Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kırıkhanda asrın projesi hayata geçiyor

Yayınlanma Tarihi : 25.06.2016 00:00 Bu haber 941 defa okundu

Milletvekilliği süresince Ova, Kırıkhan ve Hatay’a kazandırdığı projelerle Hatay’da markalaşan Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk, Asrın projesine imza atarak çiftçimize can suyu olmaya devam ediyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Kırıkhanda asrın projesi hayata geçiyor

Bölge ekonomisinin en önemli unsuru olan çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar neticesinde ilçe ve ova ekonomik sorunlar yaşıyor idi.

Öntürk bu soruna köklü çözüm üretebilme adına, toplulaştırma projesini hayata geçirerek çiftçimize can suyu olurken, yaşanan kuraklık sebebiyle de çiftçilerimize 2.ürün ekimi yasaklanıyor idi. Bu sorunlara vakıf olan Milletvekilimiz Mehmet Öntürk, 40 rafta bekleyen Kılavuzlu (Menzelet) projesi ve bunun devamı olan Tahta Köprü Barajının hayata geçirilmesi için uzun zamandır çalışmalarını sürdürüyordu.

İHALE 28 TEMMUZ’DA YAPILIYOR

Bölge Milletvekilimizin bu gayretli çalışmaları sonuç verdi ve Tahta köprü barajının yükseltilmesi ihalesi 28 Temmuz 2016 Perşembe günü yapılıyor.

Tahtaköprü Barajının 9,5 metre yükseltilmesi projesi  ile 140 milyon m3 ilave depolama sağlanacaktır.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öntürk “ Bölge çiftçisinin önündeki en önemli sorun sulama suyu yetersizliğidir. Bu yıl beklenenin altında yağış gerçekleşmesi nedeniyle  kuraklık yaşanmakta ve ürün ekimi yasağı getirilmiştir. Kendi imkânlarıyla sulama suyunu karşılayan çiftçilerimiz  bu kez yüksek elektrik faturalarıyla  karşı karşıya kalmaktadır. Amik ovasının kaderini değiştirecek  Kılavuzlu Projesi devam ederken, buna paralel olarak Tahtaköprü Barajının 9,5 metre yükseltilmesi  projesi hayata geçiriliyor.

İhale, 28 Temmuzda yapılacak. Tahtaköprü barajında  su birikme seviyesi artacak. Kılavuzlu Barajından  aktarılacak su  ile bölgenin sulama sorunu ortadan kalkacak hem de   ova su taşkınından kurtulacak. “dedi.

OVANIN TAMAMI SULANABİLECEK
Karasu Çayı üzerinde 1975 yılında inşası tamamlanarak 1977 yılında işletmeye açılan Tahtaköprü Barajının 9,5 m yükseltilmesi düşünülmüştür. Barajın yükseltilmesi ile 33 400 ha, Kılavuzlu Barajı'ndan gelen KS 30 kanal ile 984 ha olmak üzere 34 384 ha ek sahanın sulanması söz konusu olmuştur. 
"Tahtaköprü Barajının Yükseltilmesi Projesi" ile 3.700 ha mevcut Hassa Sulaması, 8.200 ha mevcut Kırıkhan sulaması olmak üzere toplam 11.900 ha arazinin sulama suyu ihtiyaçları;
33.864 ha sulanamayan yeni arazilerin sulama suyu ihtiyaçlarına cevap  verecek.
Kılavuzlu Barajından  suyun geleceği tüneli açma çalışmalarında ise sona gelindi. 5450 m uzunluğundaki tünelin yaklaşık 850 metresi kaldı. Tünelin yaklaşık 2 ay içerisinde tamamen açılması hedefleniyor. 
400 bin dekar arazisi bulunan Kırıkhan’da  73 bin dekar arazi sulama  sahası içerisinde yer alıyor. Projeler hayata geçirildiğinde  ovaların tamamına yakın bölümü  sulama sahası içerisinde yer alacak.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol