Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Köy Enstitülerinin amaç ve mantığını sahipleniyoruz

Yayınlanma Tarihi : 16.04.2016 00:00 Bu haber 793 defa okundu

ADD Hatay Şube Başkanı Kezban Kuran, Emperyalizme karşı bağımsızlık savaşı kazanıldıktan sonra ülkenin çağdaşlaşması ve toplumun aydınlanması amacıyla özellikle eğitim alanında olmak üzere birçok devrimin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Köy Enstitülerinin amaç ve mantığını sahipleniyoruz

Kezban Kuran, Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, şunları kaydetti:

“Çağdışı kalmış ilkeler üzerinden varlığını sürdürmeye çalışan Osmanlı eğitim sistemi öğrenim birliği (Tevhidi Tedrisat) ile yıkılırken, bugün 76. kuruluş yılını kutladığımız Köy Enstitüleri, Cumhuriyetin eğitim alanındaki en güzel meyvelerini vermiştir. Köy Enstitüleri, ülkemize özgü bir eğitim modeli olarak dünya eğitim tarihine yazılmıştır. Köy Enstitüleri, yaşamdan ve üretimden kopuk eğitim sisteminden, yurttaşı yaşamla tanıştıran ve eğitim-üretim ilişkisini kuran sistemin adıdır. Mustafa Kemal, daha Ulusal Kurtuluş Savaşı kazanılmadan 1 Mart 1922 tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmada, toplumun büyük çoğunluğunu köylülerin oluşturduğunu ve köylülerin de bilgi ışığından yoksun olduğunu belirttikten sonra “Yurt çocuklarını toplumsal ve ekonomik alanlarda etkin ve üretken kılmak için gerekli olan bilgileri uygulatarak öğretme yaklaşımı ulusal eğitimimizin temelini oluşturmalıdır’’ diyerek adeta Köy Enstitülerinin temelini atmıştır.

İşte bu temelde kurulan Köy Enstitüleri, savaştan çıkmış, viraneye dönmüş, yanmış, yakılmış Anadolu ile yoksullukla, cehaletle boğuşan Anadolu insanını uyandırma, ayağa kaldırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi. Öğrenciler; öğreniyor, öğrendiklerini uyguluyor ve üretiyordu. Falih Rıfkı Atay’ın dediği gibi Köy Enstitülü çocuklar yuvalarını kendileri yapan kuşlar gibiydiler. Köy Enstitüleri’nin 76. Kuruluş yıldönümünde bu eğitim kurumlarının kuruluş amacını ve mantığını sahipleniyoruz.  Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak tüm Atatürkçülerin görevi olmalıdır. Biz Atatürkçüler olarak Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’in eğitimde açtığı ışıklı yolda mücadelemizi sürdüreceğimizi köy enstitülerini kuran ve geliştirenleri her zaman saygıyla anacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol