Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kullanılan dile dikkat edilmeli

Yayınlanma Tarihi : 30.01.2017 00:00 Bu haber 858 defa okundu

AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Kullanılan dile dikkat edilmeli

Başkan Ahmet Atıç yaptığı açıklamada, yeni anayasa paketinde anayasanın ilk 4 maddesine dokunulmadığını, zaten bu ilk 4 maddenin değiştirilmesinin söz konusu bile olamayacağını söyledi.

Başkan Ahmet Atıç, geçtiğimiz haftasonu Defne ilçesinde Defne Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Gazeteci Uğur Dündar'ın sunduğu, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Tuncay Özkan ve avukat Murat Ergün'ün konuk olduğu bir programda yeni anayasaya ilişkin yapılan tartışmalara dikkat çekti. Burada yapılan tartışmada, CHP'li milletvekillerinin 'rejim değişikliği yapılacak, tek adam dönemine geçilecek, anayasanın ilk 4 maddesi değişecek' gibi aslı astarı olmayan ifadeleri üzülerek duyduklarını bildiren Atıç, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

HATAY'DA KULLANILAN DİLE DİKKAT EDİLMELİ

Hatay'ın üç semavi dinin temsilcilerinin yaşadığı önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Başkan Atıç, bu nedenle Hatay'ın hassas bir konumda bulunduğunu ve burada kullanılan sözcüklere aşırı dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hatay'ın hassas noktalarının kaşınmak istendiğini belirten Atıç, son dönemde anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar üzerinden Hatay'ın birlik ve beraberliğini olumsuz etkileyecek propagandalar oluşturulduğunu bildirdi. Başkan Atıç, Hatay'daki birlik, beraberlik ve kardeşlik ortamının yüzyıllar öncesine dayandığını, günlük, sıradan tartışmalarla tehdit edilemeyecek kadar güçlü bir yapı bulunduğunun altını çizerek, geçtiğimiz haftasonu yapılan 'Halk arenası' programında kullanılan söylemlerin Hatay'ın kardeşlik ortamını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Hatay'daki tüm kanaat önderlerini birlik ve beraberlik ortamını korumaya davet eden Atıç, "Son dönemde anayasa çalışmaları gerekçe gösterilerek ilimizde birtakım gruplar arasında ayrılık tohumları ekilmeye çalışılıyor. Bu duruma sessiz kalmamız mümkün değildir, yeni anayasa çalışmalarında ilk 4 maddenin değişeceği, tek adam rejiminin geleceği gibi aslı astarı olmayan ifadeler kullanılıyor. Hatay'ın kritik bir il olduğu unutulmamalı, buraya gelenler Hatay'ın hassas olduğu noktaları dikkate alarak konuşmalar yapmalı. Ayrıca anayasa çalışmalarında ilk 4 maddenin değişmesine yönelik bir çalışmamız yok. Tek adam sistemi gibi bir sistemin ülkemize gelmesi de söz konusu değil, bizim tek amacımız ülkemizi daha ileri, daha aydınlık geleceğe götürmek için güçlü bir yönetim sistemini oluşturmak, her kriz söyleminde sarsılan değil, aksine oldukça güçlü, kolay kolay söylentilerden etkilenmeyen bir yönetim sistemi oluşturmaktır" dedi.

YENİ ANAYASADA HANGİ MADDELER YER ALIYOR

Başkan Ahmet Atıç, yeni anayasa çalışmasında gündeme gelen ana maddeleri de şöyle sıraladı; "Yeni anayasa çalışmasına göre, cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor. Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor. Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor. Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak. En az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilme imkanı getirilecek. Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi olacak. Cumhurbaşkanı'na Meclis'i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek. Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabilecek, milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebilecek. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek." 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol