Denize ulaşan kum tanelerinin kıyıda birikmesi ve rüzgarların yardımı ile oluşan yığıntılardır Kum kumulları. Dünyanın en uzun ikinci sahili olan Samandağ sahilinde Kum Zambakları başta olmak üzere bir çok bitkinin yetiştiği kıyı kumulları ekosistemin önemli parçalarından biridir. Biyolog Dr. Samim Kayıkçı kıyı kumulları ile yaptığı açıklamasında:” Samandağ Kıyı Kumulları, Kum bitkileri, kumsalın ve kum tepelerinin oluşmasında hayati öneme sahipler.
Kıyı kumulları eşsiz yapıları sayesinde fırtına dalgalarının enerjisini emerek kıyıda meydana gelebilecek zararı en aza indirirler. Bu durum kıyı kumullarının önemini çok daha fazla arttırmaktadır. Kıyı kumullarının tahribatı yakın gelecekte kıyı şeridinin (tarım alanları ve yerleşim yerlerinin) su altında kalmasıyla sonuçlanacaktır.
Samandağ Kıyı Kumullarında yapılaşma, tarım arazisine dönüştürme, kıyı kumul bitki vejetasyonunun tahribatı ve kirlilik başlıca olumsuz etkilerdir. Buna Küresel iklim değişikliğinin yarattığı aşırılıklar eklenince durumun ciddiyeti kat be kat artmıştır. Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu seviyesinin yükseleceği ve aşırı iklim olaylarının artacağı öngörülmektedir.
Adeta yaşayan organizmalar olan Kıyı Kumullarının korunması ve sürdürülebilir kullanımını destekleyecek projelerin üretilip hayata geçirilmesi son derece önemlidir ve bir zorunluluktur.” dedi.