Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defneli vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinleyerek depremin ilk gününden bu yana yapılan çalışmalar ve projeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Düzenlenen toplantıda yoğun ilgi ile karşılanan Lütfü Savaş, Hatay’ın sorunlarının çözüme kavuşması için Hatay’ın 15 ilçesinde olağanüstü tempoda çalıştıklarını söyleyerek vatandaşların sorularını tek tek yanıtladı.
“PROFESYONEL EKİP VE YILDIZ TEKNİK ÜNİVESİTESİ İLE ÇALIŞIYORUZ”
Depremin ilk günlerinden itibaren şehri terk etmeyerek sahalarda vatandaşlar ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Başkan Savaş,” Deprem günü buradaydık ve Hatay halkı ne sıkıntılar çektiyse bende o sıkıntıları çektim. 9 gün ben de arabamda yattım. Daha sonra konteynere geçtim. Onuncu günden itibaren Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için çalışmalarımıza başladık. Kendi ekibimiz haricinde profesyonel ekip ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile çalışıyoruz” dedi.
Savaş, “Daha önce yapmış olduğumuz zemin etüdleri ile ilgili revize çalışmalarımız oldu ve mikro bölgeleme de yaptık. Tarihi dokuyu koruyarak, ulaşımı, esnafımızı, ticareti ve turizmi düşünerek hareket etmemiz lazım” dedi.
“ZOR ŞARTLARDA DA HİÇ DURMADAN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM ETTİK”
Hatay Büyükşehir Belediyesinin de depremzede bir kurum olduğunu hatırlatan Savaş, “ Belediyemizin binaları ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Çok fazla personelimiz de maalesef hayatını kaybetti. Binlerce insanımızın hayatını kurtardık. Ama biz zor şartlarda da hiç durmadan çalışmalarımıza devam ettik” dedi
“ GÖREVE BAKMAKSIZIN ALTYAPI VE ÜSTYAPI ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM ETTİK”
Bütün yetkinin AFAD’da olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan , “Kanunlara göre bütün yetki AFAD’a ait. Sekiz bakanlık da yardımcı görevinde. Bütün belediyeler, valilik ve kamu kurumları depremzede. Buraya yurtiçi ve yurtdışından da çok ciddi destekler şart. Herkesin yardımımıza koşması lazım. Belediye olarak bize verilen yetki sadece defin işlemleri ve yangına müdahale. Biz görev bakmaksızın altyapı ve üstyapı çalışmalarımıza devam ettik” ifadelerini kullandı.
“HANGİ DİNDEN VE MEZHEPTEN OLURSA OLSUN ŞEHRİMİZDE HERKES KARDEŞÇE YAŞIYOR”
Lütfü Savaş, her zaman ranta karşı olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Hatay Atamızın bizlere emaneti. Hatay hepimizin. Hangi dinden ve mezhepten olursa olsun şehrimizde herkes kardeşçe yaşıyor. Çok özel bir şehirde yaşıyoruz ”dedi.
Hatay için yapılacak veya yapılması gereken projeler için açıklama yapan Savaş, “Kim iyi niyetli iş yaparsa yanında dururuz. Ama ranta karşıyız. Şehrimiz için kötü bir şey yapılmasına asla izin vermeyiz” dedi.
Yerinde dönüşüme karşı olduğunu da vurgulayan Başkan Savaş, mülk sahiplerini Suriyeliler dahil olmak üzere kimseye satış yapmaması konusunda uyardı.
Numarataj birimi ile ilgili sıkıntılar üzerine gelen soruyu da yanıtlayan Savaş, Numarataj sisteminin İçişleri Bakanlığına bağlı olduğunu belirterek birimin bütün evrak ve cihazlarının da enkazda kaldığını, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyesinden destekler aldıklarını belirtti.
İl genelindeki okulların birçoğunda tadilat çalışmaları yaptıklarını da açıklayan Savaş, artık çalışmaların Valiliğin uhdesinde olduğunu söyledi.
“YIKIMLARIN VE ENKAZLARIN OLMADIĞI YERDE ASFALT ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Savaş yol çalışmaları ile açıklama yaparak” Yıkımın ve hafriyatın olduğu, ağır tonajlı araçların geçtiği yerlerde yol çalışması yapamayız. İş makinelerinin geçtiği yerlerde altyapımız halen çok ciddi zarar görüyor. Yıkımların ve enkazların olmadığı yerlerde asfalt çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“HATSU’NUN GELİRİ YÜZDE 40’A DÜŞTÜ”
HATSU’nun gelirinde çok ciddi bir düşüş olduğunu da sözlerine ekleyen Savaş, “Su faturalarımızdan gelen gelirlerimiz yüzde 40’a düştü. Şehirlerdeki evler yıkıldığı için herkes başka şehre veya ilçelere göç etti. Belediyeler eskisi kadar artık güçlü değil.” diye konuştu.
Hatay’ın hak ettiği değeri görmediğini ve iktidarın yeteri kadar yatırım yapmadığını söyleyen Savaş,” 7.sırada vergi veren bir şehiriz. Her konuda yaşadığımız sıkıntılar için bakanlıkların devreye girmesi gerekiyor ve sıkıntılarımıza bir an önce çözüm bulmaları gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
“BİZİ GAP’A DÂHİL EDERLERSE HATAY’IN SORUNU KALMAZ”
Hatay’ın ‘Özel Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, “’Özel Afet Bölgesi’ olmamız lazım. Enerji, eğitim, ticaret, turizm ve teknoloji anlamında gelişmelerimiz için GAP’a dâhil olmamız lazım. Eğer bizi dâhil ederlerse Hatay’ın sorunu kalmaz” dedi.
“PROJELERİMİZİ YAPMAMIZA İMKAN VERSELERDİ BU KADAR İNSAN HAYATINI KAYBETMEZDİ”
Savaş konuşmasına şöyle devam etti:
2013 yılından itibaren depremin olacağını biliyorduk ve riskli bölgeler ile alakalı kentsel dönüşüm projeleri yaptık. Bakanlıklara belgeler göndermeme rağmen cevap bile vermediler. Projelerimizi yapmış olsaydık, imkan verselerdi bu kadar insanımız hayatını kaybetmezdi” ifadelerini kullandı.
“22 YILDIR İKTİDARLAR HER ŞEY GİTTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR”
İktidarın yapmış olduğu haksız eleştirilere yönelik açıklama yapan Savaş, “22 yıldır iktidarlar ekonomi, milli eğitim müfredatı, enflasyon, dış politika hepsi oldukça kötü durumda. Hatay’a baktığınız zaman en fazla belediye başkanı, milletvekili ve meclis üyesi iktidarda, Hatay’a ne yaptılar? Göreve geldiğimden beri Hatay’a ben hizmet yapıyorum. Bütün insanımıza eşit ve adaletli bakan bir insanım” dedi.