Türkiye’nin bürokratik bir devlet olduğunu belirten Kamu Denetçiliği Kurumu Başkan Yardımcısı Zekeriya Aslan, milletvekillerinin mecliste ellerini neye kaldırdığını çoğu zaman bilmediğini öne sürerek mecliste vitrin olarak nitelendirdi.
İskenderun Belediyesi tarafından İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen “Yerel Yönetimler ve Ombudsmanlık” konulu konferansa KDK (Kamu Denetçiliği Kurumu) Denetçisi Zekeriya Aslan ve Kamu Denetçiliği Uzmanı Ramazan Aktürk konuşmacı olarak katıldı.
KDK Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, işlerini yaparken kurumları yargılamadıklarına dikkat çekerek “Biz Kurumları yargılamıyor, denetliyoruz ama yol arkadaşı olarak denetliyoruz. Kesinlikle bir mahkeme gibi yargılama yok. Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız, hakkım gitti, menfaatim gitti, ya da herhangi bir idare haksızlık yapıldı diyorsanız. Şikayet edip e-posta yolu ile bize gönderiyorsunuz hepsi bu” diye konuştu.
Aslan, Ombudsmanlık kamu denetçiliği sisteminde keşfi, bilirkişi raporunu da devletin yaptığını, tanık dinlenmesi gerektiğinde kamu denetçisinin dinlediğini, bunların karşılığında şikâyetçiden beş kuruş para alınmadığını belirterek “Ombudsmanlık kamu denetçiliği kurumundan bir karar geldiği anda ilgilisi şunu diyecek ben bu karara uymazsam bu toplum beni ayıplar, kınar. Biz bu hale getirtmeye çalışıyoruz bu kurumu. Her şey mahkemelerde değil, her şey insanlarda biter bunu hepimiz biliyoruz. Avukatlık yaptık çek, senet, ne yaparsanız yapın karşı tarafa güveniyorsanız hepsi hikaye!” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bürokratik bir devlet olduğunu savuşan Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan “Ben milletvekilliği yaptım Adalet komisyonunda çalıştım. Şunu gördüm milletvekilleri meclis hakikaten vitrin. Kanunların hepsini bürokratlar yapar. Bunları yaşamış bir insan olarak söylüyorum; Biz mecliste el kaldırıyoruz ama çoğu zaman niye el kaldırdığımızı doğrusu bilmiyoruz. Bu da yaşadığımız bir gerçek. Çünkü milletvekilinin o kanununu okumaya vakti yok ki! Ben onları eleştiremem. Millet meclisi dediğiniz yasama yapar, kanun yapar. Bizim memlekette yasamanın dışında her şey yapıyoruz. Belki en son yaptığı iş yasama kabul etmek lazım. Bunları masaya yatırmak lazım ciddi ciddi. Sistem kurulsa milletvekilleri yasamayla uğraşacak.”