmakta ya da muhasebe, mali müşavirlik ücreti ödemelerini ötelemektedir. Bu yıl ofis giderlerini karşılayabilen meslektaşımız neredeyse yok gibidir. Bağımlı çalışan meslektaşlarımız ise firmaların tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işsiz kalabilmektedir. Son dönemde staj giriş sınavını kazanan stajyerlerimizin birçoğu staj yeri bulamamıştır. Bölgemiz terör ve savaş kıskacı altındadır. Hatay ilinde yaşayan her dört kişiden biri Suriyelidir. Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarımız 9 yıldır ticarete kapalı. Ekonominin çöküşüne neden olan borçlanmaya dayalı büyüme, ithalatla sanayisizleşme modeli ve ithalatla tarımın, hayvancılığın yok edilmesi politikası terk edilmeli, teknolojiye dayalı üretim ekonomisi için gerekli olan reform ve yatırımlar acilen yapılmalıdır. Böyle bir süreçte meslek camiası olarak üzerimize düşecek görevleri de yapmaya hazır olmalıyız. Yazılı, görsel, sosyal her çeşit medyada gündemde olmak tüm üyelerimizin işi olduğu gibi buna üst birliğimizde öncülük etmelidir.
Meslektaşlarımıza yeni iş sahaları yaratma adına Kamu kurum ve kuruluşlarında ruhsatlı meslek mensubu çalıştırılması zorunluluğu savunulmalı ve yasallaşması için çaba sarf edilmelidir. Uzlaştırıcılık, konkordato komserliği, kayyumluk gibi işlerin sadece ruhsatlı meslek mensuplarına verilmesi sağlanmalıdır. Bağımsız denetim yaygınlaştırılmalıdır.
Esnaf odalarının defter tutması beyan ve bildirim göndermesinin önüne geçilmelidir.
Zorunlu Mesleki Eğitimler Ücretsiz olmalı, kısa süre içinde başlatılmalı, konular özenle seçilmeli ve psikoloji, sosyoloji gibi davranış bilimini de kapsamalıdır. Meslektaşlarımızın odaya olan borçlarını ödemek suretiyle bu eğitimlere ücretsiz katılabilmesi sağlanmalıdır.
Üst Birliğimizin kurullarına seçilecek üstatların, Oda üyelerinin 110 bin SMMM den ve 5 bin YMM den oluştuğunu unutmaması gerektiğini, yasamızdan kaynaklanan 5/4 temsil sisteminin adil olmadığını bu durumun düzeltmesi çabasına ve yasallaşması için YMM’lerin katkı vermesi gerektiğini belirtmek isterim.
Kangren hale gelmiş mücbir sebep bir an önce yasallaşmalı, mali tatil de amacına uygun yaşanabilir bir içeriğe kavuşturulmalıdır.”