Balık sezonunu açılması ile birlikte ‘vira bismillah’ diyen İskenderun Körfez balıkçısı mazot pahalılığı ve av sonrası tutulan deniz ürünlerinin kendilerini kurtarmadığını zarar ettiği için trol teknelerini bağladıklarını söyledi.
İskendernu Balıkçı barınağında trol balıkçısı mazot fiyatlarının yüksek olması nedeniyle teknelerini bağladıklarını tayfanın parasını ödemekte güçlük çektikleri avlanan balığın az olmasından dolayı çaresizlik içerisinde olduklarını söylediler.
Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Bilen, mevsim başladığını ancak balıkçılarımızın sorunları bir türlü bitmedi diyerek şunları söyledi: “Akaryakıt sorunu ön planda bakanlığa defalarca gidip birebir görüşmelerimiz oldu yazılar yazdık. Ama su ana kadar bir sonuç alamadık. Umarım bu yakıt indirimine başlanır çünkü balıkçılarımız çok mağdur. 10-15 gündür tekneler barınakta bağlı, çalışmıyorlar tayfalara ücretsiz izin verildi. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak balıkçılar çok zor durum da birde bunun yanında denizlerimiz de balık azlığı var kıyı balıkçılarımız zincirleme sahasın dan çok mustaripler. Bunu bir an önce Tarım Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile çözüme kavuşturulması lazım. Balıkçı bu günlerde ne yapacağını kestiremiyor tayfalar hiç kimse memnun değil bakın biz yakınıyoruz ama haklı olarak yakınıyoruz balıkçı mağdur bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi lazım”
MASRAFLARI KARŞILAMIYOR
Mazotun pahalı olması, denizde çıkan ürünlerin az olması masraflarını karşılayamadığını maaşların ödenemediğini söyleyen körfez balıkçıları,” Tekneleri bağladık ama bu bağlama çözümde değil. 15 kişi çalışıyor aylığı zor çıkartıyoruz bu günlerde çok sıkıntı çekiyoruz. Biran önce bu yakıtın düşmesi gerekiyor düşmesi de lazım. Böyle giderse çok kişi teknesini satacak. Körfez içerisinde de her taraf yasak çapa sahası çok ondan dolayı da avlanamıyoruz sıkıntı çekiyoruz. En büyük sıkıntımız mazot fiyatları, mazot düşerse kara geçecek tekneler açılacak. Öyle düşünüyoruz. Bir teknenin günde bir yakıtı bir ton yeri geliyor 1.3 ton yakıyor aşağısı yok. Mazotun litresi 23-24 lira ama biz bir lira aşağı alıyoruz. Ancak kurtarmıyor. Bu işin kumanyası var. Çıkan balık az çarkı döndüremiyoruz. Bu işten ekmek yiyenlerin sayısı çok ama şuanda tekneleri satmayı düşünüyoruz” diye konuştu.