Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Köklü çözümler üretilmelidir

Yayınlanma Tarihi : 01.10.2016 00:00 Bu haber 865 defa okundu

Hatay Talasemi ve Ortak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği’nce “Talasemi ve Ortak Hücre Anemi ’de en güncel tedavileri” adlı seminer düzenlendi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Köklü çözümler üretilmelidir

Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, Hatay-Antakya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gönül Oktay, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi  Prof. Dr. H. İlgen Şaşmaz, K. Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi  Doç. Dr. Can Acıpayam, MKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları AD. Doç. Dr. Arif Güngören, Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Prof. Dr. Bülent Antmen katıldı.

KERİMOĞLU: HASTALAR YALNIZ BIRAKILMASINA ŞAHİT OLDUK

Seminerde açılış konuşması yapan HATODER Başkanı ve Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, hastaların yaşam mücadelelerinde çok zaman yalnız bırakıldığına şahit olduklarını söyledi.

Kerimoğlu, “Talasemi ve ortak hücre anemi hastası kişilerin yaşamlarının ilk anından itibaren başlayan sıkıntılarının zaman içerisinde de giderek artış gösterdiğine hastaların ve ailelerinin yaşamları boyunca maddi ve manevi boyutta çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarına değinirken, karşılaştıkları zorlukları aşmaları yönün de engelli yasalarının yeterli düzeyde olmadığına değinerek hastaların yaşam mücadelelerin de çok zaman yalnız bırakıldığına şahit olmaktayız” dedi.

ÇALIŞMALAR BUNDAN SONRA DA DEVAM ETMELİDİR

Bunların başında ise maddi ve manevi sorunların önemli ölçüde olduğuna dile getiren Kerimoğlu, “Geçmişte bu alanda yapılan çalışmalar elbette olmuştur ve bundan sonrada olmaya devam etmeli ve köklü çözümler üretilmelidir” dedi.

Kerimoğlu, “Kamu kurum ve kuruluşları olarak ve sivil toplum kuruluşları olarak bizler bu eksiklikleri görerek ve tespit ederek hareket etmeliyiz ki hasta ve hasta ailelerine katkı sağlama yoluna gidelim. Hastalarımızın dertlerine dinlemek. Sorunlarına akılcı ve kalıcı çözümler üretmek elbette ki yapılması gereken çalışmalarına en başında gelmektedir” ifadesinde bulundu.

Seminerin moderatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç yaparken, Hatay-Antakya Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi Sorumlu Dr. Gönül Oktay da, Talasemi hastalığının dünyada olduğu kadar ülkemizde ve bölgemizde en sık görülen, aynı zamanda önlenmesi kolay olan “Kalıtsal bir kan hastalığı” olduğuna Dünya sağlık örgütü verilerine göre, bu hastalığın önlenmesinde başarılı olan ülkelerde devletin sağlık otoritelerinin bu hastalığa sahip çıkmış olmasının yanı sıra gönüllü sağlık çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak işbirliğiyle mümkün olduğuna değindi.

2 BİNE YAKIN HASTANIN HATAY’DA OLMASI ÜZÜCÜ

Oktay, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, tüm Dünyada 266 milyon hemoglobinopati taşıyıcısının bulunduğuna, ülkemizde ise talasemi taşıyıcısı sıklığının yaklaşık olarak % 2,1 civarında ve 1 milyona 500 bin taşıyıcı birey olduğuna ve ülkemizde yaklaşık olarak 5 bin civarında hasta kişinin olduğuna ve bu hastaların yaklaşık 2 bine yakının Hatay’da olmasının üzücü verici olduğuna ve hastalıkların önlenmesi için talasemi kontrol programlarının uygulanmasına hastalıklarla aktif olarak mücadele de hasta bakımı, toplum eğitimi, taşıyıcı taramaları, genetik danışmayla birlikte, doğum öncesi (prenatal) tanı yöntemi gibi çalışmaların eksiksiz olarak sürdürülmesiyle mümkün olacağını dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlgen Şaşmaz’da talasemi ve orak hücre hastalarında güncel tedavi şekilleri yaklaşım ve hasta izlenimleri üzerine hastalara ve alilerine bilgi verdi.

K. Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Öğretim üyesi Doç. Dr. Can Acıyapam ise talasemi hastalarının tedavilerinde gelinen son durum ve tedavi prensiplerinde uyulması gereken aşamaları, MKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Do. Dr. Arif Güngören’de talasemi ve ortak hücre anemi hastalıklarında erken (prenatal) tanı ve hastalarda gebe izleme hakkında bilgiler aktarırken, Acıbadem Hastanesi hekimlerden Prof. Dr. Bülent Antmen ise kemik ilgi naklinde gelinen son durum ve nakil sonrasında hastaların takip ve tedavilerinin sağlanması konusunda yürütülen çalışmalarda bilgiler aktardı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol