Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) hakkında bilgilendirme toplantısı, Antakya Savon Otel’de yapıldı.
Proje Bilgilendirme Toplantısına, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Mesleki Eğitim ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, meslek lisesi müdürleri ve yöneticileri katılım gösterdi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin genel amacı geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmek amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana ve Hatay olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisesinde yaklaşık bin 150 atölyenin baştan sona yenilenmesi hedefleniyor.
Proje, birbirinden farklı alanlarda ve farklı mesleki kollarda 22 meslek alanını kapsıyor.
Proje İlimizde başarıyla yürütülüyor
Toplantıda konuşma yapan Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Mesleki Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin Hatay’da da başarılı şekilde yürütüldüğünü belirtti.
İl Milli Eğitim Müdürü Karahan ”Proje kapsamında 7 Okulumuza 100 Atölye yapımı devam etmektedir. Böylelikle ilimizde bulunan 63.500 Suriye uyruklu öğrencinin topluma entegresi ve uyumu amaçlanmaktadır. Hatay ilimiz Suriye’deki iç savaştan en fazla etkilenen illerden biridir. Çünkü ilk göç dalgası Hatay sınırlarından başladı. 2011 yılından bugüne kadar bu göç yaklaşık 3.5, 4 milyon Suriyeli ülkemize taşıdı. Bu bağlamda da biz Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği halinde, öğrencilerimizin, Suriyeli öğrencilerin eğitim sistemine entegresi adına arkadaşlarımız ile uyum içerisinde çalıştık ve okullarımızda herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır.” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, toplantıda yaptığı konuşmada, Hatay’ın Suriye sınırına yakın olması ve okullardaki Suriyeli öğrenci sayısının diğer illerdeki öğrenci sayısından fazla olmasının, Hatay’daki önemi daha fazla arttırmış olduğunu dile getirdi.
2021 yılı sonuna kadar sürmesi planlanan proje kapsamında Hatay’da 7 adet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi destekleniyor.